CUM SĂ MULGI ŞI OILE ŞI SĂ SUGĂ ŞI MIEII! - Revista Ferma
5 minute de citit

CUM SĂ MULGI ŞI OILE ŞI SĂ SUGĂ ŞI MIEII!

Ovine_b

După o perioadă favorabilă de vânzare a mieilor la export, în ultimele șase luni, la începutul lui aprilie, prețul mieilor pe kg greutate vie a început să scadă în paralel cu cererea tot mai redusă.

Acum oierii sunt în dilemă

Cum să împace și capra, și varza! Mai precis: să sugă și mieii, dar să mulgă și oile? Această variantă tehnologică se bazează pe formarea unor reflexe condiționate ale mieilor sugari cruzi și ale oilor mame începând de la o lună după debutul fătărilor. Astfel, oile mame se lasă să iasă una câte una în padoc sau pe o pășune în apropierea saivanului, iar miei se rețin forțat la ușă câteva zile în saivan, unde primesc la discreție concentrate și fân de otavă. În perioada de separare, oile mame se furajează în padoc sau pe pășunea din apropierecu 0,4-0,5 kg amestec de concentrate și 1-1,5 kg fibroase (fân sau paie de ovăz).

Ce facem dacă rămânem cu mieii în stână?

Dar să revenim la realitățile momentului. După sărbătoare de Paști este posibil ca mulți oieri sa rămână in ferme cu o mare parte dintre berbecuții și mieluțele reformate și cu mai puțini mulgători dispuși să riște.
O variantă verificată ar fi să ținem mieii, în continuare, în saivan și să mulgem oile o dată pe zi. Mieii obișnuiți să rămână în saivan încă o lună după fătare au reflexul condiționat și primesc la discreție concentrate și fibroase. După 7-8 ore, oile mame revin în saivan și mieii pot să sugă lapte până a doua zi dimineața. O asemenea variantă, pe care am promovat-o și cu altă ocazie, este recomandată pentru oierii cu efective de ovine mai mari.

Ovina_b

Lui Gheorghe Plitea i-a reuşit

Este oare fezabilă? Crescătorul de oi Gheorghe Plitea din Gârbova de Sebeș jud. Alba, premiat ca fermier pe locul III în anul 2019, a aplicat această variantă anul trecut și dorește să o aplice și în acest an. Crescător de oi cu inițiativă și dornic să aplice soluții noi tehnologice și eficiente, a respectat ca la carte această variantă tehnologică. Astfel, la 1,5-2 luni de la începerea fătărilor a reținut forțat în saivan mieii destinați pentru îngrășare și a scos afară oile mame. Acești miei au primit în saivan după separarea de oile mame 0,4-0,7 kg granule cu 15-16% PB și fân de lucernă la discreție. La ora 16 oile mame au fost mulse, revenind 0,35 l lapte pe oaie în stabulaţie, iar în perioada de pășunat 0,4-0,5 l.
Oierul nostru a separat 500 miei destinați pentru îngrășat, cu o greutate de 15-17 kg, și în 50 de zile a realizat un spor de 220 g/zi, mult mai mare comparativ cu mieii scoși la pășune (80-100 g pe zi), reușind să livreze la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie miei cu o greutate de 27-28 kg de calitate bună, foarte bine plătiți. În funcție de cererea pieței, de durata de separare, de îngrășare și muls, perioada se poate prelungi până mieii ating 35-40 kg.

CINCI REGULI ESENŢIALE

În principiu, pentru a aplica această variantă tehnologică trebuie să:

  1. Obișnuim mieii destinați pentru îngrășare să rămână în saivan pe durata cât oile pășunează zilnic;
  2. Oile mame vor pășuna pe o pășune de calitate din apropierea saivanului și se mulg doar o dată la 7-8 ore de la separarea de miei;
  3. Asigurăm pentru fiecare miel, din timp, 0,6-1 kg pe zi concentrate cu 14-18 PB, de preferat granule, și 0,4-0,5 kg fân de foarte bună calitate;
  4. Primenim zilnic așternutul cu 0,3-0,4 kg paie uscate/mp și o dată pe săptămână se dezinfectează cu var praf (300 g/mp și apoi udat cu o stropitoare fină, după care se acoperă cu paie;
  5. Vaccinăm mieii contra anaerobiozelor ovinelor.

Aplicând această variantă tehnologică, avem șansa să producem miei grei de calitate devreme, să obținem și lapte și să fim eficienți într-o perioadă mai dificilă.

DOUĂ ÎNTREBĂRI MACINĂ CRESCĂTORII

Mulți oieri care întrețin oile pentru producția de carne și lapte sunt dezorientați.

  1. Dacă vând surplusul de miei (berbecuți și mieluțe reformate) de Paști, cu cine mulg oile? O parte din ciobani renunță la meserie.
  2. Dacă las mieii să sugă până se autoînțarcă (iulie-august), de unde venituri ca să supraviețuim financiar până atunci?

E prima dată când arabii cumpără din România miei de lapte!

De teama noului coronavirus, şoferii refuză să transporte mieii către statele europene. Crescătorii români stau cu animalele pe fermă şi cheltuielile cu întreţinerea pe stabulaţie cresc de la o zi la alta. 

ÎN STÂNELE AFECTATE DE SECETĂ, MIEII BEHĂIE A SĂRĂCIE!

În zonele afectate puternic de secetă, unii oieri se găndesc să-şi lichideze animalele! În localitatea tulceană Grindu, păşunea e arsă de soare şi de vânt! Mieii nevânduţi, din cauza pandemiei, behăie a… sărăcie.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →