Dan Herţeg: "Furtuna şi grindina ne-a luat 350-400 tone de rapiţă, dar ne-a dus un plus de 4-5 mii de tone la porumb!" - Revista Ferma
5 minute de citit

Dan Herţeg: „Furtuna şi grindina ne-a luat 350-400 tone de rapiţă, dar ne-a dus un plus de 4-5 mii de tone la porumb!”

DSC05176 scaled Dan Herţeg: "Furtuna şi grindina ne-a luat 350-400 tone de rapiţă, dar ne-a dus un plus de 4-5 mii de tone la porumb!"

Aflat la finalul campaniei de recoltare, Dan Herţeg a făcut bilanţul: „pe cele 1087ha cultivate cu grâu, în cele două ferme, producţia medie a fost de 8525,9kg/ha la Semlac şi 6642kg/ha la Secusigiu, pe bune, nu poveşti socialiste!”, datorită terenului şi a regimului de precipitaţii diferit în cele două ferme.

La rapiţă producţie medie obţinută pe cele aproape 500 de hectare cultivate a fost de 3018 kg/ha, în condiţiile în care fermierul apreciază că „cca. 1 tonă/ha au fost pierderi cauzate de grindină. Am avut parcele unde am recoltat între 600 şi 1600 kg/ha, datorită grindinei”.

Cele mai bune producţii la rapiţă au fost obţinute pe sole cultivate cu hibridul Corteva PT 315 unde s-au recoltat 4635 kg/ha, în condiţiile în care cca. 15-20% din recoltă a fost afectată de grindină. A urmat KWS Umberto cu 4300kg/ha, la rândul său afectat de grindină în proporţie de cca 10-15%.

Costuri de producţie echilibrate

Dan Herţeg şi-a evalut costurile de producţie în echivalent producţie la preţurile actuale de piaţă: grâul cu 85-90 bani/kg şi rapiţa cu 2ron/kg.

  • La rapiţă costurile de producţie „sunt echivalentul a 1800kg/ha, cu tot cu arendă şi din care scădem subvenţia”.
  • La grâu costul de producţie este echivalentul a 5 tone/ha.

Ne-o bătut grindina de ne-o rupt, dar porumbul a fost salvat cu ultimele ploi!

„Pe ansamblu stăm foarte bine, sunt mulţumit” ne-a declarat fermierul. „Chiar dacă grindina mi-a bătut rapiţa şi am pierdut, prin scuturare, cca. 350-400 tone de rapiţă”.

„Apreciem pierderile aduse de furtună şi grindină la cca. 1 tonă/ha, la rapiţă. Furtuna şi grindina ne-a luat 350-400 tone de rapiţă, dar ne-a dus în plus 4-5 mii de tone de porumb!” spune fermierul.

Porumbul a fost salvat cu ultimele ploi, a legat şi în câte zile se face porumbul de fiert. „Dacă nu mai plouă se fac 8-9 tone/ha, în medie, iar dacă mai vine o ploaie bună facem spre 12 tone/ha chiar şi la acestă densitate de 58 mii plante/ha. Pe zona Nădlac şi Şeitin a bătut grindina de a rupt, dar culturile îşi vor reveni…” apreciază Dan Herţeg.

Nu putem să controlăm apa şi asta ne împiedică să diversificăm planul de culturi!

„Anul trecut în 3 iulie am început campania de recoltat, anul asta am terminat recoltatul la grâu şi rapiţă la 1 iulie! Probabil că la final de august vom recolta porumbul…”

C3303.00 00 03 17.Still005 scaled Dan Herţeg: "Furtuna şi grindina ne-a luat 350-400 tone de rapiţă, dar ne-a dus un plus de 4-5 mii de tone la porumb!"

Rarul umple carul!

În ferma familiei Herţeg se testează permanent noi tehnologii, soiuri şi hibrizi. „Este nevoie să ne calibrăm permanent” aşa cum îi place lui Dan Herţeg să spună. Spre exemplu, anul trecut a fost semănată o parcelă cu grâu cu dinstanţa între rânduri de 17,5cm. Pe această solă de 16ha producţia medie a fost de 10,3 tone/ha, în timp ce pe parcelele alăturate, cu acelaşi soi, producţia obţinută a fost de cca. 9 tone/ha.

grau la 17 5cm scaled Dan Herţeg: "Furtuna şi grindina ne-a luat 350-400 tone de rapiţă, dar ne-a dus un plus de 4-5 mii de tone la porumb!"

Şi la porumb a scăzut densitatea la semănat. „Mergem acum pe 60-62 mii boabe semănate/ha şi ne rămân cca. 57 mii de plante recoltabile/ha. În acelaşi timp, am redus doza de îngrăşăminte. Anul ăsta ne-am bugetat o producţie medie de 9,5-10 tone/ha la porumb. Este aritmetică simplă: decât să bugetăm 12-14 tone/ha şi să ne trezim că facem 2 tone/ha într-un an de secetă, mai bine mai cumpătat. Statistic, în cinci ani de zile diferenţa de costuri aferente îngrăşămintelor şi seminţelor (economisite, n.r.) se adună până la valoarea a cca. 4-5 tone de porumb pe care astfel le-am „economisit” spune fermierul.

În agricultură se spune că nu îţi trebuie multă şcoală, dar cu siguranţă îţi trebuie aritmetică! spune Dan Herţeg.

DSC05184 scaled Dan Herţeg: "Furtuna şi grindina ne-a luat 350-400 tone de rapiţă, dar ne-a dus un plus de 4-5 mii de tone la porumb!"

Grâul se depozitează în totalitate

Grâul se depozitează în totalitate. În urmă cu câteva luni, fermirul a făcut contract futures la rapiţă cu 1,905 ron/kg, iar la ultimele contracte, acum la recoltat, rapiţa a fost vândută cu 2,2 ron/kg.

Dan Herţeg are acum 7 mii de tone de grâu în depozite. Costul pentru depozitare este estimat la cca. 1 euro/tonă/lună. „În condiţiile în care preţul creşte cu peste 30ron/kg în următoarele şase luni îmi acopăr cheltuielile cu depozitarea, eu sper să crească mai mult”, spune fermierul.

„Mai am loc suficient pentru porumb, pentru încă cca. 10 mii de tone. Deşi eu sper să nu îmi ajungă spaţul, adică producţia să fie mai mare”.

Planurile pentru 2024/2025 au fost făcute

În total, Dan Herţeg cultivă peste 3000ha. Anul acesta, planul de culturi a cuprins: 1087ha cu grâu, 487ha de rapiţă, 800ha cu porumb şi 474ha cu floarea-soarelui.

De 6-7 ani în fermă nu se mai foloseşte plugul, iar pregătirea terenului include o trecere cu discul greu imediat după recoltare, pentru culturile de vară, grâu şi rapiţă. „După rapiţă vin cu grâu, după grâu băgăm un disc greu, erbicidez şi curăţ terenul. După porumb semăn rapiţă sau cu grâu. Pe solele erbicidate cu Adengo venim cu grâu, pe celelalte cu rapiţă. Erbicidarea în vegetaţie la porumb ne ajută şi pentru desicare/uscare şi pentru ca să curăţ terenul” a explicat Dan Herţeg.

Pentru „culturi de înverzire” fermierul pune mazăre. Au fost deja semănate cca. 130 de hectare şi urmează să fie semănate tot ce mai rămâne până în toamnă.

Dan Herţeg – 400 euro câştigul pe hectarul de porumb!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →