Cum scoatem CEL MAI BUN LAPTE din PĂŞUNE? - Revista Ferma
2 minute de citit

Cum scoatem CEL MAI BUN LAPTE din PĂŞUNE?

Realizarea acestui deziderat este condiţionată de o bună gestionare a modului de folosire a pajiştilor, ce reprezintă resursa naturală de hrană animală cea mai importantă în zonele rurale.

Una dintre cauzele principale ale degradării (mai ales de natură floristică) a pajiştilor permanente din ţara noastră o constituie păşunatul liber extensiv sau continuu, prin prezenţa permanentă a animalelor pe toată suprafaţa de pajişte.

vaca-la-pasune-02_b

Păşunatul în exces înseamnă producţie mai mică de lapte, , spun specialiştii. 
„În timpul păşunatului prin rotaţie, animalele rămân pe păşune 4-6 zile, timp suficient pentru consumul masei verzi existente. Dacă utilizarea unei parcele durează mai mult timp, producţia de lapte scade în următoarea proporţie: după două zile de păşunat, producţia de lapte este maximă (100%); după patru zile, scade la 95%; după 6 zile, la 90%; după 8 zile scade la 85%”, explică prof. Nicolae Dragomir într-un articol publicat în revista Ferma.

Potrivit acestuia, reducerea producţiei de lapte este determinată de scăderea producţiei de masă verde spre sfârşitul perioadei de refacere a plantelor după păşunat, care variază în cazul pajiştilor permanente între 35 şi 40 de zile.

Cum putem estima producţia de masă verde a unei pajişti, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →