Cum arată viitorul fermelor digitale? 4 imagini care vor deveni realitate! - Revista Ferma
5 minute de citit

Cum arată viitorul fermelor digitale? 4 imagini care vor deveni realitate!

Guverne, corporaţii şi miliardarii lumii investesc sume uriaşe, de sute de milioane de dolari, în tehnologii inovatoare pentru sectorul agroalimentar. Lucrurile se mişcă rapid şi ireversibil.

  1. Roiuri de drone autonome în parcul tehnic al fermei

     

Dronele preiau munca maşinilor şi a albinelor în ferme. Imaginaţi-vă că parcul de „utilaje” agricole al unei ferme ar putea fi alcătuit, în viitor, din roiuri de drone autonome care vor colecta date despre culturile agricole şi vor efectua operaţiunile necesare.
Dronele nu sunt o tehnologie nouă, însă în agricultură abia acum încep să fie tot mai mult utilizate, iar potenţialul lor este uriaş. Acestea pot fi utilizate pentru analize de sol, lucrări de semănat, erbicidat, fertilizat, pentru monitorizarea culturilor, irigat, precum şi pentru evaluarea stării de sănătate a plantelor.
Dronele sunt utilizate, de asemenea, pentru polenizare în spaţii protejate. Mai mult, Universitatea Harvard a prezentat, în 2013, primele „albine artificiale”, iar Walmart, gigantul american din domeniul comerţului, a patentat, în 2018, o dronă de dimensiunile unei insecte, autonomă, care ar putea suplini dispariţia albinelor.

Foto 1_drone albine_b

Click AICI și vezi în videoclip cum sunt întrebuințate dronele la polenizarea plantelor.

2. Senzorii şi roboţii din grajd

 

În zootehnie, agricultura de precizie utilizează tehnologii avansate pentru a optimiza producţia pentru fiecare animal în parte, din punct de vedere al cantităţii, al calităţii sau al sustenabilităţii. De exemplu, în sectorul creşterii vacilor de lapte, senzorii înregistrează informaţii importante despre fiecare animal, de la comportamentul acestuia, până la calitatea laptelui, date ce pot indica probleme de sănătate sau perioada optimă de însămânţare. Iar roboţii de muls, utilizaţi pentru managementul de precizie al cirezii, reduc timpul de lucru şi cresc producţia de lapte, în timp ce roboţii de furajare pot calcula şi distribui automat raţii furajere personalizate cantitativ şi calitativ. În sectorul creşterii suinelor, există deja sisteme cu camere de luat vederi pentru cântărirea animalelor şi microfoane pentru detectarea problemelor respiratorii. Sisteme cu senzori pentru controlul condiţiilor de mediu din spaţiul de creştere pot fi de asemenea utilizate, atât în fermele de suine, cât şi în cele de păsări.

Foto 2 vaca_b

3. Nanotehnologiile reduc consumul de pesticide şi de îngrăşăminte

 

Consumul crescut de pesticide şi de îngrăşăminte chimice a dus la pierderea biodiversităţii solului şi la creşterea rezistenţei împotriva patogenilor şi bolilor. Se estimează că, în prezent, circa 60% din îngrăşămintele aplicate sunt pierdute în mediul înconjurător, generând poluare, dar şi costuri suplimentare pentru fermieri.
Agricultura de precizie, guvernată, în viitorul apropiat, de nanotehnologie şi de senzori, va permite ca îngrăşămintele şi pesticidele sub formă de nanocapsule să elibereze lent substanţele active, în mod sustenabil şi în doze precise, doar acolo unde este nevoie, pe baza informaţiilor colectate de senzorii din câmp.

Foto 3_nanotehnologii_b

4. Big data – „Petrolul” secolului!

 

„Big data reprezintă petrolul secolului următor. În formă brută, acestea sunt inutile, însă dacă le rafinăm şi le înţelegem, ne vor da o putere imensă”, spune Andre Fabris, fondatorul startup-ului AppsForce şi care a lucrat în trecut ca şi consultant pentru dezvoltarea de software pentru giganţi din domeniul IT, precum BlackBerry sau Skype.
Big data (date relevante) au devenit rapid o resursă importantă în economie şi inclusiv în sectorul agricol. Se spune că, odată cu implementarea soluţiilor oferite de agricultura inteligentă, fermierii recoltează de pe câmp nu doar culturi agricole, ci şi date. Analizând şi corelând informaţii/date despre calitatea solului, tipurile de seminţe, probabilitatea unor boli şi patogeni, vreme, date istorice, tendinţe de piaţă, preţuri, fermierii vor putea lua decizii cu un grad redus de risc pentru afacerea lor, iar eficienţa şi productivitatea vor creşte, pe măsură ce agricultura de precizie va fi implementată în tot mai multe ferme şi un număr tot mai mare de exploataţii agricole vor fi conectate.
Această dezvoltare fulminantă generează însă şi câteva chestiuni ce trebuie reglementate, precum calitatea şi securitatea datelor, accesul şi proprietatea asupra datelor, costul sau responsabilitatea legală privind utilizarea datelor.

Foto 4_Big Data_b

În 2050, o fermă va genera, în medie, 4,1 milioane de date pe zi!

DE LA PLUGUL TRAS DE CAI, LA INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ

Agricultura 1.0 Mecanizarea agriculturii. Marchează trecerea de la utilajele tractate de animale la motorul cu aburi.
Agricultura 2.0 „Revoluţia verde”. Marchează trecerea la utilizarea pe scară largă a pesticidelor şi îngrăşămintelor chimice şi a biotehnologiilor în agricultură.
Agricultura 3.0 Automatizarea agriculturii. Marchează apariţia automatizărilor în agricultură, a GPS-ului, a programelor informatice pentru gestiunea fermei.
Agricultura 4.0 Digitalizarea agriculturii. Concepte cheie: Conectivitate şi managementul datelor. Instrumente: Big Data, senzori, roboţi, drone, Internetul lucrurilor (Internet of Things – IoT), blockchain, Inteligenţă Artificială (AI).

TRANZACŢII SIGURE PRIN BLOCKCHAIN

Blockchain, tehnologia utilizată până nu demult doar pentru Bitcoin şi alte monede virtuale (criptomonede), dovedeşte că poate fi un instrument util şi pentru sectorul agroalimentar. Blockchain permite efectuarea de tranzacţii digitale securizate şi poate reduce ineficienţa şi frauda pe lanţul de aprovizionare şi de desfacere. Combinate cu tehnologii IoT, toate tranzacţiile pot fi monitorizate eficient şi comunicate pe tot lanţul de aprovizionare, crescând astfel trasabilitatea şi încrederea între partenerii din sector.

un articol de
VIOLETA MÂŢ

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →