De ce aleg fermierii dronele agricole XAG de la NIK? - Revista Ferma
7 minute de citit

De ce aleg fermierii dronele agricole XAG de la NIK?

Foto 2 DSC06685 De ce aleg fermierii dronele agricole XAG de la NIK?

„Cea mai bună metodă de a convinge fermierii de avantajele unei drone agricole este să-i duc să vadă o dronă în lucru la un fermier care lucrează deja cu dronă XAG”, afirmă Adrian Fernea, reprezentant vânzări NIK România.

Nicu Deaconu, sales manager NIK România, explică patru dintre motivele care determină fermierii români să aleagă dronele XAG:

  1. Productivitate ridicată. ”În primul rând, vorbim despre faptul că drona XAG are un randament de 14-15 hectare pe oră, iar această informație vine de la fermieri, nu de la producători sau de la vânzători. Știm fermieri care au făcut 150 de hectare pe zi sau chiar mai mult cu drona XAG.”
  2. Instruire în fermă. ”Atunci când livrăm fermierilor o dronă, stăm în fermă o zi, două, atât cât este necesar ca fermierul sau orice alt angajat al fermei să fie capabil să lucreze cu drona după ce noi plecăm din fermă”.
  3. Simplu de utilizat. ”Un alt motiv pentru care fermierii aleg dronele XAG este ușurința cu care pot să lucreze cu acestea. Avem acest feedback de la fermieri, care, odată ce au început să lucreze cu drona, consideră că este foarte simplu.”

”Dronele XAG sunt destul de intuitive, au o aplicație în care fermierul setează parametrii de bază – lățimea de lucru, dimensiunea picăturii, înălțimea de zbor, sola pe care se efectuează tratamentul, obstacolele de pe teren, apoi dă start și drona își face treaba singură, fermierul trebuie doar să încarce bateriile pentru dronă și să aibă pregătită soluția pentru efectuarea tratamentului. Drona agricolă mi se pare mai ușor de utilizat decât o dronă de filmat”, adaugă Lucia Pavelescu, coordonator marketing NIK România.

  1. Apartenența la comunitatea XAG. ”Comunitatea XAG România este o comunitate pe care noi am creat-o și în care sunt incluși absolut toți clienții noștri. Toți fermierii care utilizează dronele agricole XAG pot să facă schimb de informații între ei, nu cu vânzătorul, pe un grup pe WhatsApp pe care l-am creat special pentru clienții noștri”.

Foto 1 Nicu Deaconu De ce aleg fermierii dronele agricole XAG de la NIK?

Atunci când livrăm fermierilor o dronă, stăm în fermă o zi, două, atât cât este necesar ca fermierul sau orice alt angajat al fermei să fie capabil să lucreze cu drona după ce noi plecăm din fermă.NICU DEACONU, Sales manager NIK România

Vezi interviul video cu Nicu Deaconu!

DRONELE AGRICOLE, ÎN TOPUL VÂNZĂRILOR

Până anul trecut, cele mai multe discuții începeau cu produsele de autoghidare  de la Trimble. De anul acesta fermierii sunt  tot mai interesați de dronele agricole. Fermierii care achiziționează drone agricole sunt atât fermieri mai mici, care lucrează 100-200 de hectare, dar și ferme mari de peste 10,000 ha Din ce am observat, fermierii care își iau dronă pleacă de la o problemă, de exemplu, au avut ploi în primăvară și nu au reușit să intre în câmp să facă tratamentele, dar ajung să folosească drona pentru mult mai multe lucrări. Unul dintre clienții noștri a luat anul trecut o dronă pentru o plantație de alun, dar, până la urmă, a făcut și tratamente la rapiță pe 1200 de hectare cu drona”, spune Lucia Pavelescu, coordonator marketing NIK România.

Foto 3 DSC06716 De ce aleg fermierii dronele agricole XAG de la NIK?

TEHNOLOGII NOI, CARE SE COMPLETEAZĂ

”Ne concentrăm pe partea de eficiență și de economie pe care tehnologiile și produsele pe care le avem în portofoliu le aduc fermierilor. Dacă faci o investiție și iți poți amortiza investiția din economiile pe care aceasta le aduce in primii 2-3 ani, atunci considerăm că investiția a meritat. Mereu construim studii de caz cu  date și cifre, care sunt avantajele investițiilor în echipamente pentru agricultura tehnologică. Pentru fermierii din România subvențiile au fost și sunt importante, dar vin ani, cum este și acesta, in care trebuie să schimbi modul în care funcționai până acum.  Și pentru asta trebuie sa poți analiza cum au performat investițiile tale și unde poți să schimbi ceva următorul an agricol. Pentru acest lucru ai nevoie să poți colecta date, și să le poți analiza. Probabil acesta este viitorul. Atâta timp cât este din ce în ce mai ușor să procesezi un volum mare de date, e important să reușești să colectezi date precise”, adaugă Lucia Pavelescu.

EFICIENȚĂ ȘI ECONOMIE

”Ne concentrăm pe partea de eficiență și de economie pe care tehnologiile și produsele pe care le avem în portofoliu le aduc fermierilor. Dacă faci o investiție și câștigurile pe care aceasta ți le aduce sunt rapide, atunci investiția a meritat. Încercăm să le explicăm fermierilor, cu date și cifre, care sunt avantajele unui astfel de investiții. Pentru fermierii din România au contat foarte mult subvențiile, dar vin ani, cum este și acesta, în care nu te mai poți baza doar pe subvenție. La sfârșitul anului, trebuie să știi că ești rentabil, iar ca să știi dacă ești rentabil, trebuie să ai date, deci ai nevoie de utilaje performante. Probabil acesta este viitorul. Atâta timp cât este din ce în ce mai ușor să procesezi un volum mare de date, e important să reușești să le și aduni”, adaugă Lucia Pavelescu.

DRONA AGRICOLĂ XAG P100 PRO

Drona agricolă XAG P100 Pro, pe care fermierii din vestul țării au văzut-o expusă și la standul NIK de la târgul Agromalim de la Arad în acest an, este modelul mai mare și mai performant al dronei XAG P100.

Drona poate fi folosită pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare, a îngrășămintelor și a semințelor mici, precum și a altor substanțe lichide, solide sau vâscoase.

Drona XAG P100 Pro are o construcție modulară, cu două componente principale: platforma de zbor și platforma agricolă, care poate fi sistemul de aplicat tratamente fitosanitare (lichide) sau sistemul de aplicat substanțe solide. Schimbarea celor două module agro se face foarte simplu și rapid, în mai puțin de două minute.

XAG P100 PRO este o dronă agricolă de capacitate foarte mare. Are un rezervor de substanțe lichide de 50 de litri și poate să aplice până la 22 de litri de soluție pe minut și să lucreze cu lățimi de lucru de până la 10 metri. Rezervorul de substanțe solide este, de asemenea, mare, având capacitatea de 80 de litri și o viteză de aplicare de până la 150 kg/minut.

Echiparea minimă a unei drone XAG pe o care o vindem unui fermier include tot ce are nevoie acesta pentru a putea utiliza drona, inclusiv un set de două baterii de rezervă și două generatoare, ca să încarce bateriile în același timp. – ADRIAN FERNEA, Reprezentant vânzări NIK România pentru nord-vestul și centrul țării

Foto 4 detaliu DSC06718 De ce aleg fermierii dronele agricole XAG de la NIK?

DRONA XAG P100 PRO

  • Radar de evitare a obstacolelor și urmărire a terenului;
  • Precizie RTK;
  • Camere pentru transmisie video live și/ sau cartografierea terenurilor;
  • 2 baterii Litiu-Polimer;
  • Vitezã de zbor: max 13,8 m/s;
  • Volum rezervor: lichide – 50 litri / solide 80 litri;
  • Setarea dimensiunii particulelor între: 60 – 400 μm;
  • Debit maxim stropire: 22 litri/min;
  • Lățime de aplicare: 6-10 metri;
  • Rata de distribuire substanțe solide: 150 kg/min;
  • Greutate maximă la decolare: 98 kg.

Află detalii despre parteneriatul NIK – Bayer FieldView pentru agricultură inteligentă!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →