Cantităţile masive de zăpadă care au căzut liniştit o zi şi o noapte neîntrerupt au distrus sute de hectare de solarii în judeţul Galaţi. Stratul de omăt aşezat pe folile învelitoare a depăşit 1,5 m.
Astfel, s-a prăpădit o bună parte din producţia răsadurilor de tomate, castraveţi şi ardei timpurii, dar şi culturile de primă apariţie, îndeosebi salata verde. Programul Tomata pus în pericol!
La o primă evaluare pagubele depăşesc sute de mii de euro.
Producătorii nu pot fi despăgubiţi de stat!
„În Matca au căzut cantităţi mari de zăpadă care au pricinuit prăbuşirea solariilor construite pe structură din lemn pe mai bine de 200 de hectare (ceva mai puţin de 15% din cele 1.500 ha solarii câte sunt înregistrate în comună). Producătorii agricoli au pierdut o mare parte din producţia de răsaduri, adică toată muncă începută din luna decembrie. Aproape că nu există legumicultor care să nu aibă o suprafaţă de solar afectată”, ne-a declarat Gheorghe Marin, primarul din Matca.
„Eu am făcut tot ce trebuia, am convocat comitetul pentru situaţii de urgenţă şi am trimis adresă către Prefectură. Dar am primit notificare prin care se precizează clar că nu există cadrul legal pentru despăgbire pentru că Ordinul nr. 459/78/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase nu prevede acordarea de ajutor de la stat în caz de distrugeri provocate de căderile de zăpadă”, a precizat edilul şef.
De asemenea, solariile, mai cu seamă cele construite pe structură lemnoasă, nu sunt asigurate de către instituţiile de specialitate.
Stratul de zăpadă pe solar a depăşit 1,5 metri
Radu Costache, cunoscut legumicultor, nu a avut prea multe stricăciuni, doar folia de învelire pe alocuri s-a crăpat niţel. Cu toate că stratul de zăpadă depus pe solariile sale a fost un metru şi jumătate grosime, structura de rezistenţă nu a cedat. „La nivelul comunei este pagubă serioasă, în zona mea toţi vecinii au de suferit. A fost o zăpadă foarte moale, căzută liniştit timp de o zi şi o noapte. În total, precipitaţiile au depăşit 50 litri de apă pe mp. Mult mai greu va fi pentru cei cărora le-a căzut solariile la pământ. Trebuie mulţi bani că toate-s scumpe (lemnul, folia, mâna de lucru…), reparaţia de la zero a unui spaţiu de 1.000 mp se duce undeva spre 50 de mii de lei”, a susţinut cultivatorul.
Radu Costache doar ce terminase repicatul ardeiului când s-a întâmpat dezastrul. Culturile de castraveţi, de tomate şi ardeioase sunt frumoase, fasolea urcătoare Aurie de Bacău, semănată la sfârşitul lunii trecute, este răsărită. Fermierul are un hectar de solar cu încălzire şi din decembrie focul din sobele cu cocs nu s-a stins o clipă. Conform graficului, va ieşi cu prima recoltă de castraveţi, în jurul datei de 20 martie, după ea, la 10 zile, cu fasolea şi vor urma ardeii şi roşiile.
Circa 200 hectare de solarii distruse în alte localităţi decât Matca
„În judeţul Galaţi ninsoarea a distrus alte aproape 200 de hectare de solarii şi în localităţile: Umbrăreşti, Barcea, Corod şi Drăgăneşti.
Am recomandat ca toţi producătorii cu solariile şi culturile afectate să înştiinţeze primăriile din zonă şi să se întocmească procese-verbale şi alte acte justificative. Sunt legumicultori cu proiecte în derulare care aşteaptă să fie verificaţi până la sfârşitul lunii de către inspectorii AFIR pentru a primi ajutorul de minimis. Condiţiea este ca beneficiarii trebuie să prezinte solarul în picioare, să fie funcţional!”, ne-a declarat ing. Doina Ragea, director executiv al DAJ Galaţi.
Marian MUŞAT