DAN CORBUŢ aşteaptă producţii bune la GRÂU, dar de calitate mai slabă - Revista Ferma
3 minute de citit

DAN CORBUŢ aşteaptă producţii bune la GRÂU, dar de calitate mai slabă

Dan Corbut DAN CORBUŢ aşteaptă producţii bune la GRÂU, dar de calitate mai slabăAgroind Cauaceu, societate deţinută de grupul Ameropa (70%) şi de familia Corbuţ (30%), a recoltat aproape jumătate din suprafeţele cu grâu şi rapiţă iar producţiile înregistrate până acum sunt satisfăcătoare.

Pe circa 40% din suprafaţa cultivată cu grâu s-a obţinut o producţie medie la hectar de peste 7 tone. E mai bine decât în 2023, spune Dan Corbuţ, însă acesta e de părere că recolta va fi de o calitate mai slabă anul acesta. „Într-un fel, ne-au încurcat ploile de săptămâna trecută. De acum încolo mă aştept ca tot ce recoltăm să fie grâu furajer. Norocul nostru este că avem producţii bune”, ne-a declarat în exclusivitate fermierul bihorean.

Din cele o mie de hectare semănate cu grâu în toamnă, cam 700 de hectare sunt grâu de sămânţă. „În fiecare an producem în jur de 5 mii de tone. Avem soiuri de la Limagrain, KWS, Syngenta şi ceva varietăţi româneşti, de la Fundulea”, a ţinut să precizeze Dan Corbuţ. Din punctul său de vedere, este de aşteptat ca preţul grâului să mai scadă „pentru că a scăzut calitatea, din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă”.

40% din recoltă va fi valorificată anul viitor!

Acesta a observat că marea majoritate a fermierilor, în afară celor care au contracte futures de onorat, preferă să depoziteze marfa recoltată şi nu se grăbesc să vândă. „În mare parte vom încerca să stocăm producţia. Însă avem de onorat şi unele contracte. Eu în fermele mele merg de obicei pe varianta de 30% contracte futures, 30% valorificare la recoltare şi 40% depozitare până anul următor. Au fost preţuri destul de tentante în primăvară. S-a vândut grâul cu 95 de bani, chiar şi un leu kilogramul. Acum preţul a scăzut undeva la 70-75 de bani/kg”, a constatat cunoscutul antreprenor din vestul ţării. Agroind Cauaceu are o capacitate de stocare pentru 40.000 tone de cereale.

A ieşit bine cu orzoaica

Singura cultură recoltată în totalitate şi chiar valorificată este orzoaica de bere. De pe 400 de hectare, s-a obţinut o producţie medie de 7.200 kg la hectar. Întreaga producţie fusese contractată în avans la un preţ de 90 de bani/kg.

În ceea ce priveşte cultura de rapiţă, Dan Corbuţ se aşteaptă la o recoltă mai mică faţă de anul trecut, undeva între 2.500 şi 3.000 de kg la hectar în medie, după ce în 2023 s-a reuşit o medie de 3,5 tone la hectar. „Avem în jur de 700 de hectare. Preţul vehiculat în prezent este de 2.200 lei tona, dar speranţa mea este că va mai creşte”, a subliniat acţionarul Agroind.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →