Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual - Revista Ferma
6 minute de citit

Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Ferma de vaci de carne Limousine in Franta4 Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Integrarea conceptului ”casă, rasă, masă” nu se poate face fără multă muncă şi tehnică agricolă.

Pasiunea pentru vacile de carne l-a făcut pe Francis Rousset să pornească propria fermă de Limousine în 1995.

A început cu un efectiv mic iar acum a ajuns acum să aibă în fermă 130 de vaci matcă. Din anul 2002, fiul acestuia Cyrille s-a alăturat tatălui său în fermă şi au format ”GAEC Rousset” în loc. Le Theil, Franţa. În anul 2017 părinţii lui Cyrille s-au pensionat, dar seniorul este încă activ şi îşi ajută fiul la unele activităţi.

Ferma de vaci de carne Limousine in Franta1 Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Vara pe pășune, iarna în stabulație liberă

Având o suprafaţă totală de 230 ha, în ferma familiei Rousset se cultivă cereale (porumb, grâu şi secară) pe o mică suprafaţă, predominante fiind pajiştile cultivate şi păşunile permanente.

Vara animalele sunt pe păşune şi primesc un supliment redus de furaje, doar în caz de necesitate, respectiv secetă prelungită, aşa cum a fost şi la finalul verii din acest an.

Toamna târziu, de obicei la final de noiembrie, animalelor le este restricţionată ieşirea pe păşune şi ierna animalele sunt întreţinute în adăposturi semideschise, cu pereţii laterali protejaţi doar de o folie antivânt. În perioada de iarnă, furajele de bază sunt fânul şi silozul de porumb pentru vaci, în timp ce tineretul la îngrăşat primeşte şi un supliment format dintr-un amestec de cereale şi premixuri.

Ferma de vaci de carne Limousine in Franta10 Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Fătările de toamnă, grupate

Perioada de fătări este grupată în perioada de toamnă, septembrie-octombrie, atunci când cca. 80% din efectiv fată pe păşune sau, de multe ori, în adăpost, deoarece fermierul preferă să supravegheze îndeaproape animalele pentru a evita problemele care ar putea să apară în primele zile de viaţă ale viţelului.

Sezonul de fătări continuă până în noiembrie sau chiar început de decembrie iar ultimele exemplare fată în ianuarie, anul următor. Vârsta medie la prima fătare este de 30 de luni (2,5 ani).

Ferma de vaci de carne Limousine in Franta8 Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Deoarece o mare parte din venituri se realizează din vânzarea de animale de reproducţie, pentru un număr redus de vaci, cca. 15-20% din efectiv, se folosesc însămânţările artificiale, cu material seminal de la tauri de top. Pentru restul efectivului sunt folosiți tauri certificaţi pentru monta naturală.

După alegerea viţelelor reţinute pentru prăsilă (în medie 15 capete), restul animalelor sunt destinate reproducţiei şi pentru îngrăşare sau abatorizare. De obicei, la vârsta de un an sunt vânduţi 15-20 de tăuraşi pentru reproducţie, iar viţelele pentru reproducţie sunt vândute la vârsta de 10-12 luni.

În medie, cca. 15 vaci adulte sunt reformate în fiecare an, ca urmare a vârstei înaintate sau a unor afecţiuni care compromit reproducţia. 

Ferma de vaci de carne Limousine in Franta7 Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Dotarea tehnică e completă

Am remarcat construcţia simplă a adăposturilor, dar cu o înălţime şi un volum mare de aer, întreţinerea pe aşternut permanent şi aleea centrală de furajare.

Sunt impresionante silozurile pentru porumb şi numărul mare de baloţi de fân, semisiloz şi paie.

Deoarece în familie lucrează doar membrii familiei, pentru uşurarea muncii este folosită o serie completă de 5 tractoare Fendt şi maşini pentru pregătirea furajelor verzi (coase, greble şi presă de balotat), precum şi remorci pentru manipularea şi împrăştierea gunoiului.

Ferma de vaci de carne Limousine in Franta5 Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Programul de ameliorare

În urmă cu un an, în Registrul de rasă erau înregistrate cca. 75 de mii de animale iar eficacitatea selecției la rasa Limousine s-a realizat prin dezvoltarea unui program bine integrat, utilizarea complementară a reproducerii naturale și a însămânțării artificiale, metode moderne de evaluare genetică şi un bun sistem de clasificare rasială.

Obiectivele programului de ameliorare urmăresc îmbunătățirea productivităţii animalelor atât din punct de vedere al însușirilor materne, cât și al calităților cărnii. 

Spor mare de creștere și randament în carcasă

Cu un efectiv de peste 1 milion de capete efectiv matcă, peste 26 de mii de ferme şi mai mult de 250 de mii de animale aflate în controlul oficial al performanţelor de producţie, Limousine este principala rasă de carne franceză când vine vorba de exportul de animale vii pentru reproducţie.

Cu o conformaţie aromonioasă şi robustă, vacile adulte au o greutate de 650-850 kg, înălţimea la greabăn de 135-145 cm iar taurii au o masă de 1000-1300 kg.

În procesul de formare a rasei s-a urmărit uşurinţa la fătare (97%) şi o greutate relativ mare a viţeilor la naştere (43,2 kg la masculi). Creşterea rapidă în greutate face ca la vârsta de 120 de zile viţeii să ajungă la o greutate de 176 kg şi de 290 kg la 210 zile de viaţă. La sacrificare, după vârsta de un an, greutatea carcaselor la tauri ajunge la 375-420 kg, randamentul la sacrificare fiind de 60-62%!

Ferma de vaci de carne Limousine in Franta2 Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Cheia succesului: testarea performanțelor proprii

Centrul de cercetare şi selecţie ”Pôle de Lanaud” a fost creat în 1991 şi reuneşte, la nivel naţional, toţi principalii jucători implicaţi în ameliorarea rasei de bovine Limousine: Stația națională de calificare, inclusiv Organismul de Selecție (Franța Limousin Sélection), registrul genealogic și chiar un parc de agrement agroturistic – Limousine Park, special creat pentru a populariza rasa și munca fermierilor.

Stația de testare Lanaud ocupă un loc central în cadrul programului francez de ameliorare genetică a rasei Limousine. În fiecare an, la Lenaud sunt testaţi cei mai promiţători 700 de tăurași în ceea ce privește performanța proprie (greutate, morfologie, calități de rasă etc.).

Animalele sunt alese de către inspectorii acreditaţi din aproape 1.500 de ferme. Perioada de evaluare durează 5 luni, animalele intră în testare după vârsta de 8 luni și pleacă la 14 luni, atunci când pot intra la reproducere. În această perioadă, tăuraşii sunt întreţinuţi în condiții identice, pentru a face posibilă compararea și identificarea exemplarelor cu cel mai bun potenţial. La sfârşitul acestei perioade de testare, animalele sunt vândute în cadrul unor licitaţii la care doritorii pot participa şi online.

Ferma de vaci de carne Limousine in Franta6 Cum arată o fermă de Limousine în Franța cu 230 ha și 700 de tăurași testați anual

Sistemul de pășunat în ferma Limousine

În ferma GAEC Rousset, atât pe păşune cât şi în grajd, animalele sunt întreţinute în grupuri de câte 20 de vaci (plus viţei) iar tăuraşii sunt lotizaţi în grupuri de 15 capete.

Păşunatul raţional, în păşunile permanente sau pe pajiştile cultivate se face prin rotaţie, pe suprafeţe mici, în funcţie de perioada anului şi volumul vegetaţiei. Animalele staţionează pe o parcelă maxim 10 zile.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →