Pe 27 septembrie a.c., într-o superbă zi de toamnă, ne-am deplasat la Nazna, o comună situată în imediata vecinătate a oraşului Târgu Mureş, pentru a asista împreună cu un grup de fermieri din zonă la o demonstraţie de recoltat porumb şi de pregătire a solului înainte de semănat, eveniment organizat de către ZG Raiffeisen Technik, cu sprijinul Asociaţiei Fermierilor Maghiari din România – filiala Mureş.
Pe o solă unde Cătălin Beian face monocultură de porumb de aproape 15 ani, Florian Constantinescu, reprezentantul OROS pentru piaţa românească, le-a vorbit celor prezenţi despre caracteristicile şi beneficiile utilizării hederului de păioase Oros 3 HSA, unul dintre produsele cu care divizia pentru agricultură a corporaţiei canadiene Linamar a reuşit să se impună.
Cătălin Beian (stânga), alături de Florian Constantinescu (dreapta)
Argumentele unei investiţii profitabile
În plină campanie de recoltat păioase, hederele Oros şi-au dovedit eficienţa. Şi nu o spunem noi, ci acei fermieri care au avut şansa să lucreze cu astfel de echipamente. Cătălin Beian are deja experienţa a două campanii duse cu modelul Oros 3 HSA pe şase rânduri. „Am achiziţionat acest heder în august 2020 şi l-am folosit atât pentru recoltat porumbul, cât şi pentru floarea-soarelui. Analizând acum rezultatele pe care le-am obţinut cu ajutorul său, mă declar pe deplin mulţumit. În primul rând datorită pierderilor foarte mici. Este un echipament uşor de întreţinut, kitul de floare se schimbă într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru noi. Aveam deja în fermă un heder Oros cumpărat la mâna a doua, pe care l-am folosit cu succes timp de cinci ani. Pe de altă parte, a contat şi faptul că service-ul se află în apropiere, la 40 km distanţă, iar în caz de nevoie, furnizorul ne poate asigura piesele de schimb în cel mai scurt timp. Nu în ultimul rând, aş menţiona preţul destul de atractiv comparativ cu alţi competitori de pe piaţă”, şi-a justificat investiţia fermierul mureşan.
Un heder universal
HSA reprezintă denumirea tehnică a tocătorului instalat pe heder. Acest model, aflat deja la a treia generaţie, este produs în variantele pe 4, 5, 6 şi 8 rânduri, cu 70 sau 76 cm distanţă între rânduri. „În general, echipamentele Oros sunt caracterizate printr-un raport calitate-preţ foarte bun. De asemenea, tocarea materialului recoltat este una de excepţie, iar pierderile sunt minime, atât în cazul porumbului, cât şi a florii-soarelui. Pe de altă parte, este important de menţionat faptul că hederele noastre pot fi ataşate oricărui tip de combină care se produce în momentul de faţă!”, a ţinut să precizeze, la rândul său, Florian Constantinescu, product manager la Oros.
Dotări opționale esențiale
Echipamentul aflat în câmpul de demonstraţii era dotat opţional cu câteva elemente pe care fermierul le-a considerat importante. Vorbim aici de protecţiile pentru anvelope, care vin plasate chiar în dreptul roţilor şi au rolul de a împinge în faţă resturile de cultură, împiedicând astfel deteriorarea prematură a pneurilor, respectiv acele înălţătoare care vin peste despărţitorul de lan, ce au ca scop eliminarea pierderilor prin scuturare la extremităţi.
Confortul operatorului
Cătălin Beian consideră că investiţia în hederul Oros Classic 3 HSA a fost una naturală şi în conformitate cu aşteptările operatorului. „Am optat pentru o echipare cu palpatoare şi călcător de urmă, ceea ce asigură un confort sporit operatorului. Toate echipările în plus faţă de modelul standard sunt binevenite. Ţinând cont de faptul că de obicei un operator petrece zece şi chiar 12 ore pe zi în câmp atunci când ne aflăm în campanie”, argumentează administratorul societăţii Bio Agras.
Combiner la 19 ani
Şi dacă mai punem la socoteală că de regulă combina este condusă de băiatul său, Alex, de numai 19 ani, probabil satisfacţia este şi mai mare. „La cultura de porumb, pierderile sunt foarte mici. Iar aici opţiunea pentru copierea terenului este extrem de utilă, dacă reglajele se fac în mod corespunzător. Practic, la fiecare parcelă sau hibrid de porumb trebuie să te uiţi să vezi cât de groasă este tulpina sau care este dimensiunea ştiuletelui. Iar în funcţie de asta îţi setezi opţiunile. Un ştiulete mic şi o tulpină subţire trebuie să aibă o fantă mică pentru ca să nu-l tragă între valţuri, deoarece atunci îl macină şi rezultă pierderi”, a constatat fermierul.
Heder dedicat sau nu?
În cazul în care suprafaţa cu floarea-soarelui este mai mare de 80 de hectare, specialiştii spun că s-ar impune achiziţia unui heder dedicat, deoarece pierderile în acest caz ar fi şi mai reduse. Dacă, spre exemplu, cu un heder de porumb adaptat pentru cultura de floare pierderile sunt în jur de 2 procente în condiţii optime, la o masă de recoltat specializată pentru floarea-soarelui (Oros Sun) aceste pierderi nu vor depăşi pragul de 0,6%!
CULOAREA CEA MAI POTRIVITĂ
Pentru cei care ţin la un anumit brand de combină sau se identifică cu o anumită culoare, compania Oros poate livra aceste hedere în culorile alese de client. Cu toate astea, culoarea recomandată de către reprezentanţii Oros este albul, şi nu doar pentru că este o nuanţă neutră, ci pentru simplul motiv că asigură o vizibilitate mai bună în condiţii dificile sau pe timp de seară, prin contrastul pe care îl oferă faţă de plantele de cultură.
un articol de
LIVIU GORDEA