Cum arată rapiţa lui HERŢEG semănată în MINIM-TILL? - Revista Ferma
2 minute de citit

Cum arată rapiţa lui HERŢEG semănată în MINIM-TILL?

Herteg rapita 01 Cum arată rapiţa lui HERŢEG semănată în MINIM-TILL?Pentru prima dată, fermierul arădean a semănat în toamnă întreaga suprafaţă cu rapiţă în sistem minimum-tillage. Rezultatele sunt spectaculoase, cel puţin până la această dată.

Nu mai puţin de 500 de hectare, toate semănate cu rapiţă în minim-till, tehnologie care devine, iată, o opţiune din ce în ce mai interesantă pentru cei ce doresc să-şi protejeze cât de cât culturile în faţa fenomenelor climatice extreme. Este pariul lui Dan Herţeg pentru acest sezon agricol, decizie pe care a luat-o după ce a cântărit ce ar avea de pierdut şi de câştigat.

„Rapiţa este extrem de frumoasă. Am fertilizat-o în toamnă cu 100 kilograme de complexe pe hectar, însă am aplicat doar pe rânduri. Asta înseamnă că am economisit o cantitate foarte mare de îngrăşăminte, pe care altfel aş fi împrăştiat-o pe toată suprafaţa”, şi-a justificat arădeanul alegerea.

Experiment pe 16 hectare la grâu

Tot în toamnă a înfiinţat şi 1.200 de hectare cu grâu. Dar numai o parcelă de 16 hectare a semănat-o în sistem minim-till. „Vrem să vedem care vor fi diferenţele la recoltat şi în funcţie de rezultat ne vom decide dacă adoptăm această tehnologie pe o suprafaţă mai mare. Pentru că, clar, costurile pentru înfiinţarea culturii au fost semnificativ mai mici comparativ cu tehnologia convenţională”, ne-a asigurat Herţeg.

Totuşi, din experienţa sa, la grâu nu vede rentabilitatea şi nici rostul trecerii la tehnologia minim-till. „Am semănătoare cu pregătire şi nu trebuie să bag scarificatorul la 20 de centimetri adâncime în sol. Pot să vin doar cu un disc la 14 cm şi mai intru cu discul de la semănătoare şi am rezolvat problema semănatului”, susţine acesta.

În schimb, la culturile de primăvară a renunţat deja la arătură. „Cea mai mare rezervă de apă în sol am reuşit să o păstrez utilizând cultivatorul TopDown, nu plugul şi nici scarificatorul”, mi-a explicat fermierul din Semlac, judeţul Arad. Pentru cultura porumbului a alocat în acest sezon 774 de hectare iar diferenţa până la 1.300 de hectare le-a înfiinţat cu floarea-soarelui.

Herteg rapita 02 Cum arată rapiţa lui HERŢEG semănată în MINIM-TILL?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →