Postul Crăciunului 2024: află care sunt zilele cu dezlegare la pește!

Postul Nașterii Domnului a început joi, 14 noiembrie și se va încheia marți, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului. Începutul postului este întotdeauna cu 40 de zile înainte de Crăciun.
Pentru persoanele care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi (7 ianuarie) postul Crăciunului începe pe 28 noiembrie și se termină pe 6 ianuarie.
Pe lângă abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.
Se spună că toate colindele au rolul de a purifica sufletul și de a-l pregăti pentru Nașterea Domnului.
Postul Nașterii Domnului (al Crăciunului) a fost rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioși de sărbătorirea marelui praznic al nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2024
Peștele simbolizează hrana curată și simplă, fiind asociat cu smerenia și cumpătarea. În plus, prezența sa pe masa din post contribuie la diversificarea meniului în condițiile restricțiilor alimentare.
CITEȘTE ȘI: OBICEIURI DE CRĂCIUN la români
Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului: joi 21 noiembrie, sâmbătă 23 noiembrie, duminică 24 noiembrie, luni 25 noiembrie, sâmbătă 30 noiembrie, duminică 1 decembrie, marți 3 decembrie, joi 5 decembrie, vineri 6 decembrie, sâmbătă 7 decembrie, duminică 8 decembrie, joi 12 decembrie, sâmbătă 14 decembrie, duminică 15 decembrie
Ce tipuri de pește preferă românii?
În România, în timpul postului, cele mai consumate tipuri de pește sunt:
- Pește gras: macrou, somon, crap
- Pește slab: șalău, cod, biban, știucă
- Pește afumat sau conservat: hering, sardine, ton
Acestea sunt preferate pentru că pot fi pregătite rapid și diversificat: prăjite, la grătar, la cuptor sau afumate.
Consumul de pește în România, cifre!
În România, consumul mediu anual de pește pe cap de locuitor este de aproximativ 6-8 kg (mult sub media UE de 20-25 kg).
În perioada postului, consumul poate crește cu 15-20%, în special în zilele cu dezlegare. De obicei, în Postul Crăciunului, multe gospodării cumpără pește în cantități mai mari pentru a acoperi mesele speciale din zilele cu dezlegare.
TREI REȚETE CU PEȘTE PENTRU ZILELE DE DEZLEGARE
MACROU LA CUPTOR CU LEGUME
INGREDIENTE: 4 bucăți macrou, 4-5 linguri de ulei de floarea-soarelui, 200 grame pastă de tomate, 2 cepe, 2 cartofi, 1 cățel de usturoi, 3 roșii, 2 ardei grași, pătrunjel sau mărar, cimbru, boia dulce, sare și piper după gust.
MOD DE PREPARARE
- Curățați și să spălați macroul, apoi îl asezonați cu sare, piper și mirodenii, după gust
- Curățați și spălați roșiile și ardeii, tăiați-le felii. Curățați și ceapa, tocați-o mărunt
- Într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa în ulei de floarea-soarelui încins. Când este rumenită, adăugați peste ea feliile de roșii și de ardei
- Adăugați puțină apă și lăsați totul să se rumenească, la foc mic
- Puneți pasta de tomate și usturoiul tocat mărunt. Lăsați totul la fiert aproximativ 20 de minute. Adăugați sare și piper, după gust.
- Așezați macroul și cartofii tăiați felii într-o tavă încăpătoare, adăugați sosul de legume
- Puneți tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 40 de minute.
CHIFTELE CU PEȘTE ȘI LEGUME
INGREDIENTE: 500 g file pește (cod, somon, novac, păstrăv), 3 cartofi, 1 ceapă, 1 morcov, 3-4 căței de usturoi, 3-4 linguri de pesmet, pătrunjel, sare, piper.
MOD DE PREPARARE
- Spălați cartofii și îi puneți la fiert
- Verificați și spălați bine peștele. Îndepărtați oasele, apoi tocați-l
- Ceapa, morcovul și usturoiul se curăță și se toacă mărunt sau se dau prin răzătoare
- Într-un bol, amestecați cartofii bine fierți și pisați, peștele, ceapa, usturoiul, morcovul și pătrunjelul. Adăugați sare și piper după gust
- Adăugați pesmetul în compoziție și amestecați bine
- Formați chifteluțe în funcție de forma dorită și le puneți la prăjit, în uleiul încins. Pot fi coapte și la cuptor.

SOMON CU LEGUME LA CUPTOR
INGREDIENTE: ulei de măsline, zeamă de lămâie, 2 căței de usturoi tocați mărunt, mărar proaspăt, sare fină, piper negru, 4 file de somon, 2 cartofi dulci, 250 de grame de fasole verde proaspătă, tăiată, 1 ceapă roșie.
MOD DE PREPARARE
- Amestecați uleiul, sucul de lămâie, usturoiul, mărarul, sarea și piperul într-un castron
- Așezați fileurile de somon într-un vas puțin adânc și turnați jumătate din marinada pregătită. Puneți somonul la frigider
- Spălați și curățați cartofii dulci și tăiați-i rondele. Așezați rondelele într-o tavă de copt, împreună cu fasolea verde și ceapa
- Întindeți legumele uniform, într-un strat subțire. Puneți tava la cuptor pentru 10 minute.
- Scoateți tava din cuptor și așezați fileurile de somon marinate. Acoperiți fiecare file de somon cu o felie sau două de lămâie și presărați puțină sare și piper.
- Introduceți tava înapoi în cuptor și coaceți timp de 20-25 de minute sau până când somonul se înțeapă ușor cu o furculiță și își schimbă culoarea.

Rețete inspirate de pe cinestie.ro