8 minute de citit

DĂUNĂTORII ZOOTEHNIEI: Mistreţul, lupul şi OMS 119!

În 2016, Ioan Dănilă, care locuieşte în ultima casă din sat, l-a dat în judecată pe Ionel Musta, invocând art. 11 din Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii şi anume că grajdul este prea aproape de casa lui. Procesoman înrăit, cum îl caracterizează Musta, vecinul s-ar fi plâns in fața instanței inclusiv de faptul că ar fi făcut astm bronșic din cauza vacilor. Musta nu a avut bani să își ia un avocat, plus că i se părea că argumentele sale sunt suficient de solide. Procesul s-a judecat la Judecătoria Făget, iar hotărârea Instanţei, definitivă, îl obligă pe fermier să îşi mute grajdul la cel puţin 50 de metri de casa vecinului şi să depoziteze gunoiul de grajd la cel puţin 500 de metri depărtare.

Musta are acum 18 vaci (din care 15 la muls), plus 4 tăuraşi tineri, din care va mai vinde, deci va rămâne în total cu vreo 20 de animale, cu tot cu tineret. „Eu am distanța în jur de 30 de metri de casa vecinului și ar trebui să fie de 50 de metri. Cei de la Direcția de Sănătate Publică au venit și au măsurat, au spus că nu se bagă. Animalele intră în grajd doar dimineaţa şi seara, la muls, în rest stau afară. Eu nu am cum să mut grajdul. Ar trebui să fac un grajd nou, dar pe un teren unde am curent şi apă. Aici, la noi, Primăria nu are de unde să dea teren, iar cel pe care este grajdul nu este proprietatea mea, deci nu pot să construiesc nimic deocamdată. Am spus asta şi în faţa instanţei, dar probabil că nu a contat. Eu le-am spus că eu sunt acolo de 14 ani, din 2004, iar legea (OMS 119 – n.red.) e din 2014 și nu mi se pare normal să mă mute pe mine și pe alte mii de fermieri care sunt în situația asta, spune Ionel Musta.

Situaţia de care vorbeşte acesta este încâlcită: „Grajdul este pe un teren pe care Primăria mi l-a vândut fără a avea acte pe terenul de sub clădire”, spune Musta. Acesta susţine că grajdul a fost construit înainte de 1965, însă terenul de sub clădire (peste un hectar, care face corp comun cu un teren de cca. 5 ha) are un alt proprietar. Totul este însă şi mai complicat, deoarece proprietarul terenului a murit anul trecut în Statele Unite, iar fiul acestuia va veni în ţară să se ocupe de succesiune abia în această toamnă.

Va veni însă, mai repede, executorul judecătoresc. „Am primit o somație că în 10 zile va veni un executor judecătoresc. Nu ştiu ce are de gând să facă. Oricum, n-o să-i las să omoare animalele, şi nici grajdul nu au voie să îl dărâme, că nu e construit de ei”, spune, hotărât, fermierul.

IONEL-MUSTA_b„CINE ÎMI GARANTEAZĂ CĂ DACĂ ÎMI FAC UN GRAJD NOU LA 50 DE METRI, PESTE UN AN NU APARE UN NOU ORDIN ŞI NU VINE NIMENI SĂ MĂ MUTE IAR?”

„Am vorbit inclusiv cu domnul Potor (Alexandru Potor, secretar de stat în MADR, care a participat la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii privind modificarea OMS 119 – n.red.), ştia foarte bine problema şi a spus că Ordinul nu s-a dat pentru crescătorii de ovine şi bovine, ci pentru cei de suine, dar s-au amestecat. La noi, mâine, poimâine, zootehnia o să fie amestecată şi cu vinificaţia. Nu au vrut să corecteze legea pentru că sunt pensiuni noi construite lângă stâne, dar poate ciobanul ăla a fost acolo de zeci de ani, nu mi se pare corect să îl mute pe el. Păi, cu ordinul ăsta, va trebui să îi mute pe toţi fermierii din România.

Poate peste o lună vine un alt ordin care mă mută la 500 de metri, după aia la o mie de metri, până mă mută în celălalt sat. I-am întrebat şi pe cei de la Ministerul Agriculturii: cine îmi garantează mie că dacă îmi fac un grajd nou la 50 de metri, peste un an nu apare un nou ordin şi nu vine nimeni să mă mute iar? Păi şi atunci, ce fac? Îl fac pe roţi, eventual, şi îl împing încolo şi încoace. Am văzut secretar de stat care nu ştia să dea un răspuns şi care a zis: noi nu putem să garantăm asta”, mai spune Ionel Musta.

SPAIMA TURMEI: LUPUL, MISTREŢUL ŞI … VECINUL!

„Nu mai sunt animale la noi în comună. Cred că în următorii 10 ani n-o să mai fie nici o vacă. Nu mai ţine lumea nici porci, pentru că le-a dat în cap de tot cu ordinul ăsta, şi probabil o să-i afecteze şi pe cei care au oi şi care şi-au făcut adăposturile în apropierea satelor, de frica lupilor şi a hoţilor. Nu poţi să mergi cu adăpostul la cinci kilometri de sat, pentru că rişti să fii omorât, pentru că s-au înmulţit hoţii de animale, iar iarna vin lupii şi intră în turmă în miezul zilei.

Eu am avut, anul ăsta, două hectare cu porumb şi nu mai este un tulei în picioare, din cauza mistreţilor. Două hectare făcute praf! Vă rog să scrieţi care este legea care îi obligă pe ţărani să îşi păzească terenurile, pentru că domnul Marius Căsălean, de la Direcţia Silvică Timiş, inginer cu vânătoarea pe judeţul Timiş, ne-a spus că suntem obligaţi să ne păzim terenurile. N-a ştiut să spună numărul legii, deci probabil că legea nu există, dar dacă există, eu vreau să o contest şi vreau să îi întreb pe cei care au făcut legea cum poate omul să-şi păzească toate culturile, dacă are porumbul în trei parcele în locuri diferite, cum am avut eu. Când le-am spus celor de la Bucureşti, au râs.

La ora patru dupămasa am văzut mistreţi trecând printre animalele mele, nu mai au nici o frică, şi nimeni nu face nimic, se dau autorizaţii de vânătoare doar de la Timişoara, doar la oamenii lor, care acum probabil nu au timp să vină să împuşte mistreţii. Acum mai e şi problema cu pesta porcină, că îmi duc boala acasă de pe câmp şi îmi omor şi porcii mei şi pe ai vecinilor mei. Oamenii de la noi din sat au pus garduri electrice, investiţii de mii de lei, şi s-au trezit cu aparatele furate. Pe o parte te distrug mistreţii, pe o parte vecinii, că nu le convine să stai cu animalele lângă ei”, concluzionează, cu amărăciune, Ionel Musta.

interzis-vaca_bAm fi putut da acestui articol titlul „DĂUNĂTORII ZOOTEHNIEI: Mistreţul, lupul şi OMUL!”.  Căci, până la urmă, este vorba de oameni, şi anume de cei care prin acţiunile lor şi, în egală măsură, de cei care prin lipsa lor de acţiune au făcut posibilă apariţia Ordinului 119 al Ministerului Sănătăţii în forma actuală.

OMS 119, MODIFICAT. Se complică procedurile de funcționare a unei exploatații zootehnice!

OMS 119/2014 a fost modificat prin Ordinul Ministerului Sănătății 994/2018, publicat în Monitorul Oficial în data de 21.08.2018. Revista FERMA, împreună cu Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din Judeţul Iaşi, cu Asociaţia Naţională a Cooperativelor Agroalimentare din România – COOP RO şi cu Federația Sindicatelor din Agricultură – TERRA, a trimis, atât către Ministerul Sănătăţii, cât şi către Ministerul Agriculturii, multiple observaţii privind disfuncţionalităţile OMS 119 şi propuneri de modificare, de care legiuitorii nu au ţinut cont.

Noul Ordin al Minsiterului Sănătății complică, și nu simplifică, procedurile de funcționare a unei exploatații zootehnice sau gospodării. Ba mai mult, considerăm că încalcă o lege fundamentală pentru sectorul zootehnic și anume Legea Zootehniei 72/2002 cu modificările ulterioare. VOM REVENI CU DETALII.

Citeşte şi:

AGRICULTURA, la cheremul Ministerului Sănătăţii?!

DEZVOLTAREA IMOBILIARĂ vs. SECURITATEA ALIMENTARĂ!

Ce a făcut Ministerul Agriculturii pentru a „repara” Ordinul 119 şi ce ne declara secretarul de stat Alexandru Potor despre modificarea ordinului în martie 2018:  OMS 119: Agricultura tace, Sănătatea îşi face parte

Ordinul 119 a fost modificat peste noapte. E din rău în mai rău. Ministerul Agriculturii ce face?!

Ordinul 119 se plimbă pe holurile ministerului!

OMS 119 ţine la… distanţă banii europeni!

OMS 119/2014 – instrument de răzbunare?

Distanțele minime creează probleme… maxime!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →