La invitația inginerului Dumitru Negoi Răscolean, un pasionat crescător de oi, președintele Composesoratului ”Obștea Jiana” Petrila și a Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia coordonată de Dumitru Andrișoi, am participat la măsuratul laptelui la oile Ţurcană Brează aduse la pășunat în Muncelul Birăonilor.
DRUMUL DE LA „FRĂŢIA JIANA” LA „OBŞTEA JIANA”
Composesoratul denumit la începuturile lui ”Frăția Jiana” a fost organizat pe baza Legii 19 din 1899 care prevedea regulamentul de organizare și drepturile ca persoană juridică. Însă în iunie 1948 composesoratele au fost naționalizate și s-a sistat activitatea lor.
După anul 1990, prin aplicarea legilor retrocedării proprietăților private, la 1 ianuarie 1999 s-a constituit Asociația Composesoratului ”Obştea Jiana” care în anul 2004 dobândește și personalitate juridică, având un patrimoniu de 5000 ha pădure și 1002 ha pășune în: Muncelul Jiețului, Muncelul Birăonilor, Muncelul Dobrăii, Măgura, Piscul Răscoalei, Dobraia, Dealul Popii, Prislop, Boul – Lăsătoarea spre Valea Popii. Pe acești munți sunt pășunate oile cu lapte iar în muntele Dobraia mieii noateni și noatene, berbeci, în general oi sterpe.
VIAŢĂ PASTORALĂ INTENSĂ
În după-amiaza zilei de 25 mai am fost onorați de prezența scriitorului Dumitru Gălăţan-Jieţ care ne-a prezentat o vastă analiză a vieții tradiționale a momârlanilor din zona Văii Jiului. În această zonă care integrează imaginea reală a vieții de la poalele munților Parâng, Retezat, Șureanu și Vulcan, ocupația de bază a locuitorilor a fost, multă vreme, oieritul, până în anul 1850 când a început treptat exploatarea cărbunelui.
În acești munți situați de-o parte și de alta a Văii Jiului se află o zonă intramontană depresionară brăzdată de Jiul de Est și Jiul de Vest, unde s-a practicat cea mai intensă și specifică viață pastorală din munții României, întâlnindu-se oieri ciobani din Ardeal, Oltenia și Banat, preciza Romulus Vuia, un pasionat etnograf, cel care a pus suflet la promovarea tradițională și a obiceiurilor locale şi a înnobilat prin munca sa zona de la poalele Parângului.
EFECTIVE MICI, PRODUCŢII BUNE
De regulă, în zona montană a Văii Jiului, oile sunt aduse pe pășunile montane în funcție de vreme, în jurul sărbătorii de Sf. Constantin și Elena.
După trei, patru zile de adaptare la aceste presiuni și la mediul specific, se organizează la stânele composesoratului măsuratul laptelui la oile Ţurcană Brează la turmele în devălmășie formate prin împreunarea oilor de la 10-15 proprietari.
Specific oierilor din această zonă este că au efective mici de oi (10-70), dar performante pentru producția de lapte care să le completeze veniturile ce le au din alte ocupații.
CUM S-A FĂCUT MĂSURATUL
În data de 26 mai, după un drum dificil, am ajuns în zona alpină a Muncelului Birăonilor unde, la o stână nouă, proprietate a Composesomatului Obștea Jiana, așteptau să fie mulse 328 de oi, proprietate a 13 oieri.
La deschidere un preot local a ținut o slujbă de sfințire și ocrotire a păstorilor și a oilor. La amiază, după 18 ore de la mulsul din seara precedentă, fiecare proprietar și-a muls oile. În compania secretaruluiACODacia, Dorin Vulc, am urmărit ca fiecare oaie să fie mulsă complet și laptele să fie turnat din găleata de muls în vasul personal.
După terminarea mulsului, șeful de strungă Culiță a măsurat cu ajutorul țarcului (o riglă gradată în litri) câţi litri de lapte a muls fiecare proprietar și a anunțat cantitatea care a fost înregistrată într-un caiet.
LAPTELE SE MĂSOARĂ DE 3 ORI
Convențional, pentru un litru de lapte muls în ziua primului măsurat se socotesc 36 litri lapte pentru o perioadă de 40-42 zile. Urmează apoi al doilea măsurat, în jurul datei de 1 iulie și al treilea măsurat la începutul lunii august.
Cantitatea de lapte muls de la aceste oi a variat între 0,75 şi 1 l pe oaie. În medie, de la cele 328 de oi s-au muls 0,872 litri lapte pe oaie, o producție foarte bună, dacă luăm în considerare că aceste oi au pășunat pe o pajişte dominată de specia Nardus stricta (Ţeposica), cu o valoare nutritivă mai redusă.
CANTITATEA DE LAPTE MULS LA ŢURCANA BREAZĂ
Dintre păstorii care au muls oile la această stână s-au evidențiat cu un litru de lapte/oaie mulsă Nicolae Trăilă, Dumitru Negoi Răscolean și Iulian Răduca.
Proprietar | Oi mulse | Lapte muls (26.05) | |
Total litri | Media pe oaie | ||
Birău Dumitru | 20 | 17 | 0,975 |
Bolog Claudiu | 10 | 7,5 | 1,00 |
Bunea Romeo | 31 | 30 | 0,791 |
Butnar Petru | 30 | 24 | 0,967 |
Duma Ilie | 14 | 11,5 | 0,800 |
Duma Iulian | 20 | 18 | 0,822 |
Negoiu Ionel | 15 | 14 | 0,900 |
Opriș Nicolae | 31 | 25,5 | 0,933 |
Răduca Iulean | 60 | 47, 5 | 0,821 |
Răscolean Negoi Dumitru | 10 | 10 | 0,821 |
Trăilă Dumitru | 14 | 11,5 | 0,846 |
Trăilă Ion | 13 | 11 | 0,750 |
Trăilă Nicolae | 60 | 58,5 | 0,850 |
Total | 328 | 286 | 0,872 litri |
BREAZA, OAIA BUNĂ DE LAPTE!
Oile cele mai… breze pentru producția de lapte sunt din rasa Ţurcană varietatea Brează, originare din zona Văii Jiului și a Streiului. Oare ce producție de lapte ar avea aceste oi pe o pajiște cultivată cu specii valoroase de plante și adaos de concentrate, dacă în condiții rustice produc 1,4-1,5 litri lapte la două mulsori?! Această comoară vie cu calităţi excepționale pentru producția de lapte și miei – prolificitatea 140-170%, merită din plin să fie promovată ca rasa autohtonă!
un articol de
IOAN PĂDEANU
ACODacia