A crescut mult şi pretul furajelor concentrate care, din păcate, sunt folosite după ureche de către fermierii care nu au cunoştinţe legate de hrănirea corectă a animalelor.
În această perioadă a anului, caracteristice pentru vacile de lapte sunt furajele conservate, pregătite din timpul verii, în cantități corelate cu efectivul de animale dintr-o fermă.
CATEGORII PRINCIPALE DE FURAJE
Principalele categorii de furaje pe care trebuie să le aibă fermierii, în fermele de vaci, sunt:
1. Fânurile se administrează în cantități medii de 6-8 kg/cap şi zi (minim 2-3 kg/cap/zi şi maxim 10-12 kg/cap/zi (cantităţile mari de fân, din cauza densităţii energetice reduse, pot limita producţia).
2. Suculentele, reprezentate de siloz 20-40 kg/cap/zi sau sfeclă 15-20 kg/cap/zi; mai pot fi utilizate: borhotul de bere 8-12 kg/cap/zi şi semisilozurile sau semifânurile 8-15 kg/cap/zi.
Într-o fermă, cele două categorii de furaje reprezintă rația de bază a vacilor în lactație. În marea majoritate a fermelor de vaci, de nelipsit sunt furajele concentrate, care de foarte multe ori sunt folosite inadecvat. Acestea ar trebui administrate vacilor corelat cu potențialul productiv.
NU ADMINISTRAŢI CONCENTRATE DUPĂ… URECHE!
Nu mică mi-a fost mirarea să constat că mulţi crescători, care aveau vaci al căror potențial productiv nu depăşea 10 l de lapte/zi, în lipsa altor categorii de furaje, foloseau cantități mari de concentrate!
Administrarea acestora creşte costul rației administrate şi, implicit, va creşte preţul şi de producere a unui litru de lapte.
Din acest motiv concentratele se administrează în cantitate de 0,25-0,35 kg/l lapte în regim de stabulație, doar vacilor cu o producţie de peste 10 l lapte. La vacile cu producţii sub 10 litri pot fi utilizate în raţie furajele grosiere preparate, în cantitate de 3-5 kg.
În funcţie de structura raţiei de bază, amestecurile de concentrate se utilizează ca structuri de corecţie, astfel:
• la raţiile pe bază de fân de graminee, siloz de porumb, siloz de graminee perene şi semisilozuri de graminee, în structura amestecurilor de concentrate participă în proporţie de 15-40% tărâţele și şroturile, precum și alte materii prime proteice;
• la raţiile bazate pe fânuri de leguminoase, semifânuri sau semisilozuri de leguminoase, amestecurile de concentrate de corecţie au în structură, în proporţie ridicată, cereale (porumb, orz, grâu furajer).
REGULI DE BAZĂ LA FURAJARE
În general, ca pondere în structura raţiilor participă:
• fibroasele 20-30%
• suculentele 40-60%
• concentratele 20-40%
La succesiunea administrării furajelor trebuie să se țină cont de următoarele:
1. nutreţurile fibroase care pot impurifica laptele cu praf ca şi nutreţul murat care imprimă laptelui miros, se administrează după muls;
2. nutreţurile concentrate se administrează de regulă înainte de muls sau în timpul mulsului;
3. nutreţurile suculente se dau înainte de adăpare;
4. nutreţurile fibroase și grosiere se administrează în cantităţi mai mari cu ocazia tainului de seară.
RAŢIE PENTRU O VACĂ DE 22 L
Pentru a înțelege mai ușor modalitatea de furajare a vacilor vă prezint o modalitate de administrare a concentratelor corelat cu producțiile de lapte, la nivelul unei ferme. De obicei, într-o fermă sunt vaci cu o producție foarte heterogenă de lapte. Am ales spre exemplificare o rație pentru vaci cu producția de cca 22 l lapte/zi, situație des întâlnită în practică.
În zona de câmpie majoritatea fermierilor cultivă lucernă, pregătindu-și pentru iarnă fân de lucernă. Cei care au utilaje fac și siloz de porumb. Sunt două furaje care nu ar trebui să lipsească din fermele de vaci cu lapte, fânul de lucernă asigurând proteina iar silozul de porumb energia.
Rația prezentată în tabel conține 8 kg fân de lucernă și 28 kg siloz de porumb.
Află care este RAŢIA PENTRU O VACĂ DE 30 L din revista FERMA, ediţia 15-28 februarie 2023. O găseşti în format electronic AICI!
un articol de
LAVINIA ŞTEF
UŞV Timişoara