Deşi este un conservator şi cu greu îl convingi să renunţe la mărcile de echipamente cu care lucrează, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici a decis că este momentul pentru o schimbare…
Cunoscut pentru profesionalismul său şi de multe ori pentru rigurozitatea cu care planifică fiecare ban cheltuit în fermele sale din judeţul Arad, Dimitrie Muscă e genul de manager-fermier care atunci când a luat o decizie, aceasta este foarte bine argumentată. Ne-am convins de asta încă o dată, după ce tocmai am aflat de achiziţia celor trei încărcătoare telescopice ale producătorului german Kramer prin intermediul importatorului oficial unic MUNAX, iar acum ne-a explicat care sunt motivele pentru care a făcut această alegere importantă.
Colaborarea cu firma Munax a fost o experienţă foarte pozitivă. Profesionalismul şi suportul oferite de echipa lor ne-au facilitat procesul de achiziţie şi întreţinere a utilajelor. Este întotdeauna plăcut să lucrezi cu o echipă care înţelege nevoile clienţilor şi este dedicată să ofere soluţii optime. – DIMITRIE MUSCĂ, Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici
Tehnologie germană de top
Iniţial, spune fermierul, a cumpărat două astfel de echipamente pentru ferma din Curtici iar ulterior, după ce a văzut cât de fiabile şi robuste sunt acestea, şi-a mai luat unul şi pe ferma din Olari. „Aveam deja vreo şapte, dacă nu chiar opt, încărcătoare cu care ne desfăşurăm activitatea de zi cu zi, însă am ajuns la concluzia că ne trebuie altceva. Am optat pentru Kramer în primul rând pentru că e tehnologie germană. Aceste încărcătoare pe care le-am achiziţionat sunt mai puternice, mai solide, mai ţepene”, a constatat arădeanul.
A optat pentru modelul de vârf KT559, unul dintre cele mai performante astfel de echipamente existente la ora actuală pe piaţă. Având o putere de 156 CP, aceste telehandlere pot ridica până la 5,5 tone la înălţimea de 9 metri. Au un randament foarte bun de lucru şi sunt extrem de utile, atât în fermele de cultura mare, cât şi în cele de creşterea animalelor.
Manipularea gunoiului de grajd
„Noi manipulăm în fiecare an în jur de 50-60 mii de tone de cereale şi vă daţi seama ce volum de muncă înseamnă asta. În plus, avem de gestionat între 15 şi 20 mii de tone de gunoi de grajd. Folosim foarte mult încărcătoarele în zootehnie. Colectăm gunoiul din adăposturi şi îl transportăm în fosa de depozitat dejecţiile, după care vine administrat. Zilnic se întâmplă lucrul acesta. De aceea aveam nevoie de încărcătoarele Kramer, care sunt foarte puternice şi în acelaşi timp extrem de manevrabile. Până la urmă e un lucru nemţesc şi asta spune totul”, a subliniat cel mai cunoscut inginer agronom din vestul ţării.
La fel de eficiente și la gestionarea cerealelor
Pe lângă zootehnie, unde practic în fiecare zi este câte ceva de lucru, în campania de recoltat aceste încărcătoare vor fi, cu siguranţă, indispensabile. „Avem silozurile în care depozităm în general marfa, dar mai avem şi magazii de suprafaţă cu o capacitate de stocare de 14.000 de tone, unde e nevoie de astfel de echipamente pentru a manipula cerealele. În sezon e flux continuu acolo”, argumentează fermierul arădean.
Avem o gamă impresionantă de accesorii: ataşamente pentru manevrarea baloţilor (cleşti, ţepuşe), cupă multifuncţională pentru manipularea gunoiului de grajd, cupă pentru transportul cerealelor, furci pentru manipularea paleţilor sau a sacilor de tip bigbag. – BALINT CSABA, Manager de produs în cadrul companiei Munax
Manevrabilitate excelentă
Am surprins unul dintre încărcătoare în timp ce lucra la intensitate maximă în preajma unui munte de carbonat de calciu, îngrăşământ utilizat ca amendament pentru solurile acide. Operatorul nu părea să întâmpine niciun fel de problemă, chiar dacă a trebuit uneori să urce puţin dealul sau să ruleze în diagonală. Pentru că, da, modelul Kramer KT559 are capabilităţi deosebite de mişcare. „Are patru moduri de virare a roţilor, pentru o manevrabilitate sporită. Astfel, pe lângă modul de operare standard, există posibilitatea de a vira cu toate cele patru roţi, fie poziţionarea acestora în poziţie oblică pentru deplasarea în diagonală, sau posibilitatea de a bloca pe o anumită direcţie roţile din spate şi să virezi doar cu roţile din faţă, ceea ce te ajută în special la colţuri”, a ţinut să precizeze Balint Csaba, manager de produs în cadrul companiei Munax.
Funcţia Automatic Steering
Mai mult decât atât, un alt avantaj important este funcţia Automatic Steering. „În momentul în care ai virat roţile la maxim într-o parte sau alta, prin apăsarea unui singur buton acestea vor reveni în poziţia iniţială. Pe de altă parte, când discutăm de ataşarea hidraulică automată, un alt sistem dezvoltat de Kramer, asta înseamnă că la iniţierea comenzii de ataşare a implementului instantaneu se cuplează şi funcţia hidraulică la acel implement”, ne-a atras atenţia Alexandru Petrar, director de vânzări la Munax.
Costuri operaţionale reduse
Aşadar, Kramer KT559 este un echipament extrem de versatil. Se strecoară foarte uşor în spaţii închise, dar în acelaşi timp dispune de suficientă forţă pentru a face faţă şi celor mai grele sarcini dintr-o fermă. Nu degeaba Dimitrie Muscă a făcut această alegere… „Ce ne-a impresionat cel mai mult la echipamentele Kramer este robusteţea lor. Aceste utilaje sunt construite să reziste în cele mai dure condiţii de lucru, oferindu-ne siguranţă şi încredere că ne putem baza pe ele în orice moment. Fiabilitatea este un alt aspect crucial pentru noi. Indiferent de provocările pe care le-am întâmpinat, aceste utilaje şi-au făcut treaba impecabil. Pe de altă parte, am urmărit şi eficienţa economică. Aceste încărcătoare ne ajută să economisim timp şi resurse, ceea ce se traduce printr-o productivitate crescută şi costuri operaţionale reduse. Versatilitatea lor le face potrivite pentru o gamă largă de aplicaţii, de la construcţii la agricultură, şi ne permite să le folosim în diverse proiecte fără a face compromisuri”, a concluzionat directorul CAI Curtici.