3 minute de citit

DE SEZON. Recoltarea florii soarelui fără pierderi!

Inginerul Florin Migdan, fermier şi director tehnic Rod Bun, subliniază importanţa reducerii pe cât posibil a pierderilor la strângerea recoltei din câmp care pot fi şi de câteva sute de kilograme la hectar! 200 de seminţe pierdute pe metru pătrat sunt echivalente cu 200 kilograme pagubă la hectar!

 

SAMULASTRA GREU DE CONTROLAT

 

recoltare floare florin_b

“Nu trebuie uitat că recolta pierdută în câmp prin scuturarea seminţelor se transformă în samulastră de floarea soarelui, foarte greu de combătut, mai ales dacă apare în mai multe etape în culturile de toamnă ce urmează a fi semănate. De asemenea, la însămânţarea porumbului în primăvară, samulastra răsare înaintea culturii, putând chiar să o compromită, dacă nu se intervene la timp cu erbicide specifice în preemergenţă sau postemergenţa timpurie”, atrage atenţia Florin Migdan, într-o postare pe o reţea de socializare.

 

ATENŢIE LA FUNCŢIONAREA COMBINEI!

 

“Scopul este de a obţine un calatidiu complet treierat, dintr-o singură bucată, în urma combinei.  Deşi reglajele optime specifice pentru floarea-soarelui vor fi diferite în funcţie de tipul de combine de recoltare, ghidul general este de a utiliza combina la o viteză rezonabilă de avans, de a utiliza o viteză lentă a cilindrilor, de a avea contrabătătoarele bine deschise, de a folosi o viteză scăzută a aerului şi de a recolta atunci când umiditatea seminţelor are o valoare scăzută în intervalul 13-19%”, precizează Florin Migdan.

Atunci când umiditatea seminţelor este scăzută – susţine specialistul – trebuie utilizate viteze mai mici de 6 km/ora pentru a reduce pierderile la scuturare, în timp ce vitezele mai mari de 7 km/ora pot fi premise la un conţinut de umiditate mai mare.

În cazul în care cultura este uscată, contrabătătorul trebuie să fie larg deschis. Dacă rămân seminţe în calatidiu după treierat, atunci se impune micşorarea jocului contrabătătorului combinei.

De asemenea, viteza aerului ventilatorului trebuie să fie scăzută, deoarece seminţele de floarea-soarelui, fiind uşoare, pot fi suflate peste sită.

 recoltarea florii 01_b

ATENŢIE MECANIZATORI!

4 Recomandări la o recoltare fără pierderi a seminţelor

1. Folosiţi un heder de floarea-soarelui;

2. Menţineţi hederul ridicat pentru a reduce cantitatea de tulpini care trece prin combină;

3. Efectuaţi câte o reglare pe rând;

4. Verificaţi pierderile după fiecare modificare;

5. Suflaţi frecvent praful pentru a reduce pericolele de incendiu.

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →