Acesta poate asigura sporuri de producţie când este aplicat cu atenţie la momentul oportun şi în dozele optime, în funcţie de cartarea agrochimică a solului.
Studii aprofundate arată că la porumb carenţa de zinc este cel mai des întâlnită, dar sunt şi alte culturi sensibile la insuficienţa de Zn, precum: soia, fasolea, hameiul, mărul, piersicul, părul şi viţa de vie.
Rolul zincului
Astfel, în cultura porumbului zincul:
• stimulează sinteza hormonilor de creştere şi a proteinelor;
• intervine în procesul de producere a clorofilei şi în metabolismul carbohidraţilor;
• sprijină transportul calciului în interiorul plantelor;
• activează procesele de alungire a celulelor, creşterea frunzelor şi a internodurilor, precum şi în procesul de formare a boabelor.
De asemenea, rolul zincului este identificat în metaloenzime, stimulând creşterea plantelor prin fitohormoni. În plus, activează fotosinteza, sinteza glucidelor, proteinelor şi lipidelor, fiind implicat în circuitul fosforului.
Simptomele carenţei de zinc la porumb:
Cel mai frecvent semn al carenţei de zinc este prezenţa unei bande de culoare albă sau gălbuie pe zona centrală a limbului frunzelor.
Alte simptome:
- dezvoltarea insuficientă a sistemului radicular;
- creştere încetinită;
- dimensiunea redusă a frunzelor;
- existenţa internodurilor scurte;
- întârzierea mătăsitului.
Insuficienţa şi carenţa de Zn sunt prezente în soluri alcaline (cu pH > 7,0), cu exces de carbonaţi şi bicarbonaţi în sol, iar suprafosfatarea accentuează deficitul acestui microelement.
De asemenea, carenţa latentă de zinc nu se manifestează cu simptome vizibile până la momentul recoltatului, dar poate provoca reduceri de producţie de până la 40%.
Corectarea sau prevenirea carenţei de zinc se face prin aplicarea pe cale foliară a produselor ce conţin în compoziţie acest microelement chimic.
Iată câteva produse existente în piaţă:
• Aton Zn – îngrăşământ biostimulant pe bază de aminoacizi liberi şi zinc, cu puternice proprietăţi anti-stres;
• Lebosol Zinc 700 SC – produs foliar pe bază de Zinc în suspensie;
• Korn Energy, fertilizant EC cu NPK şi microelemente;
• ACM Zinc, îngrăşământ foliar.
Marian MUŞAT