4 minute de citit

CUM SE FACE! Monta naturală liberă pentru înscrierea în COP

Mulți oieri cu efective de ovine necuprinse în COP s-au arătat dispuși ca din această toamnă să se înscrie într-un Registru genealogic pentru Controlul originii și producțiilor (COP).

 

CÂND PROGRAMĂM MONTELE?

 

Cei interesați au fost informați că primele acțiuni importante sunt identificarea corectă a ovinelor și practicarea unui sistem de montă care să permită cunoașterea părinților.
Pentru buna desfășurare a activităților de control al performanțelor productive s-a precizat că montele trebuie programate în perioada 1 septembrie – 5 octombrie (35 de zile), perioadă care corespunde cu două cicluri sexuale la oaie (un ciclu apare la 16, până la 18 zile).
La auzirea acestor vești participanții au început să se agite și să vocifereze mai mult sau mai puțin argumentat…

monta la ovine 01_b

 

O PERIOADĂ DIFICILĂ ÎN FERME

 

După o vară foarte secetoasă cum vom pregăti oile pe pășuni pârjolite de soare pentru a începe monta la 1 septembrie, dar mai cu seamă ce sistem de montă ar trebui să aplicăm ca la fătare să cunoaștem ambii părinți?

Suntem tare obosiți și după o perioadă lungă de păstorit sunt puține șanse să angajăm persoane care să ne ajute să practicăm monta naturală dirijată, sistem care necesită depistarea oilor în călduri cu ajutorul berbecilor încercători cel puțin dimineața, dar și seara, apoi introducerea oilor depistate în boxe (una până la patru oi per boxă), unde sunt berbeci nominalizați după o listă de potrivire a perechilor.
Acest sistem necesită un consum mare de muncă pentru depistarea, introducerea în boxe și eliberarea oilor montate, dar se obțin indici de reproducţie superiori și totodată se cunosc părinții mieilor.

 

2 TIPURI DE SISTEME DE MONTĂ

 

1. Monta naturală în harem se practică de către crescătorii care au pășunea parcelată și îngrădită cu plasă de sârmă cu ochiuri mari, asigurând un berbec pregătit și viguros de aceeași rasă și varietate la 40-50 de oi.
În România însă, majoritatea crescătorilor de oi nu au pășunile parcelate și îngrădite ca să aplice această metodă cu consum redus de muncă și eficientă reproductiv.

2. Monta naturală dirijată în harem, practicată în saivan sau șopron este o variantă pe care au aplicat-o în anii anteriori unii oieri care nu au pășunea parcelată. În aceste spații protejate au organizat boxe mari (12×12 m), unde la un berbec pepinier sau repartizat 30-40 de oi pentru montă, după o listă de potrivire a perechilor. Fiecare grup este furajat la discreție, cu concentrate și fibroase, pe toată perioada de montă de 35-40 de zile.
Cei care au practicat acest sistem de montă au obținut o rată de oi fătate, de rasă Țurcană, de numai 75-85%, dar cu costuri ridicate de întreținere, greu de suportat în acest an dificil.

monta la ovine 02_b 

SOLUŢIA: TESTUL DE FILIAŢIE

 

Tot mai mulți oieri își pun întrebarea: Ce sistem de montă vom practica pentru a cunoaște părinții mieilor într-o perioadă cu crize severe de forță de muncă și de furaje? Știința răspunde: monta naturală liberă, dar cu aplicarea testului de filiație (identitate).

La ora actuală, singurul laborator de cercetare din România care realizează teste de filiație la speciile de animale de fermă este “Laboratorul de genomică, ameliorare, biodiversitate şi eredopatologie moleculară animală” din cadrul Institului de Științele Vieții de la USAMV Cluj-Napoca. Acest laborator este condus de CS1 dr. ing. Valentin Bâlteanu.
Un preț estimativ per probă este de 20 euro, dar poate varia în funcție de numărul de probe trimise pentru analiză.

CINE ŞI CUM RECOLTEAZĂ PROBELE PENTRU ANALIZA ADN? şi de ce TESTAREA ADN ESTE UNICĂ?
Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-30 septembrie 2022! Revista în format electronic AICI!

METODĂ NEAGREATĂ DE OIERI
Sincronizarea căldurilor prin tratamente hormonale și inseminarea artificială, deși asigură avantaje genetice deosebit de importante, nu este o metodă agreată de oierul român fiind costisitoare și necesitând prezenţa unei persoane specializate.

un articol de
IOAN PĂDEANU
VALENTIN BÂLTEANU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →