6 minute de citit

De la unul, la o sută… de porci!

Tânărul fermier este astăzi un polivalent al domeniului: apicultor, cultivator de cereale și crescător de porcine.

A început cu un porc și a ajuns la 100, în mai puțin de trei ani, plecând doar de la o idee. Aceasta este povestea tânărului Cătălin Nejloveanu, fermier în satul Lada, comuna Tătărăștii de Jos, din județul Teleorman, care, în toamna anului 2019, a renunțat la viața din capitală pentru a se dedica pasiunii sale pentru agricultură.

De la forță… la agricultură nejloveanu apicultor_b

Originar din localitate, Cătălin, asemeni multor tineri din zonă, a plecat încă din adolescență la București, orașul fiind la o distanță de aproximativ o oră și jumătate cu mașina. Aici a absolvit cursurile Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, fără a avea însă în plan să profeseze în domeniu.

„Părinții mei au făcut agricultură toată viața și mi s-a părut firesc să merg la agronomie, dar la vremea respectivă eu eram cu sportul. Aveam un grup de prieteni cu care mergeam constant la sală. Chiar am participat la niște preselecții și am fost la pas să fac culturism de performanță. Apoi am urmat o școală de operatori de imagine pentru televiziune și am lucrat concomitent în domeniul securității”, își amintește Cătălin.

 

Ai făcut facultate și acum vrei să te apuci de porci?

După cum ne-a explicat Cătălin, ideea unei afaceri cu porci a venit întâmplător, după ce a văzut la un prieten mai multe scroafe.

„Mi s-au părut o genetică deosebită și am început să îl întreb și să mă intereseze subiectul. Apoi am decis să achiziționez și eu una, iar de acolo a pornit totul. Practic, am plecat de la un exemplar și am ajuns să rulez undeva în jur de 80-100 de capete anual, cu tot cu purceii pentru îngrășat.

La început ai mei nu erau prea entuziasmați, mama chiar mi-a zis:vii tu de la oraș să te apuci să faci hală de porci. Te-ai chinuit, ai făcut facultate și acum vrei să te apuci de porci?Dar am insistat și până la urmă m-au ajutat. Hala a fost construită din banii lor. Investiția a fost cam 20.000 de lei pe care i-am amortizat destul de repede și aşa s-a convins și mama”, ne-a mărturisit Cătălin.

 

Reproducţie şi îngrăşătorie

În prezent, tânărul fermier deține 7-8 scroafe care produc anual două generații de purcei (una în primăvară și una în toamnă). Din fătări păstrează aproximativ 30-40 de capete pentru îngrășat, iar restul îi vinde, după aproximativ 2 luni, către alți crescători de animale din zonă.

În ce privește genetica, Cătălin a optat pentru exemplare de tip mixt datorită calităților nutriționale: „Pe de o parte este fosta genetică de la Periș, pe care am încrucișat-o cu vier de la Semtest Târgu-Mureș și am scos produși F1, practic o încrucișare între Marele Alb și Landrace. Apoi, am oprit câteva scrofițe pe care le-am inseminat cu vier Pietrain și am scos produși care îmi oferă multă carne în carcasă, un procent foarte redus de grăsime și un gust al cărnii deosebit”. 

 

Provocările sectorului suine

Deși mulți crescători de porci traversează o perioadă delicată, Cătălin este convins că, dacă îți place ceea ce faci și acorzi suficientă atenție, indiferent de situație vei găsi soluții.

„Sunt fermieri care au fost afectați de pestă porcină și crescători care au renunțat la animale de teama ei. Încă de la început eu am luat în considerare aceste riscuri și am impus măsuri de biosecuritate stricte. Apoi, eu am o regulă pe care o aplic întotdeauna, și dacă nu ar fi pesta: nu deplasez animalul fără să am avizul și acordul medicului veterinar. Nu doar pesta e o problemă, ai boala edemelor, ai Escherichia coli și alte boli digestive la care dacă nu ești atent riști să pierzi animalul”, ne-a explicat tânărul fermier.

purcei 022_b 

Strategie adaptată la costuri

Pentru a-și asigura necesarul de furaje, Cătălin a integrat în proiect și cele 35 ha de teren ale familie, pe care a ales să cultive preponderent cereale, porumb şi mazăre. Chiar dacă rezultatele din câmp de până acum le consideră bune (5.000 kg/ha la grâu și 3.000 kg/ha la mazăre), anul 2022 i se pare cu adevărat unul dificil, din cauza inflației.

Oricât ar vrea și oricât ar încerca să se bazeze pe producția proprie de cereale, tractorul tot motorină va consuma!

 

Apicultura, tradiția familiei

Alături de creșterea porcilor și cultivarea celor 35 de hectare, Cătălin Nejloveanu se ocupă și de apicultură, o tradiție de familie pe care a ales să o ducă mai departe.

stupi nejloveanu_b

„Când eram copil mă uitam la tata cum umbla la stupi. Apoi, când m-am întors, după primele luni, m-a prins și pe mine și acum am ajuns la 130-140 de stupi. Am vândut miere și la institut, dar cel mai adesea din gură în gură, exact cum am făcut și cu porcii. Cei care au cumpărat de la mine m-au recomandat și altora și s-a format o rețea socială.
Agricultura e o stare aparte și important este să fi atras de lucrurile astea, să îți placă ceea ce faci”.

 

E RENTABIL SĂ VINZI PURCEII

În actualul context, Cătălin Nejloveanu susține că este mai avantajos să vinzi purceii la 2 luni, decât să îi păstrezi pentru îngrășătorie. „Eu am și avantajul că îmi produc singur purceii, pentru că dacă ar fi trebuit să-i cumpăr, costul ar fi cam 100 de euro per cap de animal, și atunci investiția și munca de 7 luni de zile nu s-ar justifica. Anul acesta, am preferat să vând purcei la 2 luni și să păstrez mai puțini la îngrășat, așa am redus din costurile de întreținere”, spune tânărul fermier.

 catalin nejloveanu ok_b

Am urmărit să am un circuit complet și să reduc costurile, de aceea îmi produc singur furajele. Totuși, mai mult ca sigur, din toamnă mă voi vedea nevoit și eu să cresc prețul, pentru că sunt unele inputuri care costă și de trei ori mai mult față de anul trecut.

CĂTĂLIN NEJLOVEANU

 

 

un articol de

DANIEL PLĂIAŞU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →