Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor are, în total, 22 de membri: opt de la PSD, şapte aleşi pe listele PNL, patru din partea USR PLUS, doi din partea UDMR şi un deputat ce reprezintă minorităţile naţionale. Mai mult de jumătate (14) din membrii Comisiei sunt la primul mandat de parlamentar.
Fostul şef AFIR, Adrian Chesnoiu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură
Preşedintele Comisiei, pentru următorii patru ani, este fostul director general al AFIR, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), ofiţer antifraudă. Chesnoiu a fost, din mai 2020, şi administrator public al oraşului său de baştină, Caracal.
Comisia pentru agricultură are trei vicepreşedinţi: Daniel-Sorin Gheba (USR Dolj), Nicolae Giugea (PNL Dolj), Magyar Loránd-Bálint (UDMR Satu Mare) şi doi secretari: Constantin Bîrcă (PSD Călăraşi) şi Corneliu Olar (PNL Alba).
Daniel-Sorin Gheba (USR Dolj), 42 de ani, a absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii din Craiova, este reprezentant medical şi consilier local în comuna Şimnicu de Sus, unde spune că îşi desfăşoară activitatea de fermier şi apicultor, începută cu fonduri europene. În campania electorală, declara că vrea să dezvolte proiectul „Primul tractor”, similar cu proiectele „Prima casă” şi „Prima maşină”, cu un obiectiv extrem de ambiţios: „industria producătoare de maşini agricole din România să asigure 70% din aceste utilaje”. Noul deputat de Dolj mai spunea că „dosarul cu şină trebuie să dispară”, precum şi că vrea „extinderea sistemului de irigaţii, crearea asociaţiilor de fermieri precum în vestul Europei, informarea prin primăriile locale a proiectelor pe care le pot accesa fermierii” şi „încurajarea fermelor mici şi mijlocii din sectorul zootehnic”.
Nicolae Giugea (PNL Dolj) a fost deputat şi în perioada 2016-2020 şi secretar, apoi vicepreşedinte, al Comisiei pentru agricultură. Este inginer horticol şi jurist, şi doctor în Ştiinţe agricole. A mai ocupat funcţii publice ca prefect de Dolj, secretar de stat în MAPDR (sept. 2009-ian. 2010) şi preşedinte ADS Bucureşti (2009-2011). Giugea a candidat, anul trecut, fără succes, şi la primăria Craiovei. „Ca şi în mandatul anterior, voi promova proiectele care sunt în interesul fermierilor români”, a scris Giugea, pe pagina sa de Facebook.
Magyar Loránd-Bálint (UDMR Satu Mare), 40 de ani, este la al doilea mandat de deputat. Este medic veterinar şi a lucrat, din 2006 până în 2016, în cadrul OJFIR Satu Mare. În campania electorală, a declarat, pentru publicaţia online Recorder, că primul proiect de lege pe care vrea să-l propună în noul Parlament „ar fi legat de Legea fondului funciar pe care ar trebui să o îmbunătăţim, în sensul interzicerii cumpărării de terenuri agricole de societăţi comerciale şi cetăţeni străini”. Acesta a mai spus că va milita în Parlament „în primul rând, pentru producătorii locali”.
Constantin Bîrcă (PSD Călăraşi), unul din cei doi secretari ai Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, este la primul mandat de parlamentar. Are un doctorat în medicină veterinară, dar este, în prezent, şi student la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost 12 ani director genral adjunct în cadrul APIA Central şi se mândreşte cu faptul că a făcut parte din echipa fostului ministru Petre Daea, despre care spune că „a fost cel mai bun ministru al agriculturii de după ’89”. În campania electorală, Bârcă a declarat, pentru Recorder, că primul proiect pe care îl va susţine în Parlament este „simplificarea legislaţiei naţionale, transpunerea regulamentelor europene, pentru ca proiectele să fie mult mai accesibile pentru fermierii din România”. Bîrcă a mai spus că va milita în Parlament pentru ca mai mulţi fermieri din judeţul Călăraşi să primească subvenţii pentru zone defavorizate.
Corneliu Olar (PNL Alba) este la al treilea mandat de deputat. A absolvit liceul silvic şi apoi Facultatea de Drept şi a fost gestionar şi preşedinte de cooperaţie de consum până în 1991. Din 1992, a fost consilier local, apoi, timp de 12 ani, primar în comuna Horea, până în 2008, când a intrat în Parlament. În campania electorală, a declarat că vrea o lege a Ţării Moţilor, despre care spune că este „o a doua Elveţie”, dar îi lipsesc drumurile.
Deputaţi la primul mandat de parlamentar
Alţi 11 membri ai Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor sunt la primul mandat de parlamentar:
- Adrian Alda (PSD Arad) are două masterate, în Management juridic şi Agricultură, are propria fermă, conduce, din 2012, filiala Arad a Asociaţiei Fermierilor din România şi este şi consultant pe proiecte cu fonduri europene. Tatăl său, Adam Alda, a condus, ani de zile, Direcţia Agricolă Arad.
- Aurel Bălăşoiu (PSD Argeş), fost primar al comunei Rociu. În 2015, Bălăşoiu, care era şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Roceanca 2007, a fost somat de APIA să returneze 3,9 miliarde de lei vechi, subvenţii primite în perioada 2008-2014, când ocupa şi funcţia publică de primar. Fiul său, Victor Bălăşoiu, deţine o fermă în Şerbăneşti, jud. Argeş. În 2016, Aurel Bălăşoiu a fost acuzat de un crescător de animale din Rociu că ar fi vrut să-l lovească cu maşina, după un conflict cu oamenii primarului, care intraseră cu oile pe o păşune care nu le aparţinea. Revista Ferma a relatat întreaga poveste în ediţia 1-14 decembrie 2016.
- Andrei-Iulian Drancă (USR Botoşani), este inginer de cadastru şi administrează propria firmă de cadastru. A candidat, fără succes, şi la preşedinţia Consiliului Judeţean Botoşani.
- Raluca Giorgiana Dumitrescu (PSD Ialomiţa) este preşedinte al Asociaţiei GAL Naparis, com. Moldoveni, preşedinte al Asociaţiei GAL Danubius Ialomiţa-Brăila şi vicepreşedinte al Regiunii Sud-Muntenia – Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL) din România.
- Florian-Emil Dumitru (PNL Călăraşi) a fost preşedinte al Federaţiei Pro Agro şi secretar de stat în MADR.
- Ion-Cătălin Grecu (PSD Olt), inginer agronom, a lucrat, în ultimii 10 ani, în cadrul Prefecturii şi în cadrul Consiliului Judeţean Olt, iar în ultimii cinci ani a condus Societatea de transport public din Slatina.
- Könczei Csaba (UDMR Covasna), licenţiat în mecanică agricolă, a fost, din 2010 până în 2020, director executiv al Direcţiei Agricole Covasna.
- Teodor Lazăr (USR Bacău), inginer în electrotehnică, a lucrat ca dezvoltator în sectorul IT.
- Constantin-Neculai Pătrăuceanu (PSD Botoşani), vicepreşedinte al oganizaţiei judeţene PSD, de profesie jurist, este director comercial al companiei Ava Star (jud. Iaşi), care abatorizează şi distribuie carne de porc, vită şi oaie. În ultimii patru ani a fost consilier judeţean, reales şi în 2020. Presa locală a scris despre el, în 2019, că şi-a ajutat soţia ca, în doar câteva luni şi fără să aibă experienţă, să ajungă director economic la APIA Botoşani.
- Alexandru Popa (PNL Brăila), inginer agronom şi consilier judeţean ales, are doar 30 de ani şi administrează două firme care exploatează 2.800 ha de teren agricol şi 200 de vaci de lapte. Popa pune pe picioare, în comuna Cireşu, unde tatăl său este primar, prima fermă de carne 100% ecologică din România, care ar trebui să fie gata în octombrie 2021. Presa locală a scris despre Alexandru Popa, în urmă cu câţiva ani, că a fost implicat în mai multe scandaluri cu bătăi, fiind supranumit „Şmecherul Făureiului”. Tânărul deputat a declarat că va lupta, în Parlament, pentru simplificarea obţinerii avizelor de mediu pentru proiectele cu fonduri europene şi pentru extinderea sistemelor de irigaţii.
- Alin-Costel Prunean (PLUS Sălaj) este de profesie economist şi, de peste 20 de ani, preşedintele unei fundaţii care dezvoltă proiecte de implicare în comunitate. Unul din proiectele fundaţiei sprijină vânzarea produselor româneşti şi susţinerea micilor producători locali. Astfel, mierea din Sălaj a ajuns inclusiv la Casa Regală din Marea Britanie şi în Japonia.
Parlamentari mai vechi, la al doiea sau al treilea mandat, care vor continua în Comisia pentru agricultură sunt fostul ministru al agriculturii Daniel Constantin (PNL Argeş), Florică Ică Calotă (PNL Teleorman), Nicu Niţă (PSD Brăila) şi Costel Şoptică (PNL Botoşani), care declara, înainte de alegeri, că priorităţile sale pentru agricultură sunt „Legea laptelui” şi „Legea supermarketurilor”.
Varujan Pambuccian (Uniunea Armenilor din România) este la al şaptelea mandat de deputat, dar pentru prima dată în Comisia pentru Agricultură, începând din decembrie 2020.
Citiţi, în ediţia următoare a revistei Ferma, cine sunt cei 11 parlamentari din Comisia pentru agricultură a Senatului.
PRIMA FERMĂ DIN ROMÂNIA CARE VA PRODUCE CARNE 100% ECOLOGICĂ!
https://www.agroinfo.ro/politic/prima-ferma-din-romania-care-va-produce-carne-100-ecologica