• Există areale extinse cu soluri grele, compactate şi nestructurate, ca urmare a faptului că ani la rând s-a arat, cel mai adesea arătura efectuându-se la aceeaşi adâncime.
• Pe de altă parte, efectuarea arăturii se impune măcar periodic, din motive de stare fitosanitară a solurilor.
• În plus, sistemul no-till poate fi adoptat de către fermierii care dispun de irigaţii şi care îşi permit să utilizeze soiuri şi hibrizi cu o capacitate maximă de adaptare la actualele condiţii climatice din România.
În consecinţă, mulţi fermieri ar prefera să aleagă o perioadă de tranziţie, întâi apelând la sistemul minim tillage (lucrări minime ale solului) sau strip-till (prelucrarea solului în benzi).
Click AICI şi află şi alte argumente pro sau contra arătură!
Lucrări minime în ferma familiei Florici
Dănuţ (tatăl) şi Daniel Florici
În zona Moldovei, caracterizată de perioade îndelungate cu secetă, mulţi fermieri aleg, în ultimii ani, sistemul de pregătire a solului prin lucrări minime.
”În ferma noastră din zona Târgu Frumos, jud. Iaşi, efectuăm tot felul de experienţe, pentru a alege varianta optimă de lucru. Astfel, suntem convinşi că, după cum sunt solurile noastre, nu este potrivită o trecere bruscă spre tehnologia no-till. Este nevoie de o perioadă de câţiva ani, în care să lucrăm în sistem minim till. Practic, scarificăm terenul şi îl pregătim pentru ceea ce urmează a fi no-till”, punctau fermierii ieşeni, tată şi fiu, Dănuţ şi Daniel Florici.
În opinia acestora, încorporarea resturilor vegetale prin sistemul minim tillage are o importanţă deosebită, mai ales în areale colinare, aşa cum este şi zona în care exploatează 250 ha de teren. Astfel,se evită eroziunea şi se păstrează structura solului, în condiţiile în care problema apei devine tot mai acută.
Tehnologia strip-till
Indicaţii: Este pretabilă pentru culturile semănate distanţat şi este recomandată, în special, în zonele cu un orizont subţire de humus, astfel încât să se poată asigura o nutriţie, o mobilitate şi o mărunţire corespunzătoare a solului. Unul dintre avantajele acestui sistem este acela că se utilizează strict orizontul de sol necesar semănatului şi creşterii culturii, restul suprafeţei cu mulci fiind protejată. Astfel, se evită atât degradarea solului, cât şi efectuarea unor cheltuieli inutile pentru prelucrarea întregii suprafeţe.
Provocare: necesitatea de a jalona corect suprafaţa de teren prelucrată în benzi. Pentru aceasta, se utilizează sisteme de ghidare prin satelit.
Beneficii: se încălzeşte linia de semănat pentru o emergenţă rapidă, se reţine umiditatea şi canalele de infiltrare a ploii între rânduri, se decompactează solul, se reţine materia organică la suprafaţă, se reduce creşterea buruienilor între rânduri şi se economiseşte timp şi combustibil.
Grâu cultivat în sistem minim-till (Credit foto: Banat Agri Group)
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi