Plecând de la această idee, Rapool România şi Saaten Union au lansat o nouă genetică performantă pentru fermierii care doresc să devină campioni în agricultură.
Performantul TRUBLION
Trublion este un nou soi de grâu nearistat, semitimpuriu, ce promite producţii record, de aproximativ 11 tone/hectar, cu indici buni de proteină şi gluten. Se caracterizează printr-o toleranţă remarcabilă la principalele boli ale aparatului foliar şi are o vigurozitate foarte mare la răsărire, dezvoltând plante puternice pentru un plus de producţie în diferite condiţii pedo-climatice. De asemenea, noul soi de grâu are o capacitate excelentă de înfrăţire şi poate susţine până la 4-5 fraţi fertili pe plantă, cu spice mari. Calitatea producţiei este excelentă, prezentând indici buni pentru morărit şi panificaţie, din grupa A. “Ne-a interesat să creăm un soi care să meargă pe partea de sud a ţării. L-am testat şi în partea de nord şi de vest a ţării şi am obţinut rezultate remarcabile. Trublion este un soi semitimpuriu, cu o rezistenţă destul de ridicată la iernare. De asemenea, soiul are calităţi superioare de panificaţie şi prezintă o toleranţă mare la bolile spicului”, spune Cornelia Pistol, Director Dezvoltare Cereale Păioase şi Leguminoase Saaten-Union.
Potrivit specialiştilor companiei, Trublion prezintă încă un avantaj: are o toleranţă foarte bună la cădere datorită taliei medii a plantelor.
FRANKLIN oferă flexibilitate, stabilitate, productivitate
Rapool este un excelent ameliorator, oferind hibrizilor de rapiţă caractere agronomice de excepţie, apreciate de fermieri. Astăzi, cultura de rapiţă este bine reprezentată de o genetică de top ce oferă rezistenţă bună la iernare şi un potenţial foarte ridicat de producţie.
Franklin este un alt nou hibrid în tehnologia pentru rapiţă. Timpuriu, sănătos şi foarte productiv pentru România, aşa îl putem descrie în câteva cuvinte. Hibridul consolidează segmentul maturităţii semitimpurii din portofoliul companiei Rapool România.
Franklin, noua genetică performantă de la Rapool, pe lângă cea mai bună rezistenţă la iernare, prezintă o bună siguranţă a producţiei şi un mare plus pentru piaţa românească, deoarece cuprinde toate avantajele noii genetici şi are o maturitate foarte timpurie. “Rezultatele stabile obţinute în trei ani de testări ne-au făcut să credem că este pretabil pentru piaţa din România. Chiar şi în condiţii mai dure, Franklin se descurcă foarte bine. Răspunde excelent tehnologiei intensive de cultivare. Ar fi indicat să-l semănăm în perioada optimă, dar poate fi semănat şi până pe 29 septembrie. De asemenea, noul hibrid de rapiţă are o dezvoltare puternică în toamnă cu rezistenţă bună la iernare”, explică Mihaela Radu, director de marketing şi Product Manager – Saaten-Union/Rapool.
Flexibilitatea la recoltare, stabilitatea şi potenţialul mare de producţie sunt atuuri ce îl poziţionează în topul portofoliului de rapiţă. Cu alte cuvinte, stabilitatea la recoltare, sănătatea plantelor şi timpurietatea acestuia îl aduc pe Franklin în gama premium a portofoliului Rapool România.
Su Ellen, vedeta portofoliului
Pe lângă soiul de grâu şi hibridul de rapiţă menţionaţi anterior, compania Saaten Union a mai lansat încă o noutate: Su Ellen, vedeta portofoliului. Acest soi de orz de toamnă, extratimpuriu, a demonstrat un potenţial mare de producţie în condiţiile din România. Se pretează în toate zonele de cultură a orzului din ţară, cu rezultate excepţionale în arealele unde seceta reprezintă un factor limitativ. Spre exemplu, producţiile obţinute în fermele din România în anul agricol 2017 au atins 10 tone/ha în Ialomiţa, iar în Neamţ 8 tone/ha. Fermierii autohtoni care l-au cultivat şi-au manifestat deja dorinţa pentru mărirea suprafeţelor cu acest produs. “Su Ellen are toleranţă la cădere, dar şi la principalele boli foliare. Se dezvoltă bine încă din toamnă. Recomandăm perioada de semănat specifică pentru orz. De asemenea, acest tip de orz are o rezistenţă bună la iernare, o capacitate de înfrăţire ridicată şi toleranţă remarcabilă la cădere datorită plantelor de talie mică. Un alt aspect important este rezistenţa la secetă. Toate aceste puncte cheie diferenţiază Su Ellen de celelalte soiuri de orz”, a explicat Cornelia Pistol.
Prin urmare, alegerea soiurilor şi hibrizilor potriviţi poate contribui la calitatea şi randamentul producţiei. Cu ajutorul caracteristicilor genetice deosebite se pot obţine producţii ridicate în noul sezon agricol.
Mihai Miriţescu, director general al Rapool România: “Noul hibrid de rapiţă Franklin este un dominator în clasa lui de precocitate şi un hibrid performant în producţie. Astfel, prin introducerea acestuia, fermierii pot beneficia de o recoltare mai eşalonată, la timpul potrivit pentru fiecare genotip în parte şi, foarte important, pot recolta fără griji”.
Mihaela Radu: “Punctele forte ale hibridului Franklin au fost dovedite şi în sud-estul Europei, nu numai în România. A fost testat în Bulgaria, Ungaria etc. Plantele sunt sănătoase, au rezistenţă crescută la boli precum Phoma şi altele. De asemenea, un alt aspect important al hibridului Franklin pentru fermierii din România este rezistenţa şi flexibilitatea mare la recoltare. Are o rezistenţă crescută la scuturare. În acest fel nu riscăm să pierdem producţii foarte mari dacă nu intrăm la timp la recoltat”.
Cornelia Pistol: “Orzul Su Ellen are toleranţă la cădere şi la principalele boli foliare, capacitate mare de înfrăţire şi rezistenţă la secetă, dar şi la iernare”.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)