Și fermele medii și mici trebuie să aibă acces la tehnologiile minimum tillage. Soluţii viabile există! Ele sunt create de specialiști și testate și recomandate de fermieri care au aceleași dificultăți și nevoi ca orice alt agricultor.
„Un an atipic pentru agricultură”, aşa descrie Gheorghe Porubszki, fermier şi administrator al Zetor Tractor România, situaţia din acest sezon. ”Însă, pentru noi, fermierii din zona Nădlac (jud. Arad), cel mai negru an a fost 2022. Dar şi în 2024 producţiile au fost foarte mici şi nu ne acoperă cheltuielile. Încă un an în care suntem pe minus şi de aici lipsa de investiţii şi se pare că va fi tot mai rău”, consideră fermierul. Cele mai slabe producţii au fost la prăşitoare, ceea ce înseamnă că nu se mai potriveşte zicala, specifică zonei ”dacă nu uiţi să semeni – sigur vei face producţii”. Şi, din păcate, mai mult decât seceta, „arşiţa ne termină”, a spus Gheorghe Porubszki.
Rezumatul unui an agricol dezastruos
Din cauza secetei, în primăvară, fermierul a trebuit să întoarcă 55 de hectare cu rapiţă din cele 65 ha semănate în toamnă. „A fost o răsărire neuniformă la rapiţă din cauza secetei din toamnă. În schimb, la grâu şi la orz am reuşit să recoltăm înainte de a veni un val de furtuni din vară. Cei care au recoltat după furtună au pierdut 100% producţia de rapiţă şi circa 70-80% din producţia de grâu şi orz. În schimb, pentru porumb şi floarea-soarelui este un an dezastruos”, a concluzionat arădeanul.
Sfecla de zahăr, altă dezamăgire
La începutul lunii septembrie, Gheorghe Porubszki mai avea de recoltat doar sfecla de zahăr, despre care a spus că nu crede că va atinge acel obiectiv de 27,8 tone/ha ce trebuie livrate fabricii pentru a lua subvenţia suplimentară. „Dezastrul este atestat şi cu acte” în ferma lui Gheorghe Porubszki şi Ioan Drienovski, cei doi cofondatori ai Zetor Tractor România. La porumb şi floarea-soarelui procentul de calamitate este de 45-65%, la lucernă şi sfeclă de zahăr 60% şi la sorg 50%.
Soluţii viabile pentru fermierii medii
În aceste condiţii, agricultorii „trebuie să găsească soluţii pentru a depăşi aceste probleme şi pentru a supravieţui, pentru a păstra apa în sol şi, bineînţeles, economii în tot ceea ce înseamnă inputuri, costuri cu pregătirea patului germinativ şi înfiinţarea culturilor”, apreciază Gheorghe Porubszki, iar „una dintre soluţii poate fi tehnologia minim-tillage”.
Astfel de soluţii sunt des promovate în piaţă, „dar acestea se adresează în principal fermelor mari, fiindcă echipamentele respective au nevoie de tractoare de putere mare”, explică Porubszki.
Compania Zetor Tractor propune soluţii accesibile şi pentru fermierii medii şi mai mici: „avem soluţii viabile şi utilaje care permit efectuarea lucrărilor în sistem minim-tillage”, a spus Gheorghe Porubszki.
Pentru aplicarea tehnologiilor minim-till, alături, bineînţeles, de tractoarele Zetor, pentru care compania este reprezentant unic în România, Gheorghe Porubszki propune cultivatorul SMS – un utilaj universal pentru pregătirea patului germinativ într-o singură trecere: discuit, scarificat, nivelat şi recompactarea şi nivelarea stratului superficial. De asemenea, semănătoarea penumatică pentru păioase Pneusej este echipată cu un disc aflat în faţa secţiilor de semănat şi poate fi dotată la cerere şi cu sistem de fertilizare, iar la final rulează un tăvălug cu roţi de cauciuc.
Crescătorii de animale şi cei care doresc să întreţină sau să reînfiinţeze pajişti pot folosi tăvălugii speciali produşi de SMS Agro.
CONVENŢIONAL VS. MINIM-TILL
Principalul avantaj al aplicării tehnologiei minim-till „nu este reducerea cheltuielilor cu înfiinţarea culturilor, deoarece acestea sunt apropiate de cele din sistem convenţional”, apreciază Marius Monenciu, director național de vânzări ZETOR Tractor România. Mult mai importante pentru fermieri sunt „refacerea structurii solului şi păstrarea umidităţii, a apei, precum şi reducerea timpului de lucru, ceea ce înseamnă că se poate folosi fereastra optimă pentru fiecare lucrare, în sistem minim-till”, argumentează specialistul.
În portofoliul companiei Zetor Tractor România se regăseşte toată gama de utilaje pentru prelucrarea solului, semănători, echipamente pentru lucrări comunale, remorci, tocători pentru resturi vegetale, deschizători de şanţuri sau rigole şi multe altele. Informaţii suplimentare despre ofertele companiei: https://tractor.zetor.ro/