Din cauza războiului statele comunitare doresc amânarea rotaţiei culturilor - Revista Ferma
2 minute de citit

Din cauza războiului statele comunitare doresc amânarea rotaţiei culturilor

Propunerea a fost ridicată de ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, în timpul unei întâlniri cu omologii săi la Bruxelles.

În acest sens, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, s-a declarat în favoarea acesteia şi a indicat că executivul UE analizează chestiunea, precizând că, deocamdată, „nu s-a luat încă nicio decizie pe acest subiect”

Invazia rusă în Ucraina a provocat o criză de aprovizionare şi o creştere a preţurilor pe piaţa cerealelor, cele două ţări beligerante reprezintând circa 30% din comerţul mondial cu grâu.

Începând din ianuarie 2023, ar trebui să intre în vigoare regula de rotaţie a schimbării culturilor de la un an la altul pe o parcelă pentru a proteja solul, aceasta fiind una dintre condiţiile pentru ca fermierii să primească ajutor direct în cadrul nouluiPAC.

bursa agricola nov20 CANVA_b 

CE va decide asupra rotaţiei culturilor agricole

 

La începutul lunii mai, Cem Özdemir a solicitat CE să amâne aplicarea acestei reguli până în 2024, explicând că „trebuie să gestionăm o situaţie excepţională şi cred că ne va ajuta ca fermierii noştri să poată cultiva din nou grâu pentru a uşura piaţa”.

În cadrul unei conferinţe de presă, comisarul european pentru agricultură a susţinut că majoritatea statelor membre au fost în favoarea acestei derogări temporare. „Ne gândim la asta, nu este neapărat ideal. În general, rotaţia culturilor este o practică agricolă foarte importantă care trebuie menţinută. Comisia va analiza situaţia creată”, a concluzionat Janusz Wojciechowski.

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →