Cum se vede prima lună a iernii în prognoze? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum se vede prima lună a iernii în prognoze?

Sub aspect pluviometric, se întrevăd cantităţi de apă apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor agricole, iar în nord-vestul ţării, precipitaţiile vor putea avea o tendinţă excedentară.

Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului: rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, la data de 31 decembrie, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite moderate de apă în sol se vor menţine, local, în Dobrogea, în Bărăgan şi, local, în sudul Moldovei şi al Olteniei.

Caracteristici fenologice: în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cerealierele de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla predominant în stadiul de repaus biologic. Totodată, în zilele cele mai calde vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul, sud-estul şi, local, în vestul ţării. Per ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor agricole se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.

Cerealierele de toamnă (grâu şi orz) vor parcurge fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări.
Sub aspect fenologic, la rapiţă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar, pe aproape întreg teritoriul.
În plantaţiile pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, speciile având în general o bună rezistenţă la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

 

• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Maria RADU, Alexandru VOEVOZEANU, Ionela STAN
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Click AICI şi urmăreşte prognozele agrometeorologice actualizate săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →