3 minute de citit

Cum să produci furaje verzi în sistem hidroponic?

În aceste spaţii amenajate, producerea de furaje verzi sau de “păşune verde” (engl. graze green) se realizează pe verticală, în tăvi de diferite dimensiuni, fără nici un substrat. Condiţiile de mediu din aceste camere de creştere sunt controlate, la nivelul optim de creştere a plantelor în câmp: temperatura de 22-25°C, umiditatea atmosferică de 40-60 la sută şi iluminarea zilnică timp de 10-12 ore.

hidroponic 2_b

foto: indiamart.com

Tehnologia de cultivare

Seminţele se aşează direct în tăvi (de regulă acestea sunt din material plastic), foarte apropiate unele de altele, şi vor fi udate la intervale scurte de timp cu o soluţie de elemente nutritive, ca în cazul seminţelor puse la germinat.

Perioada de producere a unei culturi furajere în sistem hidroponic este de 7-10 zile, când plantele ajung la înălţimea de 12-15 cm. La acest stadiu de dezvoltare, cultura arată ca o pâslă verde, înţesată de rădăcinile plantelor, şi se administrează imediat în hrana animalelor (taurine, ovine, cabaline).
Cantitatea de seminţe care se “seamănă” în tăvi variază de la o specie la alta, între 1 şi 4 kg/mp.

În acest sistem pot fi folosite culturile furajere cunoscute: cereale păioase (grâu, orz, ovăz, porumb), leguminoase perene (lucernă, trifoi roşu), graminee furajere (raigrasul aristat, raigrasul peren).

 hidroponic 3_bAvantajele sistemului hidroponic

Indiferent de condiţiile de mediu sau de anotimp, avantajele sistemului hidroponic de producere a furajelor verzi sunt date de:

• asigurarea continuă cu furaje verzi, în condiţii de înaltă calitate şi grad ridicat de consumabilitate;
• durata unui ciclu de producţie este de numai 7-10 zile, realizându-se într-un an în jur de 30 de cicluri de producţie;

• pentru 1 kg de masă verde de cultură hidroponică se consumă 2-3 litri de apă, faţă de 80-100 litri de apă, cât se consumă la cultura semănată în câmp (practic, cantitatea de apă consumată se reduce cu 90-95 la sută);

• într-o cameră de creştere hidroponică se pot produce între 350 şi 400 de tone/an de masă verde, respectiv echivalentul unei suprafeţe de câmp de 12 hectare;

• furajul hidroponic este foarte bogat în aminoacizi, enzime, vitamine, iar cercetările efectuate demonstrează o creştere a producţiei de lapte şi de carne, a calităţii lânei şi îmbunătăţirea indicilor de reproducţie;

• amortizarea cheltuielilor cu realizarea camerelor de creştere este de scurtă durată, iar costul furajului hidroponic este de zece ori mai scăzut decât cel al furajului tradiţional, cultivat în câmp.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →