„Toamna nu se fac tăieri”, avertizează specialiştii! „Este greşit să se taie trandafirul toamna. O fac oamenii că aşa au învăţat ei; este o regulă de bază, nu se taie toamna, ci doar primăvara. Dacă-i tăiem, riscăm să îngheţe. Singurul lucru ce-l mai facem e să înlăturăm inflorescenţele, apoi să tragem pământul în jurul tufei”, ne-a precizat Gabriela Roman, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Horticolă a USAMV Cluj Napoca.
CUM PROCEDEAZĂ CULTIVATORII
Ei toaletează plantele, prin ajustarea înălţimii ramurilor, astfel încât acesteasă nu cedeze sub greutatea stratului de omăt şi gheaţă sau sub acţiunea vântului. „Toamna noi facem o scurtare, aşa să nu ne încurce când să ne mişcăm printre ei, la vreo 60-70 cm, pentru că zăpada va trage în jos ramurile şi le va frânge”, susţine Emeric Levente Bakk, din Cimbrud (jud. Alba), unul dintre cei mai cunoscuţi cultivatori din ţară.
Producătorul, care are o pepinieră unde se produc peste 120.000 de roze, precizează că “dacă retezăm mai scurt, trebuie muşuroire. Şi atunci ca să evităm lucrul ăsta (pentru că avem un rozariu mic), scurtăm trandafirii cam de la jumătate. În timpul iernii, chiar dacă îngheaţă măduva puţin pe interior, nu va fi afectată ramura. Tăierile propriu-zise le facem în primăvară mai devreme pentru repornirea în vegetaţie”.
TRANDAFIRII TIP POMIŞOR
Bakk Emeric Levente precizează că la trandafirii tip pomişor trebuie să se învelească coroana pe timpul iernii. „Multă lume face greşeala că foloseşte folii din plastic şi se produce efectul de seră în jurul plantei. Drept urmare, temperaturile ridicate pot stimula reluarea ciclului de dezvoltare vegetativă, iar un val de frig ar afecta serios trandafirul. E important să se utilizeze saci de hârtie, ori pânze cu structuri poroase, polimerice, care să permită aerisirea”, susţine cultivatorul.
MUŞUROIREA
Pentru a supravieţui iernii, trandafirii se muşuroiesc bine, înainte de primul îngheţ. Grămada de pământ adunată va îmbrăca baza ramurilor.
Atenţie! Se vor evita bulgării de pământ ce formează goluri de aer şi nu asigură o protecţie eficientă în caz de vreme friguroasă, favorizând intrarea de aer rece aproape de rădăcină şi colet.
TRANDAFIRII CĂŢĂRĂTORI
Deşi trandafirii căţărători cresc repede, au nevoie de o retezare corespunzătoare în cazul unei înfloriri abundente, menită să înlăture lăstarii neproductivi, vechi, deterioraţi, să intensifice creşterea ramurilor de înlocuire şi să formeze o bază solidă a tufei.
Emeric Levente Bakk
7 PAŞI DE URMAT LA TĂIERE
1. Retezarea lăstarilor să se facă în unghi de 45 de grade;
2. Ar trebui lăsaţi 4-5 lăstari distribuiţi uniform pe tufiş;
3. La alegerea punctului de tăiere trebuie găsit sub el un mugur bine dezvoltat;
4. Se vor utiliza unelte curate şi bine ascuţite;
5. Ramurile albe se înlătură;
6. Resturile lemnoase vechi scurtate trebuie arse;
7. După tundere, pe locul de intervenţie se aplică un dezinfectant.
un articol de
MARIAN MUŞAT