Se spune că omul deştept învaţă cât trăieşte, iar în ultimul lui ceas i se pare că moare tot neştiutor. Lucru normal, pentru că pe măsura acumulării de cunoştinţe omul devine tot mai conştient de complexitatea lumii care îl înconjoară şi de faptul că experienţa de viaţă este individuală.
Situaţii dificile pe care le putem preveni
Agricultura este puternic influenţată de climă, iar lucrările ce trebuie efectuate au o puternică amprentă agro-pedologică. Dacă unele lucrări mai pot fi corectate sau refăcute, cele mai multe operaţii agricole executate necorespunzător vor avea urmări nedorite până la momentul recoltării.
Partea şi mai neplăcută este faptul că în destule situaţii ele pot obliga la cheltuieli tehnologice suplimentare, fără a asigura producţii mari. Practic, din propria neglijenţă sau grabă, fermierul este pus în situaţia de a avea de ales numai între situaţii rele şi foarte rele, pe care şi le-a provocat singur.
Anul agricol precedent a fost greu, debutând în toamna 2011 cu secetă pedologică accentuată, care a făcut foarte dificilă pregătirea terenului. Din această situaţie, ar fi trebuit să ne dăm seama că lucrările în urma cărora rezultă bulgări trebuie evitate. În foto 1 este ilustrată consecinţa efectuării semănatului într-un teren bolovănos.
La sfârşitul lunii aprilie 2012, efectul negativ al zonei bulgăroase asupra răsăririi culturilor este foarte evident. Din fericire, în acest caz fermierul în cauză doar a vrut să se convingă de consecinţe şi doar o zonă mică din parcelă a lucrat-o prea adânc (raportat la condiţiile concrete ale toamnei anului 2011). Aceasta este una dintre situaţiile neplăcute care se pot evita.
De asemenea, este de remarcat că la sfârşitul lunii aprilie 2012 plantele aveau încă talia foarte mică, cca. 20 cm, din cauza vremii reci. Pe fondul umezelii existente şi a încălzirii vremii, abia după această dată plantele au avut un ritm extraordinar de creştere şi de dezvoltare.
În foto 2 este un alt exemplu de situaţie care poate fi evitată. În condiţiile în care tocătorul de la combină nu a funcţionat cum trebuie la recoltat şi resturile vegetale n-au putut fi încorporate în sol (secetă etc.), iar acum trebuie să semănaţi în parcela respectivă, măcar asiguraţi împrăştierea paielor pentra a pune sămânţa în pământ. Altfel, consecinţele sunt uşor de anticipat.
Cu cât condiţiile climatice sunt mai nefavorabile, cu atât calitatea lucrărilor trebuie să fie mai bună, pentru a le asigura plantelor cele mai bune condiţii de răsărire şi de dezvoltare.
Carenţe de nutriţie
Îngrăşămintele şi fungicidele se vor aplica şi acolo unde nu sunt plante sau unde acestea sunt rare.
În foto 3 este prezentată situaţia unei parcele cu grâu fertilizată cu îngrăşăminte organice lichide prin încorporare în sol la 35 cm, dar şi cu îngrăşăminte minerale complexe (18:46:0) încorporate superficial la cca 7-10 cm (atât cât a intrat grapa cu discuri grea în teren foarte uscat).
Imaginea din câmp constituie încă o probă în favoarea necesităţii ca fosforul (şi potasiul) să fie încorporat la adâncimea la care se va dezvolta sistemul radicular al plantelor. Diferenţa între plantele de pe lungimea rândurilor de încorporare a îngrăşămintelor organice lichide şi plantele dintre aceste rânduri este uriaşă, cu toate că nici plantele dintre rânduri nu prezintă simptome de carenţe de nutriţie.
În foto 4 este prezentat un lan de grâu (toamna 2012) cu simptome foarte puternice de carenţe de nutriţie apărute pe fondul nefertilizării directe şi nici a plantei premergătoare (floarea soarelui), chiar şi în condiţii favorizante: teren uşor, înclinat, toamnă cu precipitaţii.
Consecinţa acestei situaţii poate fi compensată numai în parte şi numai dacă se intervine rapid cu forme de macro şi micronutrienţi uşor asimilabili, în acord cu simptomatologia plantelor. Şi această situaţie putea fi evitată. Aproape toate costurile tehnologice sunt ca şi pentru o cultură normală, numai răspunsul culturii poate fi neplăcut pentru fermier.
Deşi este cunoscut faptul că semănatul nu trebuie făcut pe direcţia de executare a ultimei lucrări de pregătire a terenului, acest lucru nu este respectat întotdeauna. În foto 5 este probat faptul că nerespectarea lui are consecinţe neplăcute, iar fermierul este pus în situaţia de a plăti un „impozit” suplimentar pe neglijenţă. Situaţii comparabile cu aceasta mai pot să apară în cazul unui ecartament necorelat cu schema de semănat sau la erbicidarea preemergentă după semănatul în lungul rândurilor etc.
Unele pericole pot fi anticipate
Consecinţe neplăcute poate să aibă şi neînţelegerea corectă a tehnologiei agricole în corelaţie cu unele măsuri tehnologice moderne de combatere a buruienilor. La cultura de floarea soarelui, tehnologiile „Sulfo” şi „Clearfield” asigură combaterea unor buruieni foarte greu de controlat în lipsa acestora. Însă aceste tehnologii trebuie aplicate corect.
În foto 6 este ilustrată consecinţa amplasării culturii de floarea soarelui în teren infestat cu buruieni, plante dăunătoare pe care nici aceste tehnologii nu le pot controla (stânga) sau ca urmare a neexecutării la timp a unor lucrări agricole, fapt ce a dus la un ritm de creştere al florii soarelui apropiat de cel al buruienii care trebuia combătută (dreapta). În acest ultim caz nu s-a îndeplinit dezideratul de fază de toleranţă maximă pentru cultură şi cel de fază de sensibilitate maximă pentru buruiană.
În funcţie de locul unei culturi în asolament, unele pericole pot fi anticipate. De exemplu, când floarea soarelui urmează după porumb, atacul răţişoarei şi al gândacului pământiu este mult mai posibil. În asemenea amplasamente, se asigură tratamentul corespunzător al seminţei iar controalele în câmp se înteţesc, pentru a depista atacul incipient. Consecinţa scăpării de sub control a situaţiei este ilustrată în foto 7, astfel de cauze ducând la pierderi mari de plante.
Acestea sunt numai câteva exemple concrete de situaţii neplăcute în care un fermier, prins în aglomeraţia unei campanii agricole, poate să intre singur. Iar consecinţele acestor situaţii pot fi foarte penalizante, pentru că reduc drastic speranţa pentru o producţie bună.
Iarna şi perioada de rapaus vegetativ al culturilor au avantajul de a ne da răgazul de gândire şi de anticipare a neplăcerilor din câmp.
Vă doresc un An Nou plin de bucurii!