De unde-şi ia puterea tractorul hibrid conceput de Steyr medaliat cu argint pentru inovaţie la Agritechnica 2023? - Revista Ferma
4 minute de citit

De unde-şi ia puterea tractorul hibrid conceput de Steyr medaliat cu argint pentru inovaţie la Agritechnica 2023?

STEYR-Hybrid-CVTDintre numeroasele tehnologii premiate în toamnă la Agritechnica, conceptul de tractor hibrid diesel-electric propus de austriecii de la STEYR are mari şanse să se materializeze cât de curând.

În 2019, chiar înainte de pandemie, Steyr ne-a tăiat pur şi simplu respiraţia la Agritechnica, unde a prezentat acel prototip de tractor venit parcă de undeva din viitor, care pe lângă aspectul avangardist, prezenta o caracteristică inovatoare la acea vreme pentru un astfel de vehicul – propulsia hibridă. Patru ani mai târziu, tot la Hanovra, Steyr a venit să arate lumii că viziunea sa nu este departe de realitate. Austriecii au rafinat acest concept, având acum un prototip complet funcţional pe care l-au denumit Hybrid CVT şi pentru care au fost răsplătiţi cu o medalie de argint pentru inovaţie la Agritechnica 2023.

Perspectivă diferită

Dacă iniţial era vorba de un motor diesel care alimenta un generator ce asigura funcţionarea motoarelor electrice independente, montate direct în butucul roţilor, direcţionând totodată fluxul de energie şi la priza de putere, de data aceasta,  inginerii Steyr au creat o platformă modulară, cu puntea faţă alimentată de un motor electric şi puntea spate antrenată de un motor termic prin transmisia CVT standard. Energia electrică provine parţial de la un generator de bord şi parţial de la baterii şi de la aşa-numitele hub-uri de putere. Iar faptul că grupul de propulsie este divizat şi este parţial electric creează anumite oportunităţi.

Un surplus de 100 CP

Prototipul prezentat în toamnă la târgul de la Hanovra se bazează pe modelul de serie 6175 Impuls CVT, cu 6 cilindri, care are o putere de 180 CP (132 kW) şi un ampatament de 2,79 metri. În timp ce cutia de viteze mecanică-hidrostatică fără trepte a fost preluată în proporţie de 1:1 faţă de cea originală, puterea totală a crescut la 260 CP (191 kW) datorită componentei electrice adăugate. Această putere poate fi eliberată în mod constant sau ca un impuls (E-Boost) atunci când se accelerează sau când e nevoie de mai multă tracţiune la urcarea unei pante. Pentru că ramura electrică este dotată suplimentar cu supercondensatori, adică dispozitive de stocare a energiei electrostatice care sunt capabile să înmagazineze şi să elibereze o cantitate mare de putere într-un interval scurt de timp.

STEYR-Hybrid-CVT

CU GÂNDUL LA DEBUTUL COMERCIAL

Deşi Steyr nu a anunţat încă o dată pentru lansarea acestui tractor în producţia de serie, n-ar mira pe nimeni ca la viitoarea ediţie a Agritechnica să apară un model pregătit pentru a intra în oferta comercială. Deocamdată, însă, alte două prototipuri sunt deja în testare. Steyr este, aşadar, cu mult înaintea competitorilor săi în explorarea acestei tehnologii, care pare a fi potrivită pentru tractoare de la 150 şi până la 500 cai putere, după cum susţin austriecii.

Vezi cum funcţionează sistemul E-Boost!

FUNCŢIONALITĂŢI EXTINSE

Tehnologia oferă numeroase posibilităţi: inclusiv modul E-CVT, în care tractorul este alimentat electric până la 75 kW şi 1.100 rpm. Îmbunătăţirea confortului cu sarcini neconstante la priza de putere, cum ar fi lucrul cu o presă de balotat, face ca viteza de deplasare să fie menţinută prin acţionare electrică, fără conexiune mecanică cu motorul.

Pe de altă parte, E-Torque Filling permite compensarea vârfurilor de sarcină, în timp ce modul E-Eco permite conducerea diesel-electrică la turaţii scăzute ale motorului. Iar recuperarea energiei de frânare este posibilă prin E-Braking. De asemenea, E-Torque Vectoring este o funcţie pentru distribuţia variabilă a cuplului între osii, iar cu ajutorul funcţiei E-Implement poate fi direcţionată o parte din puterea electrică pentru a controla utilajul ataşat tractorului.

Nu în ultimul rând, E-Shuttling are ca rezultat manevre cu 41% mai rapide la turaţii reduse ale motorului şi o scădere cu 15% a consumului de combustibil, iar E-Steering accelerează puntea faţă în timpul virajului, pentru a reduce raza de viraj cu 15% pentru manevre cu 20% mai rapide.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →