De la Top Gear la Ferma lui Clarkson - Revista Ferma
6 minute de citit

De la Top Gear la Ferma lui Clarkson

Ajuns la 62 de ani, realizatorul cunoscutelor programe de televiziune Top Gear și The Grand Tour, a decis să dea curs unei noi provocări și să se apuce de agricultură.

 

O EXPERIENŢĂ CU PROVOCĂRI

 

Deși deține încă din 2008 fosta fermă Curdle Hill și aproximativ 400 de hectare în zona Cotswalds din sudul Marii Britanii, Jeremy Clarkson a început să se ocupe personal de activitatea agricolă abia la începutul pandemiei, când fostul său arendaș, un localnic din satul vecin Chadlington, s-a pensionat.
Trecerea de la platourile de filmare și testele de mașini la coordonarea unei ferme s-a dovedit o experiență cu multe provocări, pe care a ales să o ecranizeze în reality-show-ul Ferma lui Clarkson.

 
foto 1 02_b

 

FERMA NĂSCUTĂ DIN NIMIC

 

Prima miniserie are 8 episoade și surprinde într-o manieră mai mult decât realistă eforturile, dificultățile și rezultatele activității agricole, văzute din perspectiva unuia dintre cei mai neobișnuiți fermieri.
Jeremy Clarkson preia ferma plecând de la premisa că „agricultura nu poate fi o activitate prea complicată, de vreme ce oamenii o practică de mai bine de 12.000 de ani”, însă realizează, încă din primul episod, că nu știe aproape nimic despre agricultură și că este complet depășit de volumul de muncă. De altfel, pentru a reflecta nivelul lui de competențe și eficiență în activitatea agricolă, starul Top Gear, își redenumește ironic ferma Diddly Squat (care în argoul englez înseamnă „nimic” sau „aproape nimic”).

 

LA FERMA CU DE TOATE

 

Singurele ajutoare de care are parte de-a lungul aventurii vin de la Kaleb Cooper (un tânăr lucrător agricol pe care Jeremy îl angajează ca ajutor în fermă, dar care se transformă rapid în principalul lui partener și mentor profesional), Charlie Ireland (inginer agronom și consultant în management agricol, poreclit de prezentator „Charlie cel Vesel” pentru informațiile financiare și legislative negative pe care i le transmite de fiecare dată cu diplomație), Gerald (un meșteșugar local în vârstă de 72 de ani, cu care nu poate comunica din cauza accentului incomprehensibil, dar care totuși îl ajută să restaureze gardurile din zidărie oarbă) și Lisa Hogan (iubita realizatorului, care se implică în vânzarea produselor fermei).
Împreună cu ei, Jeremy încearcă să pună pe picioare o fermă mixtă, traversând totodată unul dintre cele mai dificile sezoane agricole din Regatul Unit, caracterizat de furtuni violente și precipitații record care au decimat recoltele fermierilor din regiune.

foto 3 03_b 

 

TABLOUL VIEŢII DE FERMIER

 

Spiritul rebel și revoluționar al lui Clarkson provoacă, în special în prima parte a seriei, un număr mare de situații și evenimente amuzante.
În ciuda sfaturilor primite de la Kaleb și Charlie, fostul prezentator Top Gear, achiziționează, pe baza rezonanței numelui, un tractor Lamborghini de 270 CP, descoperind că este supradimensionat abia în momentul în care demolează acoperișul hambarului și unul dintre stâlpii de la poarta fermei.
Nici cultivarea solului nu scapă de „inovațiile” lui Jeremy care, considerând că a descoperit o metodă mai bună și mai rapidă de semănat decât cea clasică (lineară), decide să își stabilească traseul de lucru după un algoritm propriu, neregulat. Nu e de mirare că ulterior orice fermier, dar mai ales Kaleb, ajunge să fie uimit și indignat de tiparul aleatoriu și de suprapunerile de rânduri din sole.

 

A ÎNVĂŢAT RAPID ŞI DE NEVOIE

 

Însă, pe măsură ce activitatea exploatației avansează și noi elemente sunt adăugate (precum tentativa de a crește ovine sau deschiderea magazinului fermei), Jeremy traversează un proces de învățare foarte rapid, pe parcursul căruia ajunge la o serie de conștientizări extrem de profunde privind condițiile pe care le au de înfruntat fermierii.
Situațiile dificile și complexe (precum costurile mari cu inputurile, vremea imprevizibilă, atacurile dăunătorilor, îmbolnăvirea șeptelului, implementarea normelor legale și pandemia de Covid) nu ocolesc deloc Diddly Squat iar echipa este nevoită să găsească mereu noi soluții: fie că vorbim de vânzarea directă prin lanțuri scurte, procesarea și valorificarea locală a unei părți din producție sau cultivarea de varietăți exotice precum wasabi.

foto 4_b 

PREMIAT DE FERMIERII BRITANICI

 

Lansat în iunie 2021 pe canalul online Amazon Prime, reality-show-ul a devenit rapid un succes, cu un rating de 9.0 pe portalul imdb.com și o audiență mereu în creștere.
Însă, poate cea mai mare recunoaștere a venit chiar de la specialiști. Uniunea Națională a Fermierilor din Marea Britanie i-a acordat titlul de „campion al anului în agricultură” pentru cea mai bună reprezentare media a domeniului iar în cadrul galei Premiilor Agriculturii Britanice (British Farming Awards), Jeremy și Kaleb au fost desemnați drept „purtători de steag în slujba agriculturii”, mulți fermieri considerând că acest serial a schimbat percepția publicului asupra agriculturii mai mult decât oricare altă emisiune din ultimii 30 de ani.

 

SERIA 2, DIN 10 FEBRUARIE

Aventurile rurale ale lui Jeremy și ale echipei Diddly Squat însă nu s-au terminat. Pe 10 februarie 2023 va fi lansată oficial cea de-a doua miniserie, filmată pe parcursul anului trecut, în care Clarkson, Kaleb, Charlie și Lisa vor încerca să diversifice activitatea fermei prin adoptarea de culturi și tehnologii noi, dar și prin deschiderea unui punct gastronomic local.
Totodată, cei de la Amazone Prime au anunțat în noiembrie că, începând din această primăvară vor începe filmările pentru cel de-al treilea sezon.

Clarkson Kaleb 01_b
Kaleb Cooper, 24 de ani, reprezintă imaginea tinerei generații de fermieri. Pasionat și dedicat domeniului, ajutorul de nădejde al lui Clarkson lucrează în agricultură încă de la vârsta de 13 ani, doi ani mai târziu cumpărându-și primul tractor. Până la 21 de ani, Kaleb nu a părăsit decât de două ori satul Chadlington!

LA FINAL DE SEZON AGRICOL…

 

Finalul sezonului îi aduce lui Jeremy Clarkson un profit de doar 144 de lire sterline, ceea ce îl face să concluzioneze că, „deși pentru a fi efectiv un fermier înseamnă să fii, în egală măsură: agronom, veterinar, îngrijitor de animale, antreprenor, apicultor, tractorist, mecanic, specialist meteo și analist bursier”, în realitate „agricultorii sunt la propriu la mila vremii și a subvențiilor”.
Click AICI pentru a vedea interviul acordat de Jeremy Clarkson colegilor de la Farmers Weekly.

Vezi secvenţe din show-ul „Clarkson’s Farm”. Cu ironie, haz de necaz şi mult realism despre viaţa de fermier!

un articol de
DANIEL PLĂIAŞU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →