2 minute de citit

Cum poate influenţa fotosinteza creşterea randamentelor

fotosinteza-artificiala_bStudiul condus de Universitatea din Sheffield a descoperit că un complex proteic asigură conexiunea electrică între cele două proteine cu clorofilă, care se găsesc în cloroplastul cu celule vegetale, care transformă lumina solară în energie chimică, relatează Science Daily.

“Studiul nostru oferă informaţii importante noi despre modul în care citocromul b6f utilizează curentul electric care trece prin el pentru a alimenta o ‘baterie cu protoni’. Această energie stocată poate fi apoi utilizată pentru a produce ATP, moneda energetică a celulelor vii. În cele din urmă, această reacţie oferă energia de care plantele au nevoie pentru a transforma dioxidul de carbon în carbohidraţi şi biomasă care susţin lanţul alimentar global”, argumentează Lorna Malone, unul dintre autorii studiului şi doctorand la Departamentul de Biologie Moleculară şi Biotehnologie din cadrul Universităţii din Sheffield.

Răspuns la condiţii de mediu în schimbare

Studiul dezvăluie structura citocromului b6f – complexul proteic care influenţează semnificativ dezvoltarea plantelor prin fotosinteză. Modelul structural de înaltă rezoluţie, determinat folosind microscopie crio-electronică cu o singură particulă, dezvăluie noi detalii despre rolul suplimentar al citocromului b6f ca senzor pentru a ajusta eficienţa fotosintetică ca răspuns la condiţii de mediu în continuă schimbare. Acest mecanism de răspuns protejează planta de daune în timpul expunerii la condiţii dure, precum secetă sau exces de lumină.

Dr. Matt Johnson, expert în biochimie la Universitatea din Sheffield şi unul dintre supraveghetorii studiului este de părere că “citocromul b6f este inima care bate ritmul fotosintezei, îndeplinind un rol crucial în reglarea eficienţei fotosintetice”.

“Studiile anterioare au arătat că, prin manipularea nivelurilor acestui complex, putem creşte plante mai mari şi mai bune. Cu noile idei pe care le-am obţinut din structura noastră, putem spera să redimensionăm raţional fotosinteza în plantele de cultură pentru a obţine randamentele mai mari de care avem nevoie urgentă pentru a susţine o populaţie globală proiectată de 9-10 miliarde până în 2050”, consideră autorii studiului.

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →