4 minute de citit

Cum putem să limităm impactul negativ al caniculei?

Ca orice mamifer, porcul are şi el o „zonă de confort termic”, care însă depinde într-o mare măsură de vârsta şi greutatea corporală.

Depăşirea limitei superioare a acestei zone, în perioadele caniculare, are efecte nefaste şi păguboase asupra tuturor categoriilor de porci, însă impactul stresului termic asupra vierilor poate fi devastator!

 

CĂLDURA INDUCE INFERTILITATEA

Vierii reprezintă nu numai cele mai valoroase animale din orice fermă, ci şi categoria cel mai dramatic afectată de caniculă, prin pierderea temporară sau definitivă a fertilităţii, concomitent cu o scădere semnificativă a apetitului sexual.

Majoritatea studiilor realizate pe acest subiect sunt unanim de acord că expunerea vierilor la temperaturi de peste 30 de grade, timp de câteva zile, conduce la reducerea considerabilă mai ales a calității producţiei spermatice şi, implicit, la scăderea ratei gestaţiei şi prolificităţii chiar şi cu 40-50% la scroafele partenere!

 

REFACEREA DUPĂ ŞOCUL TERMIC

Refacerea după acest şoc termic durează între 6 şi 8 săptămâni, cu condiţia ca animalul să fie scos de sub de efectul nefast al temperaturilor ridicate. În caz contrar, nu de puţine ori, vierii dobândesc o sterilitate permanentă, fiind necesară înlocuirea lor, evident cu costurile aferente.

Mai recent, testele au demonstrat că expunerea prelungită la temperaturi caniculare are efecte distructive asupra ADN-ului spermatozoizilor, de multe ori fără afectarea mobilității acestora. Adică, la o analiză simplă a materialului seminal, nu putem să ne dăm seama de faptul că spermatozoizii respectivi sun defecți structural. Efectul? Mortalitatea embrionilor și eșecul gestației, dintr-un motiv extrem de dificil de scos la lumină! Implicația? Ca de obicei, financiară.

canicula vieri 01_b 

PROBLEME BIOLOGICE LA VIERI

Răspunsul este dat de biologia funcționării testiculului. Spermatogeneza se derulează corect doar în condițiile în care temperatura testiculară este cu 4-6 grade C mai scăzută față de temperatura corpului. Cu toate acestea, se pare că există diferențe semnificative între rase în privința sensibilității producției spermatice la temperaturi ridicate. Bunăoară, vierii Landrace sunt mai toleranți decât cei din rasele Marele Alb sau Duroc.

O altă problemă biologică a vierilor, care le conferă această sensibilitate este poziția testiculelor, mult mai apropiată de corp sau non-pendulară, prin comparație cu taurii sau berbecii. Din acest motiv, capacitatea vierilor de a regla temperatura testiculară este mult diminuată.

 

6 ÎNCERCĂRI DE ADAPTARE

Într-un articol recent publicat se face un rezumat extrem de util al mecanismelor biologice ale porcului prin care acesta încearcă să se adapteze la condiţii de temperatură excesivă de pe durata verii. Acestea ar fi:

1. Tentativa de reglaj termic prin contactul direct al pielii cu suprafeţe mai reci, cum ar fi pardoselile de beton (acestea ar trebui să fie constant răcite prin stropire cu apă);

2. Disiparea temperaturii pielii în aer care, de regulă este mai rece decât cea corporală – aspect ce necesită asigurarea unei ventilaţii constante şi, de preferinţă, răcirea aerului preluat din exterior. Ori, când afară sunt peste 30 de grade, nu e tocmai simplu;

3. Evaporarea care, din cauza transpiraţiei limitate a pielii porcului, poate fi “stimulată” numai prin stropirea animalului cu apă;

4. Consumul de apă contribuie determinant la reducerea temperaturii corporale interne. Acesta este motivul pentru care temperatura apei oferită animalelor în perioadele de caniculă este la fel de importantă ca și cantitatea disponibilă; 

5. Respiraţia accelerată de la 25 la 70 / minut asigură reglajul termic prin expirarea aerului cald de la nivelul pulmonului (39 grade C)  şi preluarea de aer mai rece din exterior.

6. Reducerea apetitului conduce la o diminuare a necesarului de energie şi perturbarea funcţionării normale a tiroidei, adesea cu implicații nebănuite pe termen lung asupra sănătății animalului.

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →