Lista dăunătorilor care pot ataca orzul după răsărire este una lungă. Pe vremea când seminţele se tratau cu insectofungicide, plantele erau protejate. Rareori au fost necesare tratamente în vegetaţie, toamna, împotriva speciilor de afide care pot pune probleme acestei culturi. Dar situaţia s-a schimbat şi atacul afidelor s-a intensificat.
Samulastră de orz în cultura de rapiţă (2.10.2020)
3 cauze ale intensificării atacului în toamnă
1. În primul rând, toamnele nu prea mai sunt aşa cum le ştiam noi. Septembrie, de exemplu, arată mai degrabă ca o lună de vară. Chiar şi în octombrie, uneori şi în noiembrie, temperaturile pot fi ridicate, iar precipitaţiile deficitare.
2. Apoi, în urma interzicerii substanţelor active din clasa neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor cerealelor (inclusiv orzul), numărul soluţiilor disponibile este unul foarte scăzut, iar acestea au acţiune de contact, nefiind sistemice.
3. Pe de altă parte, fermierii din sudul ţării au constatat un atac foarte ridicat de afide la grâu şi la orz în primăvară, în special în luna mai, când nivelul populaţiei acestor insecte a fost unul foarte ridicat. Aşadar, sunt şanse foarte mari să avem afide şi în toamnă.
Afide pe frunzele de orz (16.10.2020)
Afidele sunt şi vectori pentru transmiterea virozelor. La orz, una dintre cele mai mari probleme, în toamnă, este cauzată de virusul piticirii şi îngălbenirii (Barley yellow dwarf viruses) – ROBOTUL FERMY, Specialist Agri 4.0
5 căi de protecţie a orzului
Ce pot face fermierii ca să ţină afidele departe de lanul de orz şi, odată cu ele, şi virozele pe care le transmit?
1. Nu întârziaţi recoltatul orzului! În primul rând, orzul trebuie recoltat la timp. Dacă întârziem, există riscul ca boabele să se scuture şi să apară samulastra de orz – o foarte bună gazdă pentru afide. De regulă, când plantele de orz sau de grâu încep să se usuce, afidele fie migrează pe porumb sau sorg, fie pe alte graminee, fie pe samulastra de orz. Tocmai de aceea una dintre cele mai bune măsuri de prevenire a atacului afidelor la orz, în toamnă, este să recoltăm la timp cultura precedentă de orz şi să evităm pe cât posibil pierderile.
Cultură de orz virozată, afidele fiind vectorii de transmitere a virozelor la orz (17.11.2020)
Ei bine, pe teren lucrurile nu stau chiar aşa, în sud-estu ţării am văzut lanuri de orz nerecoltate chiar pe 20 iulie! Există probleme când se suprapune coacerea rapiţei şi a orzului, caz în care fermierii preferă să recolteze rapiţa, cultură care este mai bănoasă decât orzul.
2. Pasul următor: dezmiriştitul. În miriştea cerealelor pot să apară diferite specii de buruieni graminee sau chiar samulastră, gazde intermediare perfecte pentru afide, până în toamnă. Tocmai de aceea, se recomandă dezmiriştitul imediat după recoltare.
E drept că şi în acest caz, socoteala de pe câmp nu este ca cea din cărţi. Dar cu cât miriştea îmburuienată (sau cu samulastră) e distrusă mai târziu, cu atât pot creşte şansele ca afidele să aibă „un cămin” până în toamnă şi apoi să treacă pe semănăturile de orz.
3. Eliminaţi samulastra de orz din semănăturile de rapiţă! Dar marea problemă este samulastra de orz din cultura rapiţei, în cele mai multe cazuri, aceasta fiind combătută destul de târziu. În multe situaţii orzul înfiinţat în toamnă se găseşte lângă o cultură de rapiţă cu samulastră de orz, acest fapt fiind o potrivire foarte bună pentru diferitele specii de afide ale cerealelor. Ideal ar fi ca rapiţa să fie fără samulastră de orz sau dacă există, să o combatem cât mai devreme.
Toate aceste 3 măsuri vor crea condiţii nefavorabile, pe timul verii şi la începutul toamnei, pentru dezvoltarea afidelor pe gazde intermediare (samulastră, buruieni graminee, etc).
4. Semănat timpuriu sau în epoca optimă? Ştim că dacă semănăm prea timpuriu orzul (în septembrie), există şanse ca plantele să fie prea dezvoltate toamna târziu, ceea ce înseamnă creşterea şanselor de a fi atacate de afide, care transmit virozele (inclusiv Barley yellow dwarf viruses). În parctică, din cauza secetei, mulţi fermieri seamănă mai devreme. Mai ales că se ştie că sistemul radicular al orzului este mai puţin dezvoltat decât al grâului, din această cauză orzul fiind mai puţin rezistent la secetă. Cu toate astea, dacă avem toamne lungi, semănatul prea devreme al orzului nu aduce beneficii, din contră.
Teoretic, în a doua parte a lunii octombrie, activitatea afidelor este mai redusă. Practic, dacă avem toamne lungi, cu temperaturi ridicate şi secetă, afidele pot fi foarte active, inclusiv în a doua parte a lunii noiembrie.
5. În ultimă instanţă, tratamentul în vegetaţie. Aşadar, dacă se instalează atacul, ne mai rămâne la îndemână protecţia chimică. Chiar dacă sunt mai puţine substanţe active disponibile, se recomandă tratamentul seminţelor înainte de semănat. Plantele sunt protejate în momentul răsăririi şi au un start bun. Este foarte important să avem o cultură de orz care răsare uniform, fără goluri în cultură. Apoi, dacă se depăşeşte PED-ul (10 afide/plantă), se recomandă efectuarea unui tratament în vegetaţie. Dar pentru asta trebuie să facem sondaje în lanul de orz ca la carte, pe diagonala solei, să fim „înarmaţi” cu o lupă şi cu… multă răbdare.
Respectând toate măsurile de prevenire şi de combatere, putem ţine afidele departe de orz, chiar în contextul acestor schimbări climatice, din ce în ce mai prezente şi în ţara noastră.
un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea