2022 a fost – şi toată lumea a resimţit asta – un an stresant pentru sistemul alimentar global. Acţiunea unor factori externi puternici – evenimente meteorologice extreme, întreruperile lanţului de aprovizionare, războiul din Ucraina, dar şi alte conflicte internaţionale, precum şi creşterea risipei alimentare şi creşterea preţurilor la energie şi combustibili – au scos la iveală mai multe deficienţe structurale.
O parte dintre aceşti factori au acţionat şi în ţara noastră: seceta puternică, impactul războiului din Ucraina, creşterea preţurilor la energie.
TENDINŢE PENTRU ACEST AN
Recent au avut loc două evenimente politice internaţionale majore: Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP 27), la Sharm el-Sheikh, 7-8 noiembrie, şi Summitul G20, din Indonezia, la Bali, 15-16 noiembrie, ale căror teme cheie au fost: securitatea alimentară, agricultura rezistentă la schimbările climatice şi finanţarea agriculturii.
În urma discuţiilor, s-au desprins câteva tendinţe semnificative ale industriei agroalimentare şi agrotehnicii care s-ar putea accelera în 2023.
CUM AR PUTEA ARĂTA 2023?
Finanţarea agricolă şi investiţiile în sustenabilitate vor creşte la nivel global, susţine site-ul entrepreneur.com.
Organizaţia Naţiunilor Unite a remarcat recent că lumea nu a făcut suficient pentru a ajuta naţiunile mai sărace să reziste efectelor încălzirii globale. Finanţarea pentru adaptarea la climă a fost într-un mod regretabil subfinanţată, în trecut. Acest lucru a început să se schimbe în 2022 şi se va accelera în 2023.
Precizăm că, în cazul României, vor fi disponibile deja sumele alocate prin PNS. Pe plan global, Departamentul Agriculturii din SUA ar putea investi până la 2,8 miliarde de dolari în 70 de proiecte selectate în cadrul unor parteneriate pentru produse climatice inteligente.
De asemenea, vor fi investiţi bani pentru digitalizarea accelerată a agriculturii, considerată o modalitate de a reduce impactul agriculturii asupra climei, precum şi impactul încetinirii economice care se profilează în anumite regiuni. Va fi pus un accent sporit pe sprijinirea fermierilor mici. Părţile interesate din sistemul alimentar global şi-au dat seama că o transformare semnificativă şi durabilă a agriculturii nu este posibilă decât dacă micii fermieri sunt instruiţi şi capabili să adopte moduri de agricultură mai inteligente, mai eficiente şi durabile.
Confruntaţi cu o explozie a preţurilor, fermierii europeni cer un răspuns comun şi urgent pentru a securiza nevoile alimentare.
Vezi care sunt măsurile propuse de Copa şi Cogeca!
un articol de
STELIAN RĂDESCU