Producătorii agricoli de aici vând direct din câmp pentru că morcovul este la mare căutare şi nu mai au timp să-l pună la păstrat în modernele capacităţi de depozitare construite în zonă.
Producţia medie este undeva la 40 tone la hectar. Cine are pământul mai bun poate face şi 60-70 t/ha
Dar sunt probleme cu desfacerea. Deocamdată, preţul la morcovul nespălat este poziţionat undeva cam la 50-60 de bani kilogramul, în timp ce pentru cel spălat preţul ajunge şi la 80 de bani/kilogram. Producţia medie se învârte în jurul cifrei de 40 de tone la hectar. Cine are terenul mai fertil şi a aplicat o tehnologie de tip intensiv, poate face şi 60-70 t/ha. Dar sunt probleme cu desfacerea.
“În perioada de vară, mai ales în lunile de concedii, a scăzut volumul vânzărilor de legume. Începând din această toamnă aşteptăm să mai crească un pic comercializarea că mai fac gospodinele conserve”, ne-a declarat profesorul Daniel Ciuhureanu membru fondator la Grupului de Producători Brateşleg, structură organizatorică ce are în cultură 100 ha de morcov.
Fermierul are însămânţată cu ceapă o suprafaţă de 30 hectare. Înainte avusese 100. A trebuit să reducă din ea. Aşa au procedat toţi legumicultorii din zonă. Dacă în urmă cu vreo trei-patru ani suprafaţa destinată cultivării legumelor depăşea 1.000 ha, acum dacă au mai rămas 600.
Am în depozit ceapă timpurie recoltată din iunie
“Eu recoltez ceapă şi depozitez; am de adunat din câmp vreo 3-400 de tone. Am o echipă de 10 oameni şi utilajele specializate. Achizitorii îmi oferă 0,50 lei/kg, nu îmi convine preţul că ies în pierdere. La ora actuală mai am ceapă nevândută din iunie-iulie. Piaţa a mers prost, în fiecare an ceapa timpurie se vindea la preţul de peste 1 leu kilogramul; în sezon, nu a fost mai mult de o săptămână un leu/kg, media a fost 60-70 de bani. Eu nu pot vinde sub preţul de producţie, o depozitez”, a precizat producătorul agricol.