Cea mai mare expoziţie de maşini şi echipamente agricole din lume, AGRITECHNICA, revine în 2025 şi va pune accent pe integrarea tehnologiilor digitale, precum senzori, drone şi inteligenţă artificială (AI), pentru a face agricultura mai sustenabilă şi mai eficientă.
Programată a se desfăşura în perioada 9-15 noiembrie, pe parcursul a şapte zile (o premieră!) mega expoziţia de la Hanovra (Germania) promite să aducă în prim-plan inovaţii de ultimă generaţie în agricultură. „Touch Smart Efficiency”, tema călăuzitoare a ediţiei din acest an, subliniază importanţa accesului direct la sisteme agricole inovatoare, conectate în reţea, care utilizează tehnologii digitale pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţiunilor agricole şi a creşte productivitatea.
Ca de fiecare dată, fermierii, cercetătorii, inginerii şi profesioniştii din domeniu vor avea ocazia să interacţioneze direct cu cele mai noi tehnologii şi să participe la sesiuni tematice zilnice care vor aborda nevoile variate ale agriculturii globale. Organizatorii (DLG) îşi propun astfel să depăşească succesul ediţiei din 2023, care a atras aproape 3.000 de expozanţi internaţionali şi peste 470.000 de vizitatori din 149 de ţări.
Tehnologia digitală şi AI: punctele centrale ale expoziţiei
În cadrul secţiunii speciale FarmRobotix, participanţii vor putea explora aplicaţiile inteligenţei artificiale şi roboticii în agricultura de precizie. DLG va pune la dispoziţie un spaţiu dedicat acestor tehnologii – Digital Farm Centre – unde vor fi prezentate inovaţii menite să optimizeze procesele agricole şi să îmbunătăţească sustenabilitatea fermelor.
Digital Farm Centre se adresează fermierilor, producătorilor, startup-urilor, cercetătorilor şi investitorilor, oferind oportunităţi de networking şi schimb de know-how. Este locul ideal pentru a explora tehnologii inovatoare şi pentru a descoperi tendinţele care modelează viitorul agriculturii.
Potenţialul inteligenţei artificiale în agricultură
Inteligenţa artificială (AI) este, fără îndoială, unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului. Deşi uneori controversată, AI şi sistemele de învăţare automată pot aduce beneficii semnificative agriculturii. Algoritmii de machine learning pot analiza date acumulate pe parcursul mai multor ani de activitate agricolă, contribuind la o gestionare mai transparentă a operaţiunilor fermei. Astfel, soluţii personalizate, adaptate nevoilor specifice ale fiecărei ferme, pot fi identificate, sprijinind luarea unor decizii mai bune.
Citeşte şi:
Cine sunt câştigătorii Premiilor pentru Inovare Agritechnica 2023?
De exemplu, inteligenţa artificială poate detecta mai devreme bolile plantelor, buruienile sau dăunătorii ori poate face prognoze în funcţie de factori precum condiţiile meteorologice sau locaţia geografică. Acest tip de anticipare şi adaptare ajută fermierii să gestioneze resursele mai eficient şi să reducă riscurile. Într-o lume agricolă tot mai conectată, AI devine un instrument esenţial pentru sustenabilitate şi optimizare.
Urmăreşte un videoclip de prezentare a ediţiei AGRITECHNICA 2025!