Cum protejăm de boli legumele din sere și solarii - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum protejăm de boli legumele din sere și solarii

Culturile solanacee s-au dezvoltat atât datorită proiectelor de finanțare specifice, cât și facilităților logistice, favorizând accesul rapid al consumatorilor la o varietate mare de produse. Digitalizarea platformelor de comandă, cu livrare direct din ferme sau prin asociații constituite la nivel regional, precum și aprovizionarea constantă a marilor lanțuri de magazine cu legume proaspete au condus la modificarea obiceiurilor de consum și, implicit, a caracterului sezonier al cererii.

Foto 1 Fainarea la tomate_b

Foto 1: Făinarea la tomate (Leveillula taurica)

 

ALEGEREA CORECTĂ A FUNGICIDELOR ÎN SPAȚIILE PROTEJATE

Standardele ridicate, impuse de piață, determină fermierii să respecte atent managementul bolilor și dăunătorilor și să ia în calcul cele mai bune produse de protecția plantelor, astfel încât să asigure protecția culturii și să obțină producția calitativă corespunzătoare parametrilor contractați. Din această categorie superioară face parte fungicidul PROMESA®, un nou produs pe bază de azoxistrobin 250 g/l, sub formă de suspensie concentrată, cu acțiune preventivă împotriva bolilor cu impact economic negativ la culturile de legume din spațiile protejate. Substanța activă inhibă respirația patogenului, oprindu-i evoluția și, totodată, prelungește efectul de menținere a frunzelor verzi pe o durată mai mare de timp.

Fungicidul prezintă un mod de acțiune sistemic local, translaminar și, în cazul culturilor solanacee, manifestă eficacitate foarte ridicată, în special, împotriva alternariozei (Alternaria spp.) la tomate, vinete, ardei, varză, broccoli, conopidă și a făinării la tomate, vinete, ardei, castraveți și salată. PROMESA® pătrunde rapid în plantă, de aceea, aplicat în doză de 0,75 – 1 l/ha, înainte de instalarea infecției și de apariția simptomelor, va asigura o protecție îndelungată a culturii solanacee împotriva bolilor.

Foto 2 Alternarioza la tomate_b

Foto 2: Alternarioza la tomate (Alternaria solani)


MODUL CONCRET DE ACȚIUNE AL PATOGENILOR

• Alternarioza atacă organele aeriene ale plantei, încă din faza de răsad, încetinind creșterea, provocând ofilirea sau uscarea completă a plantei și blocând maturarea. Este favorizată de umiditatea ridicată din spațiile închise ale serelor și solariilor. Pe suprafața răsadului sau a frunzelor plantelor apar pete brun-aurii, care se pot extinde până la pețiol, codițe și fructe.

Foto 3 Fainarea la vinete_b

Foto 3: Făinarea la vinete (Leveillula taurica)

• Semnele făinării sunt petele cu aspect prăfos de pe frunze sau pâsla albă de pe suprafața plantelor. Boala slăbește calitatea frunzelor și reduce asimilarea de substanțe utile în plantă, afectează florile, împiedică legarea și oprește procesul de maturare. Germinarea sporilor este facilitată de umiditatea ridicată a aerului și de condensul din spațiile protejate, atunci când se atinge temperatura favorabilă atacului. Vectori de transmitere ai bolii sunt și afidele sau musculița albă (Trialeurodes vaporariorum), de aceea sunt indicate măsuri integrate de control.

Foto 4 Fainarea la castraveti_b

Foto 4: Făinarea la castraveți (Sphaerotheca fuliginea)

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →