DEZASTRU! Cel mai slab an pentru cultura porumbului! - Revista Ferma
3 minute de citit

DEZASTRU! Cel mai slab an pentru cultura porumbului!

De pe o solă de 100 de hectare combina a recoltat doar… 100 tone de boabe!! Este de departe cel mai slab an din câţi a întâlnit în cariera sa. „Am peste 40 de ani de agricultură şi nu am avut un an atât de slab; am mai făcut 4-5 tone la hectar pe seceta cea mai cruntă, dar ca acum nu s-a mai întâmplat să nu fac nici aproape o tonă la hectar!”, ne-a declarat cu amărăciune fermierul din Roman.   

 balcan vasile fermier_b

Acesta a subliniat faptul că a cultivat aceiaşi hibrizi care anul trecut i-au oferit producţii bune. „Am pus şi porumb sticlos pentru moară de mălai; este mai slab productiv, dar oricum anul trecut am făcut 10 tone cu acelaşi hibrid, tot pe zona aia!”, susţine acesta.

Inginerul Vasile Balcan a semănat în primăvară 1.100 de hectare, ceva mai mult de o treime din suprafaţa pe care o lucrează. A îndreptat flotila de combine să culeagă mai întâi pe solele cele mai slabe; însă, după evaluările sale, ar trebui să se închidă cu o medie de 3-4 tone la hectar. Puţin, raportat la cheltuielile făcute!  

 

Mulţi fermieri aleg să nu mai fertilizeze în toamnă!

 

„Dacă luaţi în calcul numai îngrăşămintele, anul trecut erau în jur de 2.600 de lei tona (mă refer la NPK 18 46 0, dar şi la fertilizanţii azotoşi care se dau frecvent în toamnă), iar acum a ajuns la 6.000 de lei/tonă! Deci, foarte mulţi producători agricoli au anunţat că nu mai pot fertiliza în toamnă şi asta o să-i coste foarte mult! Producţiile – e clar – că o să se diminueze pe măsură; mai ales că fermierii se mai confruntă şi cu atâtea probleme climaterice!”, opinează cultivatorul.

 

Costuri de producţie tot mai ridicate

 

La societatea Marsat din Roman, pe care a fondat-o în urmă cu peste trei decenii, costurile pe hectar la culturile de porumb şi floarea soarelui s-au ridicat 5-6.000 lei, dar, aşa cum anticipează, la anul o să fie şi mai mari! „În piaţă, nu există niciun produs care să nu aibă preţurile majorate! Or, aşteptările producătorilor agricole au fost ca să crească şi la cereale! Momentan, preţurile coborâseră foarte mult, aproape la nivelul anului trecut, şi nu se compară cheltuielile şi nici recoltele din 2021!  

Noi am avut noroc că la grâu, totuşi, am făcut producţii de destul de bune anul ăsta; media a fost de 6.600 kg la hectar”, precizează cultivatorul.

Vasile Balcan susţine că grâul l-a vândut cu preţuri între 1,4 şi 1,6 lei kilogramul, cum a fost inspiraţia la vânzare, numai că aştepta oferte mai bune! Or, bursele au scăzut, în loc să crească! Acum, grâul de panificaţie e pe la 1,5 lei/kg.

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →