După calculul nivelului total de producţie de aproximativ 3 tone/ha, a împărţit recolta în trei părţi, fiecare cu câte aproximativ o tonă/ha. După ce prima parte a fost contractată în aprilie, a urmat un alt contract la finalul lunii mai 2021 şi restul de recoltă a rămas pentru a fi valorificată la recoltare.
”Am mers pe principiul că nu trebuie să punem toate ouăle în acelaşi coş. Această judecată a venit după ce am observat pe bursă, încă din această primăvară, oscilaţii deosebit de mari, respectiv variaţii de 10-20 euro/tonă de la o zi la alta, indiferent că vorbim despre bursa Matif sau Chicago. Acelea, de fapt, au fost preţurile de valorificare de la care au plecat şi contractele futures pe care le-am încheiat, preţuri destul de diferite. În luna iunie, de exemplu, am avut întâi 520 euro/tonă, după câteva zile preţul urcând la 547 euro/tonă şi, după alte câteva zile, scăzând la 516 euro/tonă, acelaşi preţ fiind oferit şi la Constanţa, plus/minus câţiva euro, ceea ce reprezintă preţul din fermă”, a precizat fermierul ieşean.
Cum se formează preţul rapiţei pe piaţa oleaginoaselor? Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2021!