Cum construim platforma de compostare? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum construim platforma de compostare?

Construcţia platformei de compostare poate fi realizată după mai multe soluţii.
• La fermele mai mari se recomandă să fie construită din dale de beton armat şi să fie dotată cu guri de apă pentru umectarea amestecului supus compostării.
• La fermele mici platforma poate fi amplasată pe o porţiune de pământ bătut, care se îmbibă cu compost şi devine impermeabilă şi rezistentă.
Toate lucrările de realizare a platformei, de tocare a resturilor vegetale, de amestecare, de încărcare şi descărcare a compostului se pretează la mecanizare. Pentru realizarea unei aerări cât mai bune, există posibilitatea amenajării de platforme de compostare cu canale de aerare liberă sau forţată (vezi schiţă). La platformele de compostare fără canale de aerare se recomandă aerarea periodică (cel puţin o dată pe lună) prin reclădirea grămezilor, cu furca mecanică sau manual.
• În gospodăriile populaţiei, cu resurse mici de biodeşeuri, compostarea poate fi realizată şi pe platforme realizate din scândură de esenţă tare, care eventual poate fi căptuşită cu folii de polietilenă capsate.

compostare 01_b

Exemplificare pentru o grădină de circa 1000 mp

Pentru o grădină de aproximativ 1000 mp este suficientă o platformă de 3 m x 3 m şi cu o înălţime de 0,5 m. Dacă platforma este apropiată de locuinţe, se recomandă acoperirea ei cu o folie sau o prelată (foto 1), pentru a nu permite accesul muştelor, care au tendinţa să depună ouă şi să genereze populaţii succesive, care produc disconfort şi riscuri pentru sănătatea populaţiei.
La platformele acoperite cu folii transparente şi amplasate într-un loc însorit, se realizează un efect de seră care determină creşterea temperaturii biodeşeurilor, fiind astfel favorizată dezvoltarea microorganismelor termofile care grăbesc procesul de compostare, chiar şi în cazul unui deficit de azot.
Platformele acoperite trebuie descoperite pe timpul precipitaţiilor, astfel încât grămezile supuse compostării să se îmbibe cu apă, atât cât este necesar.
În gospodăriile populaţiei care nu prezintă grădină, biodeşeurile provenite din frunzele copacilor, din cultivarea florilor, din întreţinerea gazonului, din litiera animalelor de companie şi din bucătărie pot fi supuse procesului de compostare în butoaie din tablă (foto 2) dezafectate, perforate pentru accesul aeruluişi prevăzute cu un capac de protecţie.

compostare 02_b

Instalaţii automatizate

Pentru compostarea nămolului de la staţiile de epurare, în amestec cu deşeuri vegetale sau cu alte deşeuri organice (din gunoiul oraşelor), există instalaţii automatizate, care prezintă un randament crescut şi produc un compost de bună calitate ce poate fi valorificat în horticultură.

Cum se realizează şi care sunt principiile unui compost de calitate poţi afla de AICI!

schita-compost-decun_b

Schiţa unei grămezi de compostare cu canale de aerare

Profesor emerit Dr. Mihai Decun
Membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice
Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →