Daniel Holban, fermier din Vâlcelele, comună situată în extremitatea nord-estică a judeţului Buzău, şi-ar fi dorit ca până la data la care ne aflăm să fi avut sămânţa de rapiţă încorporată în sol. Voia să pună 100 de hectare, dar nu sunt condiţii climatice şi agronomice. „Nu putem însămânţa că nu a plouat deloc şi terenul s-a întărit beton din cauza uscăciunii. Abia de scarificăm pe unele parcele. Dacă vor veni precipitaţiile – aşa cum se aude – am să semăn culturile de sezon”, ne-a declarat cultivatorul.
Acesta nu este mulţumit de cum arată câmpul! „Nu am pus floare anul ăsta. Am înţeles că pe zonă, s-a făcut de la 1,5 până la 3 tone la hectar. Porumbul, să zic aşa, este undeva la 40 la sută decât într-un an normal şi nu mă aştept la mai mult de 4 tone la hectar. Bine că nu am mult, doar o parcelă de 46 ha”, a susţinut producătorul agricol care şi-a propus să depoziteze în fermă recolta.
Daniel Holban lucrează 500 de hectare în Câmpia Râmnicului. În acest an a ales să pună trei culturi mari şi late: grâu, rapiţă şi porumb. La rapiţă a obţinut o producţie medie de sub 3.000 kg la hectar, iar la grâu, undeva la 4.500 kg. Raportată la costurile de producţie, ar fi puţin peste linia de „roşu”!
„Vând în pagubă grâul!”
Cu grâul a păţit-o! Spune că a pariat pe el şi a greşit! (Cică agricultura ar fi un joc de ruletă cu aceiaşi pierzători: producătorii!)
„Spre paguba mea, acuma vând din el că am datorii. Am refuzat la recoltare 1,03 lei pe kilogram şi acum dau la 85-87 de bani! Să mă îmbogăţesc!” (Râde… amar!).
Fermierul din Vâlcelele va reduce la 150 de hectare cultura de grâu, în toamna trecută semănase 220, aproape de jumătate din suprafaţa pe care o gestionează.
În primăvară va cultiva din nou floarea soarelui pe o parcelă de vreo 30 de hectare, „cultură cu cele mai puţine lucrări.”
„Îngrăşămintele le am în fermă, achiziţionate din timp, fertilizez la semănat, decât să dau azot primăvara, mai degrabă dau complexe toamna”, susţine Daniel Holban. Va utiliza DAP (NPK 18 46 0), DAP, – cel mai comun fertilizant al cărui preţ a început să crească: de la 2.800 – 3.000 până pe la 3.700 de lei tona.