Cum se împart banii pentru agricultură? Subvenţiile agricole rămân sus, fondurile pentru sustenabilitate - jos! - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum se împart banii pentru agricultură? Subvenţiile agricole rămân sus, fondurile pentru sustenabilitate – jos!

foto: @iStock.com/~UserGI15633745
foto: @iStock.com/~UserGI15633745

Deşi sprijinul guvernamental pentru agricultură în ţările dezvoltate şi emergente a scăzut din 2021, acesta rămâne aproape de nivelurile record din trecut. Cu toate acestea, inovaţia şi sustenabilitatea continuă să fie neglijate în alocarea fondurilor.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) subliniază în cel mai recent raport al său privind politicile agricole că sprijinul actual nu este suficient de bine direcţionat către inovaţie, productivitate şi obiective de sustenabilitate. Conform datelor OCDE, agricultura din 54 de ţări analizate a primit, în medie, 842 miliarde dolari (aproximativ 792 miliarde euro) anual, în perioada 2021-2023. Sprijinul a fost concentrat în câteva economii majore: China a reprezentat 37% din total, SUA 15%, India 14%, iar Uniunea Europeană 13%.

Inovaţia, un punct slab în alocarea fondurilor

OCDE evidenţiază că doar 12,6% din sprijinul guvernamental a fost alocat inovaţiei, biosecurităţii şi infrastructurii, elemente cheie pentru creşterea productivităţii sustenabile. Este vorba despre obţinerea unor producţii mai mari cu resurse mai puţine, reducând în acelaşi timp impactul asupra mediului. Organizaţia recomandă statelor membre să îşi stabilească obiective clare pentru creşterea sustenabilă a productivităţii agricole. „Subvenţiile ar trebui redirecţionate către măsuri ecologice, sisteme de informare agricolă, biosecuritate şi infrastructură, atât analogă, cât şi digitală, iar politicile agricole trebuie să se concentreze pe combinarea productivităţii crescute cu o performanţă mai bună în ceea ce priveşte protecţia mediului”, se menţionează în raport.

Măsuri de mediu mai puţine, dar mai eficiente

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, sprijinul pentru sectorul agricol a scăzut, în termeni relativi, în ultimele două decenii. În perioada 2021-2023, sprijinul acordat agriculturii a reprezentat aproximativ 0,6% din PIB-ul UE, comparativ cu 1% în perioada 2000-2002. Bugetul UE pentru agricultură şi dezvoltare rurală a fost de 52,5 miliarde euro în 2023, cu 2,6 miliarde mai puţin decât în 2022. Această scădere s-a datorat în principal reducerii fondurilor pentru Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC). În schimb, cheltuielile din Pilonul I, care finanţează măsuri de sprijin pentru pieţe, au fost de aproximativ 40,5 miliarde euro, faţă de 11,9 miliarde în Pilonul II. Potrivit OCDE, măsurile de sprijin pentru pieţe au reprezentat 6,3% din totalul bugetului agricol al UE.

Vezi care sunt recomandările OCDE privind politicile agricole!

UNDĂ VERDE PENTRU AGRICULTURA CARBONULUI

Consiliul European a aprobat cadrul de certificare în UE pentru absorbţiile permanente de carbon, agricultura carbonului şi stocarea carbonului în produse. Această reglementare reprezintă primul pas către introducerea unui sistem complet de certificare a absorbţiei carbonului şi reducerea emisiilor din sol în legislaţia UE. Se aşteaptă ca acest cadru voluntar să sprijine obiectivul Uniunii de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Agricultura carbonului se concentrează pe captarea şi stocarea dioxidului de carbon din atmosferă în soluri, recompensând fermierii pentru reducerea emisiilor şi creşterea stocării carbonului. Regulamentul cuprinde următoarele activităţi la nivelul UE:

  • Absorbţii permanente de carbon – care captează şi stochează carbonul biogenic timp de mai multe secole;
  • Activităţi de stocare a carbonului care captează şi stochează carbonul în produse durabile timp de cel puţin 35 de ani;
  • Activităţi de agricultură a carbonului – care îmbunătăţesc sechestrarea şi stocarea carbonului în păduri şi soluri sau care reduc emisiile de gaze cu efect de seră generate de soluri, desfăşurate pe o perioadă de cel puţin cinci ani.

Află de AICI mai multe despre acest subiect!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/revistaf/public_html/wp-content/litespeed/css/615e0a8ac7ce8a86dec9da274ad8e8f2.css.tmp): Failed to open stream: No such file or directory in /home/revistaf/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:140 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler() #1 /home/revistaf/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(140): md5_file() #2 /home/revistaf/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve() #3 /home/revistaf/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url() #4 /home/revistaf/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize() #5 /home/revistaf/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Optimize->finalize() #6 /home/revistaf/public_html/wp-includes/plugin.php(205): WP_Hook->apply_filters() #7 /home/revistaf/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/core.cls.php(477): apply_filters() #8 [internal function]: LiteSpeed\Core->send_headers_force() #9 /home/revistaf/public_html/wp-includes/functions.php(5464): ob_end_flush() #10 /home/revistaf/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #11 /home/revistaf/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #12 /home/revistaf/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #13 /home/revistaf/public_html/wp-includes/load.php(1279): do_action() #14 [internal function]: shutdown_action_hook() #15 {main} thrown in /home/revistaf/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 140