De ce devine MEIUL o cultură căutată de fermieri? - Revista Ferma
6 minute de citit

De ce devine MEIUL o cultură căutată de fermieri?

Un eveniment în cadrul căruia s-au făcut publice unele elemente tehnologice de actualitate, cu accente pe importanța fertilizării foliare asupra comportării unor genotipuri de mei (Panicum miliaceum L.), s-a desfășurat în organizarea Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni, jud. Neamț.

SCDA secuieni_b 

REZULTATE CARE CONTEAZĂ

”Între tematicile abordate s-a numărat și cea referitoare la cultura de mei, asupra căreia ne-am îndreptat mai mult atenția chiar în cadrul SCDA Secuieni – Neamț, deoarece tehnologia de cultivare a acestei specii nu este adusă în coordonatele timpurilor de astăzi și nici în literatura de specialitate nu există foarte multe informații actualizate.
Sub coordonarea profesorului universitar Teodor Robu de la UȘV Iași, în cadrul unității noastre se desfășoară cercetări complexe, în cadrul unei teze de doctorat. Cum meiul, alături de hrișcă și orz, reprezintă baza grupei cerealelor pentru crupe, punând la dispoziție o sursă de energie și proteine de înaltă calitate, asociat interesului practic de astăzi de a cultiva și plante cu o perioadă mai scurtă de vegetați și relativ nepretențioase față de apă și nutrienți, chiar și rezultatele de etapă devin foarte prețioase pentru fermieri”, sublinia Elena Trotuș, Directorul SCDA Secuieni, județul Neamț.

cultura de mei 02_b 

PERIOADA OPTIMĂ DE ÎNSĂMÂNȚAT

În teza de doctorat a tinerei cercetătoare Andreea Enea, studiile sunt axate pe importanța fertilizării foliare asupra comportării unor genotipuri de mei.

Andreea Enea_b

”Meiul este o graminee anuală, cu un sistem radicular fasciculat, foarte bine dezvoltat și având tulpini cilindrice ce prezintă perozitate și o capacitate mare de lăstărire.
Perioada optimă de însămânțare (când meiul e cultură principală) este atunci când în sol, pe adâncimea 10 cm, temperatura a atins valori cuprinse între 10 și 12 grade C și are tendință de creștere sau până la data de 15 iulie, atunci când este cultură succesivă.
În funcție de destinația culturii (pentru boabe sau furaj) se stabilește distanța între rânduri (12,5 cm, 25 cm sau 50 cm) și norma de sămânță (10-25 kg/ha). Caracterul termofil al speciei este demonstrat prin faptul că necesită o temperatură minimă de germinare de 11-12 grade C și o temperatură minimă de înflorire de 17-18 grade C, fiind foarte rezistentă la secetă.
Creșterea este lentă în primele 4-5 săptămâni. Meiul este o specie foarte rezistentă la atacul bolilor și dăunătorilor, însă sensibilă la îmburuienare, în special în primele faze de vegetație, perioadă în care are o creștere lentă”, puncta Andreea Enea.

 cultura de mei 03_b

 

VARIANTELE DE FERTILIZARE

În cadrul SCDA Secuieni-Neamț, experiența a fost amplasată pe un faeoziom cambic tipic, cu textură mijlocie, ușor acid, slab fertil, bine aprovizionat cu fosfor și potasiu, dar slab aprovizionat cu azot, calciu și magneziu.
Materialul biologic utilizat a fost alcătuit din populația locală Secuieni și soiul Marius, cu proveniență I.N.C.D.A. Fundulea (singurul furnizor al acestei specii prezent în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România). S-au experimentat 3 norme de sămânță: 10 kg/ha, 14 kg/ha, respectiv 18 kg/ha.
Ca fertilizanți foliari s-au utilizat produsele comerciale TerraSorb – în doză de 2 l/ha, Asfac – în doză de 1 l/ha și Albit – în doze diferite 0,04 l/ha și 0,06 l/ha. Ca tehnologie aplicată, semănatul s-a realizat în prima decadă a lunii mai 2022, cu ajutorul semănătorii experimentale pentru cereale păioase, distanța între rânduri a fost de 12,5 cm, adâncimea de încorporare a semințelor a fost de 2-3 cm (superficial) iar recoltarea s-a realizat în a doua decadă a lunii august 2023 cu o combină experimentală pentru cereale păioase.

 

PRODUCȚII OBȚINUTE LA MEI

În medie, producția variantelor nefertilizate a fost de 3.013 kg/ha. La variantele fertilizate foliar cu TerraSorb, respectiv Asfac s-au obținut producții medii de 2.459 kg/ha, respectiv 3.457 kg/ha. La variantele fertilizate foliar cu Albit, producțiile medii au fost de 3.337, respectiv 3.377 kg/ha.
Meiul s-a comportat foarte bine la condițiile pedoclimatice specifice zonei Secuieni-Neamț, în anul 2022.
Recoltatul începe când 80% din boabe/panicul sunt tari, au culoare caracteristică, au ajuns la maturitatea tehnologică. Producțiile au variat de la un parametru tehnologic la altul, având o valoare maximă de 3.687 kg/ha (când s-a semănat soiul Marius, cu norma de sămânță de 10 kg/ha și fertilizat foliar cu TerraSorb în doză de 2 l/ha) și o valoare minimă de 2.342 kg/ha (când s-a însămânțat soiul Marius cu norma sămânță de 10 kg/ha în sistem nefertilizat)”, explică Andreea Enea.

Elena Trotus_b

ATENȚIE! EVITAȚI MONOCULTURA!

În ceea ce privește planta premergătoare, meiul nu este o specie pretențioasă dar este absolut necesar ca semănatul să se efectueze într-un teren liber de buruieni și fără a se practica monocultura. La rândul său, meiul este o bună premergătoare pentru majoritatea culturilor, dacă a fost bine îngrijit pe perioada de vegetație.

 

MEIUL, O CULTURĂ STRĂVECHE

Meiul se numără printre primele culturi domesticite din lume (în China, în urmă cu 10 mii de ani), fiind cultivată înainte de răspândirea orezului, porumbului și grâului. În siturile preistorice din Europa, boabele de Panicum miliaceum L. sunt comune, specialiștii arătând faptul că această aclimatizare reprezintă un exemplu elocvent de preistorică „globalizare alimentară” sau „schimb trans-eurasiatic” de tehnologii, invenții și inovații.
În țara noastră, cultura de mei a fost adoptată încă din timpurile când oamenii au trecut de la statutul de culegători/vânători la cel de cultivatori/păstori (perioada neolitică), fiind cultivată alături de grâu, orz, ovăz, secară, leguminoase ca bob, linte și măzăriche.

Aplicarea fertilizanților foliari a generat sporuri medii de producție cuprinse între 290 kg/ha și 370 kg/ha

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →