Dacă n-avem irigaţii, sperăm la ploaia artificială! - Revista Ferma
3 minute de citit

Dacă n-avem irigaţii, sperăm la ploaia artificială!

În cadrul MADR, activează Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Activitatea numită ”Creșterea precipitațiilor” a fost mai puțin mediatizată, fiindcă, de fapt, nici activitatea în sine, în această direcție, a provocării ploilor artificiale cu ajutorul aviației, nu a fost bogată.

 

Experiment după… experiment

Un experiment efectuat în Dobrogea, în 2019 și cam atât, după știința noastră! Am și scris un articol despre acest subiect, la vremea respectivă. Subiectul a revenit în actualitate, în această primăvară.

Pe la sfârșitul lunii aprilie, ministerul a anunțat că a demarat o nouă etapă a activității experimentale de creștere a precipitațiilor în zonele cu risc de secetă. Noua etapă a fost lansată în 26 aprilie 2022, după cum a comunicat ministerul și ne-a confirmat și președintele director executiv al autorității.

rachete pentru irigatii_b 

Zbor de calibrare în Moldova

”Primul zbor a fost unul de calibrare și a fost efectuat în 26 aprilie, în județul Iași. Pe 27 aprilie am obținut prima creștere a precipitațiilor, 5 l/mp. Pe 28 aprilie am oprit activitatea, din cauză că Autoritatea Națională de Meteorologie a anunțat cod galben de precipitații. Prin activitatea noastră nu riscăm să producem precipitații abundente care să provoace inundații. Totul este sub control. Timp de 10 zile vom activa în județele din Moldova, apoi ne vom muta, pentru alte 10 zile, în Muntenia și Oltenia. Acționăm cu două avioane închiriate din Bulgaria, aparatele fiind de producție americană”, explică Gheorghe Căunei Florescu.

 

Avioanele care aduc ploaia!

Aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate și omologate pentru activități de intervenții active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartușe ejectabile pe casetă de tip – Loza 30 (cu iodură de argint – AgI sau clorură de calciu- CaCl2) și două sisteme acroșate pe aripi de torțe pirotehnice neejectabile având 36 de cartușe pe fiecare sistem, de tip Loza 150 (cu iodură de argint – AgI sau clorură de calciu – CaCl2).

Cartușele pot fi utilizate în stimularea precipitațiilor din norii reci și calzi, în funcție de condițiile meteorologice.

 avion pentru irigatii_b


PLOAIE CU TORŢE ŞI CARTUŞE

Potrivit comunicatului ministerial, experimentul meteo-aviatic din această primăvară a acoperit o suprafață totală de aproximativ 2 milioane ha în Moldova și aproximativ 1,8 milioane ha, în câteva județe din sudul țării. Intervențiile active în atmosferă pentru stimularea precipitațiilor au fost făcute cu utilizarea unor torțe pirotehnice și cartușe ejectabile, ambele glaciogene și higroscopice.

Datele despre evoluția vremii au fost furnizate de ANM, prin radarele de la Bârnova și Craiova, care deservesc cele două areale de interes pentru acest experiment.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →