6 minute de citit

De trei ani, Maria Lazăr se luptă pentru păşunat

„Sunt crescătoare de animale de 15-16 ani şi deţin peste 200 de oi. În anul 2019 am solicitat de la Primăria oraşului Dumbrăveni loc pentru păşunatul animalelor în zona Căpâlna, în suprafață de 82 ha, pentru că expiraseră contractele de închiriere. Mai mult decât atât, prin Hotărârea nr. 14 din 28.02.2019 privind iniţierea procedurii de închiriere a pajiştilor aflate în proprietatea privată a oraşului Dumbrăveni, Consiliul Local a aprobat închirierea a 349,99 hectare crescătorilor de animale. Întrucât Primăria ne-a făcut adrese să depunem cerere pentru această păşune, m-am conformat pentru că îndeplineam condiţiile de atribuire a terenului”, susţine Maria Lazăr, din oraşul sibian Dumbrăveni.

Foto 2_bDE CE NU I SE DĂ PĂŞUNE?

 

La scurt timp, femeia a primit răspuns că nu i se poate da loc de păşunat pe motiv că soţul său deţine deja o suprafaţă de imaş! “Într-adevăr, soţul meu are o exploataţie de ovine şi a primit teren pentru animale, în condiţiile legii. Eu consider că refuzul este ilegal, deoarece nimeni nu-mi poate îngrădi dreptul meu de a obţine o suprafaţă de pajişte, fiind crescător de animale înregistrat”, precizează sibianca.

După un timp, Maria Lazăr a primit o altă adresă prin care este anunţată că Primăria Dumbrăveni îi atribuie 39 de hectare într-o altă parcelă. „Însă zona este aridă, fără sursă de apă şi fără drum de acces. Pentru a ajunge la păşunat, trebuia să trec pe terenurile altor doi crescători, aşa că am refuzat! Nici acuma suprafaţa respectivă nu-i dată. Cine să plătească degeaba 400 de lei anual pe hectar!?”se întreabă fermiera.

 

LA CAPĂTUL RĂBDĂRII

În noiembrie anul trecut, Maria Lazăr mai solicită Primăriei atribuirea unei suprafeţe de păşunat în zona „Căpâlna”, motivând „că nu are unde să ţină oile, altfel fiind nevoită să le vândă”. Nici de data asta rezultatul nu i-a fost favorabil.

După multe alte insistenţe, prin adresa nr. 4101/18.05.2021, Primăria oraşului Dumbrăveni îi comunică Mariei Lazăr că: „în urma analizei suprafeţelor de păşune, nu mai deţine suprafeţe de păşune disponibile de închiriat”, dar că „va face controale periodice cu privire la modul de desfăşurare şi de respectare a contractelor de păşunat aflate în derulare” şi „odată cu posibilitatea eliberării unei suprafeţe de păşuni, din diverse motive, vă asigurăm că cererea Dvs va fi luată în considerare”.

 

PLÂNGERE PENALĂ ÎMPOTRIVA PRIMARULUI

Ajunsă lacapătul răbdării, Maria Lazăr nu a mai avut ce face şi pe 15 iunie 2021 a făcut plângere penală împotriva primarului pentru neglijenţă şi abuz în serviciu, cerând, totodată, anularea contractelor de închiriere a păşunii „Căpâlna”, atribuirea de teren pentru animale şi despăgubiri materiale pentru pierderile pricinuite în tot acest răstimp.

În opinia reclamantei, „primarul nu a respectat legea privind atribuirea directă (pe parcela Căpâlna trebuia făcută licitaţie, că erau mai multe oferte) şi a repartizat pajiştile aflate în proprietatea privată a oraşului Dumbrăveni după cum a vrut el”.

Rămasă fără imaş şi vânzând din animale, Maria Lazăr oftează: „A venit iarna şi chiar nu mai ştiu ce să mai fac!? Am investit foarte mulţi bani în genetică, am oiţe din rasa Ţurcană brează. Norocul meu a fost că soţul deţine o păşune de 42 ha pentru oile lui. După atâta luptă cu autorităţile, m-am ales cu o boală autoimună de la stres”.

Foto 3 bun_b 

CE SPUNE PRIMĂRIA DUMBRĂVENI?

„Lazăr Maria este veşnic nemulţumită, noi avem cel puţin 100 de reclamaţii din partea dumneaei; toată conducerea oraşului Dumbrăveni de după Revoluţie a avut reclamaţii.

E singurul primar (Emil Dârloşan n.n.) care i-a dat păşune. Familia Lazăr trebuia să fie mulţumită că noi am încercat s-o ajutăm; a primit 50 ha; apoi au făcut mai multe exploataţii ca să acapareze mai mult teren. Pe una dintre ele şi-a trecut soţul, acuma s-a trecut şi dânsa, apoi şi fata… Nu există fond funciar de rezervă la primărie; dacă aveam disponibil, îi dădeam. Eu nu vreau să acuz, dar de 20 de ani s-a păşunat ilegal cu animalele”,ne-a declarat Horaţiu Milea, consilier la primaria Dumbrăveni.

 

„AM ÎNCERCAT SĂ ÎMPĂCĂM PE TOATĂ LUMEA”

 

Acesta susţine că Maria Lazăr e nemulţumită că nu i se poate atribui teren pe „Căpâlna”, unde sunt crescători din oraş cu contracte de închiriere pe 10 ani. „Am încercat să le diminuăm suprafaţa ca să-i dăm şi dânsei acolo o bucată de teren, dar ei nu au fost de acord. Noi chiar suntem concilianţi şi am încercat să găsim o cale de mijloc, să împăcăm pe toată lumea, că nu ne place să ne tot certăm cu oamenii. Din punctul meu de vedere, crescătorii de animale, cei care au bovinele şi au închiriat pajişti, puteau să facă şi ei unele concesii şi să renunţe la 30 ha; ei nu sunt deschişi la discuţie, contractul lor este «beton» şi se încadrează cu numărul de animale pe suprafaţă. Degeaba încercăm să-i convingem să renunţe la o parte din terenul închiriat, că ne acţionează în instanţă şi câştigă”, precizează consilierul.

Procesul Mariei Lazăr cu primarul este înregistrat pe rolul Judecătoriei Mediaş. Poate va dura ceva timp. Până atunci, poate s-ar găsi o soluţie care să rezolve acest caz care trenează de câţiva ani.

7 Lazar Maria_b 

 

 “SUNT MÂNDRĂ DE MUNCA MEA

 

Crescătoarea de ovine s-a adresat autorităţilor locale şi centrale să i se facă dreptate. Într-un memoriu adresat fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, în 2019, Lazăr Maria se declară “mândră de munca pe care o prestez, dar nu sunt satisfăcută sufleteşte că indiferenţa, corupţia, indolenţa, răutatea, nepăsarea au pus stăpânire şi au ajuns pe primul loc în societatea românească”.

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →