Cum poate fi contestat un act emis de Fisc? (III) - Revista Ferma
5 minute de citit

Cum poate fi contestat un act emis de Fisc? (III)

legislatie m Cum poate fi contestat un act emis de Fisc? (III)

Soluții asupra contestației
Contestația poate fi respinsă ca:
a) neîntemeiată, în situația în care argumentele de fapt și de drept prezentate în susținerea contestației nu sunt de natură să modifice cele dispuse prin actul administrativ fiscal atacat;
b) nemotivată, în situația în care contestatorul nu prezintă argumente de fapt și de drept în susținerea contestației;
c) fiind fără obiect, în situația în care sumele și măsurile contestate nu au fost stabilite prin actul administrativ fiscal atacat;
d) inadmisibilă, în situația contestării deciziilor de impunere emise în temeiul deciziei referitoare la baza de impunere, având în vedere prevederile art. 268 alin. (6) din Codul de procedură fiscală, precum și în situația contestării de sine stătătoare a Raportului de inspecție fiscală sau a Procesului-verbal emis de organele fiscale sau vamale. Această soluție o pronunță organul fiscal emitent al actului atacat.
Contestatorul poate solicita retragerea contestației, luându-se act de renunțarea ei printr-o decizie.
De asemenea, tot prin decizie se poate anula parțial/total actul administrativ fiscal.
Prin noul act administrativ fiscal, întocmit conform considerentelor deciziei de soluționare, nu se pot stabili în sarcina contestatorului obligații fiscale mai mari decât cele din actul desființat, acesta putând fi contestat potrivit legii. În mod corespunzător, nu poate fi diminuată pierderea fiscală cu o sumă mai mare decât cea înscrisă în actul desființat.

Respingerea contestatației pentru neîndeplinirea condițiilor procedurale:
a) nedepusă în termen, în situația în care aceasta a fost depusă peste termenul prevăzut de lege;
b) fiind depusă de o persoană lipsită de calitatea de a contesta, în situația în care aceasta este formulată de o persoană fizică sau juridică lipsită de calitate procesuală;
c) fiind depusă de o persoană lipsită de capacitate de exercițiu, potrivit legii;
d) lipsită de interes, în situația în care contestatorul nu demonstrează că a fost lezat în dreptul sau în interesul său legitim.
Condițiile enumerate nu sunt prevăzute limitativ.

Comunicarea deciziei și calea de atac
Aceasta se comunică prin modalitățile de comunicare a actului administrativ fiscal prevăzute de art. 47 din Codul de procedură fiscală. În situația în care contestatorul se adresează instanței de contencios administrativ pentru nesoluționarea contestației în termen de 6 luni, organul de soluționare competent va emite decizie de dezînvestire, la data la care a luat cunoștință de acțiunea în contencios administrativ formulată de contribuabil. Organul de soluționare competent va fi sesizat fie de structurile juridice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, fie de contestatar, prin prezentarea unui certificat de grefă emis de instanța la care a înregistrat acțiunea.

PUBLICAȚII ÎN MONITORUL OFICIAL
Monitorul Oficial, Partea I nr. 137 din 23.02.2016
Ordinul nr. 234/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, precum și a condițiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, și pentru abrogarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a condițiilor specifice și a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăți directe și plăți naționale directe complementare în sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu și zone defavorizate.

Monitorul Oficial, Partea I nr. 151 din 26.02.2016
Hotărârea nr. 69/2016 pentru aprobarea sprijinului financiar excepțional cu caracter temporar care se acordă producătorilor agricoli din sectorul fructe și legume.

Monitorul Oficial, Partea I nr. 183 din 11.03.2016
Ordinul nr. 286/2016 pentru aprobarea cantităților de motorină aferente trimestrului IV al anului 2015, ce beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare.


JURNALUL OFICIAL AL UNIUNII EUROPENE
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 41 din 18.02.2016
Regulamentul de punere în aplicare nr. 224/2016 de modificare a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) nr. 947/2014 și (UE) nr. 948/2014 în ceea ce privește ultima zi de depunere a cererilor de ajutor pentru depozitarea privată a untului și a laptelui praf degresat.
    
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 44 din 19.02.2016
Regulamentul de punere în aplicare nr. 234/2016 de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate Salam de Sibiu (IGP).

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 62 din 09.03.2016
Recomandarea nr. 336/2016 privind aplicarea Directivei 2008/120/CE a Consiliului de stabilire a normelor minime de protecție a porcilor în ceea ce privește măsurile vizând reducerea necesității codotomiei.

Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 – 31 martie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →