Rapiţa futures de pe piața europeană a primit recent noi lovituri şi preţul a căzut până aproape de nivelul minim înregistrat în ultimul an. Situaţia internaţională, în special evoluţia pieţei din Canada, America de sud şi Australia cântăresc greu în deciziile cumpărătorilor şi altor actori de la bursele internaţionale.
Din 18 până în 22 noiembrie, rapița MATIF a scăzut de la valori minime. După ce, la începutul săptămânii trecute, prețul a fost cel mai ridicat din aproape ultimii doi ani – 543 euro/tonă, până la sfârșitul săptămânii a scăzut la 510,75 euro/tonă. Cu toate acestea, acest preț este (încă) mai mare decât în cel din toamna anului 2023.
Principalii factori care au afectat negativ piața europeană de rapiță sunt:
- prognozele privind recoltele record de soia din Brazilia;
- condiții favorabile pentru recolta de rapiță în Australia;
- concurența cu rapiţa (canola) ieftină din Canada;
- instabilitatea de pe piețele mondiale, în special din cauza sancțiunilor economice și a războaielor tarifare;
- scăderea globală a prețurilor uleiurilor vegetale. Uleiul de palmier, continuă să scadă la bursa din Malaezia din cauza încetinirii exporturilor.
Rapiţa primeşte o nouă lovitură, dar rezistă presiunilor
Vinerea trecută (22 noiembrie 2024), contractele pentru februarie 2025 s-au încheiat la 508,75 euro/tonă la bursa din Paris (Euronext / MATIF). Aceste cotaţii au fost precedate de două zile de tranzacționare în pierdere cu 19 euro/tonă. Astfel, de la maximul înregistrat pe 19 noiembrie, contractele futures pe repiţă au pierdut până vineri (22 noiembrie 2024) 34 euro/tonă (echivalentul a -6%). În aceeaşi perioadă, în Canada prețul rapiței a scăzut cu 7%, din 19 noiembrie, până la echivalentul a 407,0 euro/tonă.
Ieri (25 noiembrie 2024) contractele pe rapița cu livrare în februarie 2025 au fost cotate la Bursa din Paris – Euronext la la 514,25 euro/tonă, în ușoară creștere faţă de finalul săptămânii trecute.
Rapiţă – preţ futures Euronext (25.11.2024)
Termen | Preţ (euro/tonă) | Tendinţă % |
Februarie 2025 | 514,25 | 0,84 |
Mai 2025 | 509,25 | 0,69 |
August 2025 | 469,00 | -0,27 |
Noiembrie 2025 | 465,25 | 0,11 |
Februarie 2026 | 464,50 | -0,86 |
Rapiţa de menţine pe profit!
În analiza de luni (25 noiembrie 2024), Argus Media indică faptul că „rapița se menţine pe profit semnificativ după creșterea din ultimele săptămâni și mai ales ca urmare a corecției descendente a uleiurilor vegetale”.
În acelaşi timp, în SUA „întărirea dolarului, într-un context macroeconomic bun ajută toate prețurile de la Bursa din Chicago”. Prețurile la soia au marcat „un nou minim vineri, 22 noiembrie, la 9,7525 dolari/bushel pentru contractele din ianuarie 2025, pe fondul condițiilor climatice foarte favorabile culturilor din America de Sud”.
Preţul petrolului „continuă să crească până la cel mai înalt nivel din ultimele două luni, în timp ce escaladarea războiului din Ucraina ridică spectrul unei prime de risc geopolitic pe piață”, se mai arată în raportul Argus Media.
Situaţia pieţei de rapiţă în Canada
Ministerul canadian al Agriculturii îşi menține perspectivele pozitive pentru recolta de rapiţă în sezonul 2024/2025. Autoritatea de stat a reconfirmat recent previziunile privind o producţie de 19 milioane de tone (sezonul precedent: 19,2 milioane de tone) şi stocuri iniţiale de 2,8 milioane de tone (sezonul precedent: 1,9 milioane de tone.
Oficial, Canada va prelucra 11,5 milioane de tone de rapiţă, iar consumul intern va crește la 12,2 milioane de tone. În aceste condiţii, Departamentul de agricultură estimează un potențialul de export pentru sezonul 2024/2025 de 7,5 milioane de tone (sezonul precedent: 6,7milioane de tone).
În primele 15 săptămâni ale sezonului actual (până la jumătatea lunii noiembrie) s-a raportat o creștere de 45% a consumului intern, care a ajuns la 7 milioane de tone. Acest lucru se datorează în mare parte dublării exporturilor realizate în perioada de raportare până la aproape 3,6 milioane tone. Ritmul rapid al „consumului” creşte riscul ca stocurile de rapiţă să se epuizeze înainte de sfârșitul anului de comercializare dacă exporturile continuă în acelaşi ritm.
Preţul uleiurilor vegetale susţine piaţa
Pierderile recente ale cotaţiilor pe rapiţă la Bursa din Paris se datorează în principal incertitudinii și a scăderii prețurilor oleaginoaselor din America de Nord. Analiştii canadieni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitoarele politici ale lui Robert F. Kennedy Jr., care a fost nominalizat pentru postul de Secretar al Sănătății al SUA. Kennedy Jr. consideră „uleiurile vegetale din seminţe drept una dintre forțele motrice din spatele epidemiei de obezitate” care afectează SUA.
Prin „uleiurile vegetale din seminţe” Kennedy Jr. înţelege uleiurile care sunt extrase din semințele unor plante precum porumb, soia sau rapiță. Într-un interviu acordat televiziunii Fox, el a numit uleiurile vegetale „unul dintre cele mai nesănătoase ingrediente pe care le avem în alimente”, care „otrăvește în secret” consumatorii. Uleiurile vegetale obținute din fructele unor plante, cum ar fi uleiul de măsline sau de palmier, sunt scutite de criticile viitorului Secretar al Sănătăţii din SUA.
SUA este cel mai mare cumpărător pentru uleiul de rapiță canadian şi care este folosit drept biodiesel în amestecul de combustibil.