De ce renunţă fermierii la loturile de hibridare? - Revista Ferma
6 minute de citit

De ce renunţă fermierii la loturile de hibridare?

„Chiar dacă am dat 3 ape la porumb, abia am făcut 4 tone la hectar!”, ne-a declarat întristat Daniel Ciuhureanu. Fermierul gălăţean a fost „salvat” de loturile semincere de la o situaţie financiară dezastruoasă. Seceta pedologică a fost principala cauză care l-a împiedicat să obţină recolte mai bune.

 

FORŢA DE MUNCĂ, TOTMAI RARĂ!

E tare greu că nu are cu cine lucra. Având o suprafaţă mică, beneficiarii nu vor să mai aducă maşina de castrat pentru că sunt costurile mari. Aşa că trebuie să caute oameni, ori braţele de muncă se găsesc cu mare dificultate. Iar dacă le are, trebuie plătite mai scump. În campanie, la castratul porumbului s-a ajuns la 170 de lei pe zi de om, plus transportul. Fermierului îi trebuie măcar o echipă de 20 de lucrători timp de aproape o săptămână.  

Aşa că Daniel Ciuhureanu a ales să rămână cu loturi de cereale păioase şi cu prăşitoarele de consum.

 

APĂ DE RĂSĂRIRE PENTRU CULTURILE DE TOAMNĂ

„Am prea puţine echipamente de irigat pentru suprafaţa pe care o am. La seceta care încă persistă trebuie să udăm de la semănat şi până la recoltat aproape excesiv… Acum am luat-o de la capăt, ud cele 80 de hectare de orz şi 40 de grâu ca plantele să răsară. Ca o particularitate, eu nu am irigat în luna noiembrie cu aşa intensitate ca acuma. Dacă o ţinem tot aşa, ne va prinde Moş Nicolae udând culturile!”, explică producătorul agricol.  

Nu a pus rapiţă pentru că, „deşi este o cultură tentantă ca preţ, nu este una confortabilă. Necesită o atenţie specială. Trebuie să stai cu apa şi cu MET-ul pe ea”.

 

UTILAJE PENTRU LUCRĂRI MINIME

„Nu am mai arat tot câmpul că nu s-a putut. Am trecut cu discul de două ori şi o dată cu freza. Pentru că nu am suprafaţă aşa de mare, mă gândesc la modul cel mai serios să ne asociem câţiva fermieri şi de anul viitor ne luăm un cultivator Horsch Tiger sau un Joker care, dintr-o singură trecere, să facă toate lucrările solului. În zonă nu a prins genul acesta de utilaje pentru că lucrăm pe terenuri cu textură argiloasă, impermeabilă care se bătăturesc repede”, susţine fermierul ale cărui costuri de producţie au urcat undeva la mai bine de 5.000 de lei pe hectar.  

 

EXPERIMENT: CULTURA DUBLĂ

ciuhureanu 2_b

„Am avut un experiment care justifică întrucâtva faptul că nu am făcut porumb! Am semănat cultură dublă de floarea soarelui după orz pe o parcelă de vreo 25 de hectare. Am dus-o până la capăt şi m-am închis cu aproape două tone la hectar”, menţionează cultivatorul.

Daniel Ciuhureanu detaliază faptul că în acea solă făcuse un asolament cu orz după orz iar seceta pedologică prezentă şi în sezonul trecut, dar şi starea terenului nu au permis efectuarea arăturii. Aşa că a intrat cu discul şi a prelucrat superficial solul. 

Faptul că a însămânţat la mică adâncime direct în mirişte cu o semănătoare specială închiriată de la o firmă de profil, nu a fost suficient pentru o înrădăcinare corespunzătoare a plantelor. Două norme de apă şi o bură de ploaie nu au asigurat o producţie medie mai bună, de cel puţin trei tone/ha. În paranteză fie spus, cu o recoltă de o tonă şi jumătate la hectar abia se acopereau costurile de producţie!

„Am scos un pic de profit, dar am sacrificat puţin culturile deja înfiinţate… Dacă aş fi avut mai multe echipamente de irigare – pivoţi sau rampe liniare – cu care să mă mişc mai repede şi să asigur apa, alta ar fi fost situaţia în câmp!”, consideră cultivatorul.

 

CULTURI ÎNTÂRZIATE LA RĂSĂRIRE

Aşadar, în ferma lui Ciuhureanu, apa a fost elementul care a limitat obţinerea unor producţii bune. Anul trecut, spre exemplu, a făcut aproape 7 tone/ha la orz şi cam tot atâta la grâu. Cultivatorul speră să producă la fel de bine, cu toate că semănăturile de cereale păioase sunt cu probleme: au răsărit târziu şi există temerea justificată că plantele nu vor apuca să intre destul de viguroase şi uniforme în perioada de repaus vegetativ.

„Dacă înainte vreme fertilizam fără niciun fel de constrângere, acuma am fost mai atent şi m-am rezumat la mai puţin. Am făcut analiza la sol şi am pus exact cât trebuie: între 150 şi 200 kg de îngrăşăminte complexe chimice la hectar (substanţă comercială),NPK18-46-0. Mai am de scarificat circa 100 de hectare pentru culturile prăşitoare de primăvară şi-s gata cu campania de toamnă”, susţine agricultorul gălăţean.

 ciuhudean_b

 

LA LEGUME E CEVA MAI BINE!

Daniel Ciuhureanu cultivă şi o suprafaţă de câteva zeci de hectare cu legume de câmp. „Am restrâns suficient de mult suprafaţa de rădăcinoase, am undeva la vreo 15 hectare cu ceapă. Cultura e răsărită, arată frumos, se dezvoltă normal. Toamna lungă a ajutat-o! Sper ca brumele şi îngheţurile care vor cădea să distrugă buruienile din cultură. Nu am mai plivit pentru a nu încărca factura costurilor. Din cauza facturilor mari la energie, vom limita depozitarea strict la nişte capacităţi unde nu plătim foarte mult energia. Pe timp de iarnă, mare parte din producţia de rădăcinoase o vom depozita afară pe pistă, lucru pe care l-am încercat şi în 2021. De asemenea, păstârnacul l-am lăsat în pământ şi îl vom scoate la primăvară! Rezistă peste iarnă”, explică fermierul gălăţean.  

 

PROIECT PENTRU ENERGIE VERDE

Grupul de producători Brateşleg, din care face parte şi Daniel Ciuhureanu, lucrează la un proiect pentru a-şi asigura independenţa energetică. Vor accesa fonduri europene pentru acoperirea depozitului de legume de aproximativ 6.000 de tone cu panouri fotovoltaice. Sunt eligibili şi mai au un mare avantaj: nouă luni de soare pe an! „Statul ne-ar ajuta foarte mult dacă ar acorda unele facilităţi pentru achiziţionarea modulelor fotovoltaice”, precizează fermierul.  

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →