Daniel Bilinciuc şi legumele sale binecuvântate - Revista Ferma
7 minute de citit

Daniel Bilinciuc şi legumele sale binecuvântate

Legumicultorul sucevean a lucrat de mic copil în construcţii. După ce a absolvit şcoala, a plecat în străinătate. A robotit tot în domeniul construcţiilor mai bine de doi ani în Grecia şi un an în Italia. Revenit în ţară, şi-a înfiinţat propria firmă de construcţii. A ridicat case “la roşu”, a realizat faţade, interioare la vile cu ştaif, locuinţe… Dar treaba nu a mers, pentru că, spune el, “construcţiile necesită mult stres şi oameni muncitori, şi alergătură; de aceea am vrut să fac o schimbare în viaţa mea”.

Daniel Bilinciuc şi legumele sale binecuvântate_b

Pătrunjelul italian şi legumele autohtone
„Revelaţia” i-a venit în momentul în care s-a dus la un mare magazin să cumpere legume pentru salată! „M-a durut sufletul când am fost să iau de-o salată şi am văzut pătrunjel din Italia. Mi-am spus pe loc că suntem o ţară de oameni nesănătoşi, de am ajuns să importăm pătrunjel! De atunci mi-am propus să fac legumicultură, să pun familiei mele pe masă o mâncare sănătoasă, produsă din munca mea!”, ne-a declarat fermierul în vârstă de 40 de ani. Şi aşa a început povestea cultivării legumelor în solarul familiei Bilinciuc, o afacere pur-sânge ecologică, profitabilă şi cu noi perspective de dezvoltare.
„Soţia mea, Angela Adriana, provine dintr-o zonă legumicolă. Când m-am căsătorit, am stabilit să se ocupe de gospodărie, de grădinărit. Se pricepe. Împreună am produs primele fire de răsad, în cantităţi mici, pe care le-am vândut vecinilor”, ne-a declarat Daniel Bilinciuc. Fermierul sucevean a deschis „cartea” legumiculturii în mod serios în ultimii doi ani. Mai întâi a ridicat în gospodărie un solar în suprafaţă de 450 mp şi a început cu testarea hibrizilor şi soiurilor de ardeioase, tomate, vinete, apoi castraveţi, din toate câte puţin. Imediat a simţit chemarea venită din interior şi a prins pasiune şi drag. În curând va fi gata „la cheie” al treilea solar, iar suprafaţa exploatată în mediu protejat va însuma circa 1.000 mp.

Daniel Bilinciuc şi legumele sale binecuvântate_b

35 mii fire de răsad de roşii negre, tigrate, vinete albe şi mov
În acest sezon, a produs 35 mii fire de răsad de tomate de tot felul (negre, tigrate, cherry), de vinete (albe, mov, negre, rotunde), ardei (gogoşar, capia, gras), castraveţi cornişon, toate în alveole cu câte 20 de celule cu substraturi sterile, dintre cele mai scumpe. Jumătate din răsadniţă a fost ocupată cu hibrizi, jumătate cu soiuri. „Am pus nişte aeroterme electrice şi am încălzit răsadniţa zi şi noapte în faza de germinaţie a seminţelor, am îngrijit tinerele plante cum am putut mai bine, aşa cum scrie la… internet, de au ieşit răsaduri super, foarte căutate, pentru care chiar am primit felicitări de la săteni”, a precizat legumicultorul. Acesta le-a vândut pe toate la acelaşi preţ: un leu firul, pentru „ca omul care a cumpărat un răsad de calitate şi ieftin să vină şi altădată”, explică Daniel.
Din luna mai de când a ieşit cu trufandalele pe piaţă, nu mai are somn, la câtă muncă este în solar.

Daniel Bilinciuc şi legumele sale binecuvântate_b

O afacere pur-sânge ecologică
În acest sezon, presiunea mare nu a fost din partea bolilor, ci mai cu seamă lupta a fost cu dăunătorii, pe care i-a ţinut în frâu cu urzică macerată (mărunţită, lăsată în apă zece zile, aplicând o cană de preparat la o pompă de spate). A folosit şi insecticidul biologic Laser. Pe vegetaţie, a aplicat tratamente numai cu produse certificate eco. La fertilizare nu a folosit nici un fel de chimicală, ci numai „aurul grădinarilor”, îngrăşământul organic bine fermentat, vreo 30 de căruţe încărcate ochi.
Pentru a găsi desfacere producţiei sale de legume, a luat legătura cu două făbricuţe din Suceava în care lucrează circa trei sute de femei. Ele fac listă de legume şi cantităţi necesare şi, de două-trei ori pe săptămână, Daniel Bilinciuc vine cu marfa. De cele mai multe ori trece la caiet şi primeşte banii în zilele de salariu.

Daniel Bilinciuc şi legumele sale binecuvântate_b

Din strana Bisericii, în altarul de jertfă al solarului
În solar lucrează împreună cu soţia lui şi cu copiii, atunci când au timp: Emanuel, Gheorghe şi Diana, ultimii doi sunt „elevi olimpici la muzică clasică, la clarinet şi flaut”, după spusele fermierului.
Daniel Bilinciuc este angajatul Episcopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi de 14 ani cântă în biserica din satul Mitocaşi. A avut timp să studieze Teologia. Aşa că printre psalmi se roagă, aducând cântări de mulţumire bunului Dumnezeu pentru darurile primite.

Daniel Bilinciuc şi legumele sale binecuvântate_b

Anul viitor va produce 100.000 fire de răsad
Legumicultorul are destule investiţii de făcut în spaţiile de cultură din mediul protejat. „Am dat un avans pentru construcţia celui de-al treilea solar de 500 mp, care va fi gata acum, în septembrie. Este unul profesional, cu structură metalică din ţeavă zincată, cu aerisire pe laterale şi înălţimea la coamă de 4,7 m. În final, solarul mă va costa cam 5.000 euro. Cu el voi ajunge la o suprafaţă totală de 1.000 mp. Am trei solarii pentru care am cheltuit în jur de 13 mii de euro. Pot face mai bine rotaţia culturilor la principalele specii de legume pe care le cultiv: vinete, ardei, tomate, castraveţi. Anul viitor mi-am propus să produc 100 mii fire de răsad din cele extratimpurii şi timpurii. Vor ajunge la maturitate cu o lună mai devreme; zona noastră de munte nu este tocmai favorabilă cultivării legumelor”, ne-a declarat Daniel Bilinciuc.
Fermierul luptă să strângă ban cu ban pentru achiziţionarea unor ventilatoare mari, necesare aerisirii solariilor, şi a unei instalaţii automate de programare a sistemului de irigare prin picurare. De asemenea, are de gând să foreze un puţ de mare adâncime care să asigure suficientă apă, cu un pH optim pentru plantele cultivate. În gospodărie are o fântână a cărei pompă asigură un debit de 1000 litri zilnic, însă trebuie să reducă din aciditatea apei. Viitoarele investiţii vor fi în funcţie de buget…

 

VÂNĂTA ALBĂ E O RARITATE ÎN BUCOVINA
Daniel Bilinciuc a pornit cu ideea ca familia lui să mănânce sănătos şi dacă va reuşi să producă mai mult, atunci va scoate la vânzare, ca să aibă şi alţii la masă produse ecologice, sănătoase. Ceea ce a şi reuşit să facă! „Bucovinenii mei nu au văzut şi nici nu au mâncat vreodată o vânătă albă; au cumpărat de curiozitate şi s-au declarat mulţumiţi. La anul pun un solar de 500 mp numai cu vinete de toate felurile, că nu am făcut faţă în acest sezon de producţie cererilor. Şi dacă vreţi să ştiţi, noi, ca producători, nu avem păstrată o vânătă pe iarnă, nu ne-am îndurat de clienţi. În familie am gustat doar de două ori salată de vinete anul acesta!”, a precizat fermierul sucevean din Mitocu Dragomirnei.

Daniel Bilinciuc
Daniel Bilinciuc: „Am la vânzare castraveţi cu 1,5-2 lei kilogramul, vinete cu 4 lei/kg, roşii cu 3,5 lei la început, apoi preţul a scăzut la 3 lei/kg, capia cu 4,5 lei, ardei gogoşar cu 5 lei kilogramul. Nu a fost zi să vând sub 100 lei. Ieri (20 august a.c.), bunăoară, am livrat marfă în valoare de 800 lei. Veniturile lunare au fost de 3-4.000 lei şi am de lucru toată luna octombrie. Cheltuiala cu tratamentele şi cu răsadurile s-a ridicat la cel mult 6.000 lei”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-31 septembrie 2017)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →