Fermierii ştiu că cea mai bună modalitate de a analiza starea de vegetaţie a unei culturi este examinarea acesteia direct, de obicei prin mers pe jos prin tarlale, pentru a observa răsărirea, buruienile sau în căutarea unor semne timpurii de boală sau dăunători.
În cazul fermelor mici, acest lucru este posibil şi relativ uşor de realizat. Pentru fermele de mari dimensiuni, cu tarlale de sute de hectare, tradiţionalul mers pe jos („bătut la pas”) este mai dificil de realizat.
Aplicația mobilă Skippy Scout
Pentru o „imagine” de ansamblu şi cât mai precisă despre starea generală de sănătate a culturilor și pentru a depista din timp orice problemă care ar putea apărea, sunt necesare cât mai multe detalii şi informații despre culturi. Aplicaţiile mobile care utilizează drone pentru colectarea de informaţii sunt ideale pentru astfel de analize.
Noua aplicația mobilă Skippy Scout, realizată de compania Drone Ag (Marea Britanie), include imagistică de câmp realizată la 360 de grade, densitatea plantelor/mp, dar și tehnologia stațiilor de bază. Practic, aplicaţia oferă utilizatorilor o vedere panoramică, de înaltă rezoluție, a întregului câmp, combinată cu capacitatea de a inspecta, din punctele de explorare, detalii până la nivelul frunzelor.
Dronele zboară şi realizează fotografii aeriene în puncte-cheie din teren, apoi întocmesc rapoarte privind starea de sănătate a culturii, eventuale probleme și progresele înregistrate de la ultimul raport.
De 20 de ori mai rapid
Skippy Scout 2.6 are o nouă interfață Scout Spheres şi este capabilă să numere plantele emergente de 20 de ori mai rapid decât se poate face prin inspecţie vizuală, terestru. Aplicaţia este disponibilă pentru culturile de cereale, rapiţă, soia, fasole, mazăre și cartofi şi furnizează utilizatorului numărul total şi exact de plante dintr-o imagine, precum și densitatea/mp.
Apoi, noul software permite utilizatorilor să monitorizeze culturile pentru a stabili precis indicele de verde (GAI- Green Area Index), raportul dintre suprafaţa ocupată de frunze/plante şi suprafaţa totală contorizată, pe măsură ce cultura avansează în vegetaţie.
Staţia de bază Skippy Nest
O altă noutate propusă de Drone Ag. este „Skippy Nest” – o staţie de bază, un fel de „cuib” unde dronele sunt alimentate cu energie produsă cu ajutorul panourilor solare. De asemenea, cu ajutorul acestor staţii de bază se realizează conectarea de la distanţă a utilizatorilor, care vor putea prelua datele colectate de către drone.
Practic, fermierii nu vor mai trebui să se deplaseze (frecvent) în teren pentru a colecta date despre starea culturilor, dronele vor fi cele care vor trimite prin e-mail rapoarte despre starea de vegetaţie a culturilor, buruieni și dăunători, în timp real.
Operațional în câteva minute
Aveţi nevoie de: un iPhone sau iPad (aplicaţia este disponibilă doar pentru sistemele iOS), o dronă DJI şi aplicația Skippy Scout. Aplicaţia mobilă poate fi descărcată în câteva minute pentru a fi utilizată pe un dispozitiv mobil. Pentru activare, ca singur utilizator şi pentru maxim 50 de parcele, taxa lunară începe de la 30 de lire sterline.
Urmează apoi importarea hărților şi alegerea punctelor de observare pe care le doriți pentru fiecare câmp/parcelă. Aplicaţia Skippy va controla automat zborul dronei către punctele de observare alese și va colecta imagini de înaltă rezoluție, până la nivelul frunzelor. Practic, Skippy „pilotează” automat drona în locul dvs. sau al unui pilot şi în fiecare punct de observare aceasta va coborî la 2 m deasupra culturii și va realiza o imagine.
2 hectare per minut
După efectuarea zborurilor, aplicaţia Skippy analizează imaginile capturate și trimite un raport din teren care cuprinde procentul de plante sănătoase din total, numărul de buruieni și eventualele daune cauzate de insecte.
În medie, drona are nevoie de circa un minut pentru a survola o suprafaţă de două hectare.
Aplicaţia a fost dezvoltată utilizând drone DJI: Mavic 2 Pro, Zoom şi Phantom 4. Modelele DJI Mavic Pro v1 şi Mavic Air, pot fi de asemenea folosite, dar sunt mai lente.
Cât de departe poate zbura Skippy?
Legislaţia în vigoare, în cele mai multe ţări europene, prevede că o dronă nu poate să iasă din raza vizuală a operatorului, adica la cca. 500 m. Desigur, dronele pot să zboare mult mai departe, dar o mulţime de alţi factori trebuie luaţi în considerare şi în special condiţiile atmosferice (precipitaţii şi viteza vântului), precum şi luminozitatea. De asemenea, suprafaţa terenului şi relieful pot limita raza de zbor şi pot întrerupe semnalul.
Dronele au însă un sistem de protecţie şi, în cazul în care Skippy pierde conexiunea cu drona, aceasta se va întoarce la locul de decolare. Pentru o rază de acțiune mai mare, se recomandă instalarea unei antene cu rază de acțiune mai mare pe controler-ul dronei.
APLICAŢIA ESTE DISPONIBILĂ ŞI ÎN ROMÂNIA
Aplicaţia Skippy Scout poate fi descărcată şi folosită de către fermierii din România, gratuit timp de o lună şi apoi cu plata unui abonament lunar. Probabil de anul viitor va fi disponibilă şi pentru dispozitivele Android. Tot de anul viitor vor începe testele comerciale şi pentru staţiile de bază, iar producătorii speră că acestea vor fi şi lansate pe piaţă.